Vybírali jste premiéra on-line: 5 díl

Martina Macková, Katka Severová
21. 3. 2006 14:00
Praha - Pavel Dohnal byl pátý z 16 stranických lídrů, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Pravidla on-line rozhovorů s politiky a celé čtenářské ankety "Vyberte si svého premiéra" najdete ZDE.

Pavel Dohnal vede do voleb politickou stranu Moravané.

Infobox

PAVEL DOHNAL

  • Narodil se v Uherském Hradišti, dnes bydlí v Hluku. Je ženatý, má pět dětí.
  • Studoval ekonomii a řízení na VUT Brno a práva. Pracuje jako konzultant čerpání evropských strukturálních fondů. Je majitelem indoorcyclingových center a jednatelem obchodní společnosti.
  • Před pěti lety vedl Hnutí samosprávné Moravy a Slezska. Tehdy se stal i předsedou Svazu Moravanů, organizace sdružující promoravská občanská sdružení.

Dohnal má za sebou neúspěšný pokus o vstup do Senátu. V roce 2004 byl také lídrem společné kandidátky Hnutí samosprávné Moravy a Slezska a Moravské demokratické strany do Evropského parlamentu.

Loni inicioval sloučení MDS a HSMS ve stranu Moravané, kterou vede.

Lídr Moravanů hovořil v přímém přenosu o tom, jak by chtěl změnit krajské uspořádání: Jeho strana chce zrušit dosavadní kraje a obnovit kdysi užívané zemské zřízení.

"Také budeme iniciovat změnu takzvaného menšinového zákona, ve kterém je jako většinová národnost v České republice uváděna pouze národnost Česká," prohlásil Dohnal.

Tento zákon podle něj diskriminuje statisíce občanů České republiky, kteří se hlásí k moravské a slezské národnosti. "V historickém kontextu budeme požadovat, aby občané moravské a slezské národnosti byli chápáni spolu s občany české národnosti jako většinová národní společenství v České republice."

Kompletní odpověď na tuto - i další - otázku čtěte ZDE:

Odpovězeno: 21. 03. | 13:08Autor: Zdeněk Zbožínek

Otázka: 1. Za 1.republiky bylo v r. 1921 zavedeno župní uspořádání ČSR, které se ukázalo jako nefunkční a přliš drahé.Jako takové bylo v r.1927 zrušeno a zavedeno zemské uspořádání na principu historických zemí.Budete prosazovat zemské (spolkové) uspřádání státu?
2. Jaká je Vaše představa ohledně pravomocí spolkových zemí ,budou mít takové pravomoci jako např. Bavorsko, Sasko nebo Skotsko ?
3. Jsem z Moravy a jsem moravské národnosti. Jak bude Vaše strana hájit občany této národnosti ?

Pavel Dohnal: 1. Ano. V našem volebním programu je obnova zemského zřízení v návaznosti na zrušení 14-ti nefunkčních a nekompetentních krajů. Obnova zemského zřízení bude doprovázena reformou systémového určení daní, které zaručí jednotlivým zemím a obcím plné financování v rámci jejich kompetencí.
2. Pro model spolkového zřízení v České republice vycházíme z modelu Belgie se specifickým postavením evropské metropole Prahy obdobně jako Bruselu. Na jednotlivé spolkové země budou přeneseny z byrokratického centra pravomoci v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, školství, kultury apod.
3. Budeme iniciovat změnu takzvaného menšinového zákona, kde jako většinová národnost v České republice je uváděna pouze národnost Česká. Tento zákon diskriminuje statisíce občanů České republiky, kteří se hlásí k moravské a slezské národnosti. V historickém kontextu budeme požadovat, aby občané moravské a slezské národnosti byli chápáni spolu s občany české národnosti jako většinová národní společenství v České republice. Z toho následně vyplývají další práva, ale také povinnosti nás, kteří se hlásíme k moravské resp. slezské národnosti.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:11Autor: Milouš

Otázka: Myslíte si, že nacionalismus je v dnešní Evropě tak aktuální a nebo chcete dopadnout jako Slováci, udělali si štát vstoupili s námi do EU a teď třou bídu......!

Pavel Dohnal: Územně správní a ústavně právní obnova identity historické země Morava nemá s nacionalismem nic společného. Je to napravení křivdy spácháné komunistickým režimem, který v roce 1949 zrušil Moravskoslezskou zemi, která povíce než 800 století byla součástí Evropy.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:13Autor: LaRosse

Otázka: Vy, jakožto absolvent VUT, jak se díváte na růst preferencí Strany zelených?

Pavel Dohnal: Podle mne růst preferencí Strany zelených se děje na politickou objednávku a nemá nic společného s růstem oblíbenosti této politické strany zvláště na Moravě.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:16Autor: občan

Otázka: Jsem Moravák a přesto nechci žádná privilegia. Cítím se občanem ČR a nechci se separovat od ČR.
O Slovensko se naříkalo, má se snad opakovat něco podobného ?

Pavel Dohnal: Znovu opakuji, že naše politické aktivity nemají nic společného se slovenským nacionalismem a separatismem, tak jak je prezentován v České republice. Obnova zemského zřízení směřuje nejen k naplnění vůle nás Moravanů, ale především v kontextu s obnovou okresů a zvýšením prestiže obecních samospráv k výrazně lepším podmínkám pro život mimopražských obyvatel.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:19Autor: rob

Otázka: Podporuji zemské uspořádání, ale určitou působnost bych ponechal i dnešním krajům - např. si nedokážu představit, jak by země mohla zkoordinovat IDS tak, jak se to skvěle povedlo některým krajům.

Pavel Dohnal: Předpokladem k obnově zemského zřízení v České republice je oddělení státní správy od samosprávy. K výkonu samosprávy jsou naprosto dostačující obce a země. K výkonu státní správy jsou důležité okresy a také v určitých oblastech úroveň krajů. Nicméně počet krajů pro některé oblasti výkonu státní správy by měl být redukován maximálně na osm krajů a Prahu.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:25Autor: Martin

Otázka: Vedete hnutí omezené na region, tam nikdo hlas neutopí. Tím že se nesnažíte za celé roky s jinými menšinovými stranami spojit působíte velmi separatisticky. Napadlo vás konstruktivně spolupracovat a vytvořit něco jako protiváhu nebo alternativu v naší politice? Třeba podpořit Zelené?

Pavel Dohnal: Strana Moravané v rámci evropského působení je součástí evropské politické strany European Free Aliance, která v Evropském parlamentu tvoří společnou frakci s evropskými Zelenými. Z tohoto důvodu si spolupráci představit dovedeme. Nevylučujeme možnost vytvořit s celostátně působící stranou v České republice politickou koalici obdobně jako v Německu funguje koalice CDU/CSU (celoněmecká a bavorská strana). Předpokladem takové spolupráce je sblížení politických priorit stran.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:29Autor: rob

Otázka: Snad se neurazíte, ale vpodstatě jste stranou důchodců. Bez "mladé krve" nemáte šanci uspět, proto se ptám, čím chcete upoutat pozornost mladších generací. Myslím, že zpěvem "Moravo Moravo" se Vám to nepovede.

Pavel Dohnal: Máte svým způsobem pravdu, že jsou ve většině mezi námi členové důchodového věku. Po sloučení posledních dvou pro moravských stran na konci loňského roku a vzniku strany Moravané se našimi členy stalo několi desítek středoškoláků a vysokoškoláků. Na těchto lidech a dalších, kteří do strany vstoupí chceme vybudovat moderní regionální evropskou politickou stranu. Již v květnu vysíláme reprezentaci těchto mladých Moravanů na evropské setkání EFA YOUNG, kde budou mít možnost přebírat zkušenosti od mladých Skotů, Vlámů, Katalánců a dalších mladých politických zástupců evropských nestátních národů.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:30Autor: Peťa z Moravy

Otázka: pane Dohnal, to si opravdu myslíte, že Vaši stranu bude někdo volit. Většina stran,států, Evropa se spojuje a vybyste byl pro rozdělení České republiky

Pavel Dohnal: Jsem přesvědčen, že naši stranu lidé na Moravě volit budou, jinak bysme ve volbách nekandidovali a mezi členy se neskládali na volební kauce ve výši 10-ti tisíců.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:35Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den,zajímalo by mě,na kolik je podle vás reálné,že se dostanete do parlamentu(v řádech procent).Děkuji

Pavel Dohnal: Na překročení jeden a půl procenta volebních hlasů, potřebných pro získání státního příspěvku na činnost strany, je na našich stránkách vypsaný kurz 1:4. K získání poslaneckých mandátů je pravděpodobnost menší.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:36Autor: Luboš

Otázka: Jaký je Váš postoj k jaderným elektrárnám?

Pavel Dohnal: Podporujeme zapojení České republiky do evropského projektu výzkumu využití termonukleární reakce jako ekologicky čisté varianty atomové energie.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:41Autor: Dan

Otázka: Dobry den. Jsem rad, ze jste se spojili a vytvorili jednu stranu Moravane. K volbam pujdu a muj hlas bude patrit teto strane. Moje otazka zni: Jak chcete lidem na Morave pripomenout bohatou historii teto zeme? Myslim, ze pokud ji nebudou dobre znat, nebudou pokladat za dulezite volit"Vasi"stranu...

Pavel Dohnal: Máte pravdu, že národ, který nezná svoji minulost si ji musí zopakovat. Neplatí to ovšem jen o nás Moravanech. Obnovit historické vědomí Moravanů je jeden z prioritních úkolů, který chceme začít realizovat od základních škol. Není v současných silách naší politické strany bez spolupráce s pedagogy, členy zastupitelstev moravských měst a obcí, nezávislých moravských regionálních médií apod. výrazně historii moravské země prezentovat.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:45Autor: rob

Otázka: Píšete o specifickém postavení Prahy v rámci Vámi navrhnutého systému. Nebude ale pro svůj rozvoj podobné postavení potřebovat i Brno - mj. čerstvý "obhájce" titulu Město budoucnosti zemí Visegrádské 4ky a držitel titulu Středoevropské město budoucnosti podle časopisu FDI, kde předstihlo i Vídeň?

Pavel Dohnal: V rámci přechodu na koncepci spolkového uspořádání státu bude realizována reforma systémového určení daní, která předpokládá převedení až 48% daňových výnosů městům a obcím. Bude jen záležitostí občanů, jaké zastupitelské sbory moravských měst si zvolí, tak aby právě jejich město se mohlo rozvíjet dle představ svých občanů.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:48Autor: Tomas Klanica

Otázka: Co říkáte na policejní zásah proti hudební párty Czechtek popřípadě jak by jste postupoval Vy?

Děkuji

Pavel Dohnal: Každá organizovaná akce má respektovat zákony této země, stejně jako každý zásah státní moci musí z těchto zákonů vycházet. Nejsem dostatečně obeznámen se situací kolem zmíněného zásahu, abych Vám mohl odpovědět na Vaši otázku.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:52Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, můj názor je takový, že nejde ani tak o to, dostat se do sněmovny, ale spíše najít takový program, aby ta příslušná strana (v tomto případě "Moravané") získala něco málo procent a tím nárok na zcela nesmyslné dotace za volební výsledek - sněmovna je pak takový "bonus".

Pavel Dohnal: Nevylučuji, že Váš názor v případě některých mimoparlamentních stran je oprávněný. Není tomu však v případě naší strany Moravané. Kdyby byl náš cíl takový nízký nejezdili bychom do nejzapadlejších oblastí Moravy a nebudovali členskou základnu v obcích se stovkami obyvatel. To jenom jeden z příkladů na dokreslení problematiky.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:52Autor: já

Otázka: Všechno to jsou stejně jenom keci a keci!!!

Pavel Dohnal: Ne, nejsou.

Odpovězeno: 21. 03. | 13:53Autor: smat

Otázka: fuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjj

Pavel Dohnal: Podíval jste se do zrcadla?

Odpovězeno: 21. 03. | 13:57Autor: Tomas

Otázka: Myslíte si, že pokud by se realizovalo zemské zřízení dle Vašich představ, že se nebude opakovat situace při vzniku krajů - tj.že pouze přibylo úředníků, vznikly nové (krajské úřady), staré okresy ani centrální úřady nezanikly, úředníci pořád sedí ve stejných kancelářích jen pod jiným názvem úřadu?

Pavel Dohnal: Ne, nemyslím. Zřízení 14-ti krajů totožných s kraji, které zřídil komunistický režim po zrušení zemského uspořádání v Československu v roce 1949 bylo cestou do slepé uličky. Vždyť i sami komunisté v roce 1960 redukovali tyto administrativné a finančně nákladné kraje na osm. Efektivnost fungování spolkového uspořádání může každý z nás sledovat i v sousedních spolkových zemích Rakousku a Německu.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:04Autor: malasorte

Otázka: Jsem Čech, ale souhlasím s tím aby se republika členila na země. Došlo by tím popravdě i k obnovení ČECH jakožto země. 1.Souhlasíte s tím aby se souběžně s obnovenou zemí Moravskou obnovila i Slezsko. 2. Jak by se měla jmenovat funkce představitele země, navrhoval bych Guvernér.

Pavel Dohnal: 1. Vzhledem k tomu, že Česká republika je členskou zemí Evropské Unie je těžko představitelné zřizovat na území České republiky slezskou samosprávu ve stejném rozsahu jako zemskou samozprávu Čech resp. Moravy. Větší území historického Slezska leží na území současného Polska. Měli bychom při definování slezské samosprávy, která Slezanům nepochybně náleží předcházet problémům, které vznikají při snaze respektovat historické území Katalánska na území současné Francie.
2. Za první republiky představitel Moravské země měl označení moravský zemský prezident. Před rokem 1918 představitelé moravské samosprávy byli moravští zemští hejtmani. Až budeme v morvském zákonodárství řešit tuto otázku vzpomenu si na Vás. A navrhnu označení Guvernér Moravy.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:06Autor: malasorte

Otázka: Souhlasíte s tím aby každá země měla vlatní ústavu.

Pavel Dohnal: Morava měla víc jak 800 let stejně jako Čechy až do 20. století svoji ústavu. Předpokladem obnovení ústavně právní identity historických zemí Čech a Moravy je schválení jejich zemských ústav.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:06Autor: franta

Otázka: Můžete v krátkosti popsat z vašeho volebního programu významné body,pro které by vám voliči dali svůj hlas?A nejenom v rámci Moravy?

Pavel Dohnal: Omlouvám se, volební program najdete na stránkách www.moravane.cz.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:09Autor: Emil ze Slovácka

Otázka: Jaká byla Vaše činnost před rokem 1989 v SSM na vysoké škole a v KSČ jako nejmladší kádrová rezerva na místo ředitele v okrese Uh.Hradiště?

Pavel Dohnal: Byl jsem členem pionýra, SSM a kandidátem KSČ. Přitom tato kandidatura mě byla pro moje názory zrušena. Na vysoké škole jsem žádnou funkci na celoškolské úrovni neměl.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:15Autor: RS

Otázka: dobrý den rozhoduji se koho volit zatím vždy každá strana měla akorát sliby a pak skutek utek proto : chci se zeptat kdy se začne slevovat prozože když se přepočte vše na koupě schopnost občanů je ČR jedna z nejdržších nebo kdy začnou růst platy nemyslím uředníků ale i normálních lidí ??!!?

Pavel Dohnal: Mám obavu, že se slevovat nezačne. My chceme však zabránit výrazným rozdílům v životní úrovni obyvatel, které se rok od roku zvyšují. V současné době je hrubý domácí produkt, kterým je orientačně měřena životní úroveň, v Praze 200% průměru dosahovaného v České republice, zatímco v moravských krajích je ve výši 91%-93%. S tím souvisí i srovnávání mezd dosahovaných v jednotlivých oblastech České republiky.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:20Autor: Luboš

Otázka: ...dobrý den, ve kterém roce byl Metoděj zvolen arcibiskupem ?

Pavel Dohnal: Nevím přesně, přibližně okolo roku 870

Odpovězeno: 21. 03. | 14:23Autor: rob

Otázka: Odpověď: ano, ale pražané si taky budou volit své zastupitelstvo a přesto byste chtěl Praze dát navíc pomocnou berličku v podobě výsadního postavení. Proto se znovu ptám - nechcete tímto způsobem pomoci i rozvoji Brnu, které má v horizontu 50ti let předpoklady významově se Praze přiblížit?

Pavel Dohnal: Odpověď na tuto otázku přenechám na zodpovězení prvním poslancům, zvoleným do Moravského parlamentu.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:27Autor: pavel

Otázka: Domníváte se že máme prostředky na nové rozdělení území, víte kolik stálo zavedení "nových" krajů. Dále je o Vás pouze slyšet před volbami, co děláte jinak děláte?

Pavel Dohnal: Ano vím. Ale vím také, kolik nás v současné době ještě stát budou a přitom nejsou a ani nemohou v současné podobě být připraveni např. na čerpání evropských regionálních strukturálních fondů v období let 2007 - 2012. Náklady na jejich zrušení a redukci počtu jejich úředníků na potřeby zemských aparátů, jsou ve srovnání s tím co můžeme v budoucnu ztratit, nicotné.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:33Autor: vit

Otázka: Mam pocit, ze velke politicke strany se nas snazi presvedcit, ze volit stranu ktera nema nadeji na zvoleni do snemovny nema smysl volit. Jsem velmi rad za zelene i za vas. Proto je důležite cim se zabyvate, aneb jak vypada cinnost vasi strany v beznem roce. dekuji.

Pavel Dohnal: V souvislosti s tímto dotazem odpovídám ještě na předcházející. Před volbami je nás slyšet z prostého důvodu, že alespoň v tomto období si nás média všímají.
Činnost členů strany Moravané v minulých letech se bohužel ve většině času musela zabývat snahou o sloučení roztříštěné moravské politické scény. Od sloučení v prosinci loňského roku současně s přípravou parlamentních a komunálních voleb stabilizujeme členskou základnu. Vytvářeli jsme krajské organizace a na úrovni místních organizací připravujeme komunální volby na podzim tohoto roku.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:35Autor: Daniel Cily

Otázka: Dobrý den,jak se bude řešit nezaměstnanost v okrese Karviná?

Pavel Dohnal: V tuto chvíli Vám nejsem schopen na tuto otázku odpovědět. V Karviné však máme městskou organizaci strany Moravané. Spojím se s našimi členy a pokud mi zašlete mailovou adresu, dodatečně Vám sdělím můj názor.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:41Autor: Josef K.

Otázka: Je tak dobrý kšeft být lídrem takové nevolitelné pidistrany? čekáte, že se vám náklady vrátí, nebo je to poněkud drahý koníček?

Pavel Dohnal: Odpověď jistě znáte. Předsedou strany Moravané jsem se nestal kvůli kšeftu, dovedu jako podnikatel vydělat peníze jiným způsobem. Každý z nás by měl v rámci svých možností dělat také něco pro druhé. Poznání jaká historická křivda je současnou vládní garniturou páchána na Moravě, mě do moravské regionální politiky přivedla. Mým cílem je připravit především podmínky pro moravské politiky, kteří přijdou po mně. Nepředpokládám, že se náklady vrátí, je to hodně drahý koníček. Píšu Vám to naprosto upřímně jenom proto, že vím, že manželka neumí pracovat s internetem.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:46Autor: [email protected]

Otázka: Od r 1989 volím moravské stranu.
Narodil jsem se na Moravě a domníval jsem se že volit moravskou stranu je povinností každého obyvatele Moravy.
Každopádně Vás budu volit.Moje otázka zní :Jak Vám nejlépe pomoci abyste uspěli ve volbách,
ať už nyní nebo později?
Po nahlédnutí do moravské hi

Pavel Dohnal: Ozvěte se na můj e-mail [email protected] a na spolupráci se jistě domluvíme.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:53Autor: pilot

Otázka: Mam zkusenost z Kanady, ze strany se jmenem provincie Quebec jako casti sveho jmena se nikam nikdy v ramci cele zeme nedostaly, protoze a to zcela logicky, znely separatisticky. Vase strana dela tentyz dojem. nebos mylim?

Pavel Dohnal: Název Moravané je raakcí především na dosavadní označení moravských politických stran, jejichž názvy a zkratky názvů se staly pro voliče naprosto nepřehledné. Pod názvem Moravané si však každý volič může představit náš politický program, aniž by jej četl. Pokud si tento úsudek o programu chce upřesnit, podívá se na náš program např. na www.moravane.cz. Pokud si pak tento program přečte nemá důvod nás označovat za separatisty.

Odpovězeno: 21. 03. | 14:57Autor: Jirka

Otázka: Jaké jste měl názory, že kvůli nim vám byla zrušena kandidatura KSČ. Prohlašoval jste snad, že socialismus je svinská totalita a bolševici k....? Proč jste se k nim tedy cpal?

Pavel Dohnal: Necpal jsem se k nim, vytipovali si mě na pozici vedoucího pracovníka. Předpokladem bylo členství v KSČ. Uváděné citace jsem neprohlašoval, ke zrušení kandidatury naprosto stačila kritika hospodářského vedení podniku ve způsobu ekonomického řízení. Bylo to chápáno jako podrývání autority stranických funkcionářů.

Odpovězeno: 21. 03. | 15:02Autor: P.K.Novák

Otázka: Budete se snažit o vrácení Moravy do jejích historických hranic? Je nehoráznou ostudou, že Dačice a Slavonice se širokým okolím jsou již 46 let stále vedeny jako jižní Čechy!!!

Pavel Dohnal: Ano. Budeme chtít obnovu po staletí trvající zemské hranice mezi Moravou a Čechami. Tato hranice i v současnoti je respektována náboženskými společenstvími, kdy rozděluje českou a moravskou katolickou provincii a české a moravské židovské obce. Občané Dačic a Slavonic budou mít možnost naši stranu ve volbách podpořit, protože kandidujeme ve všech krajích, kde zasahuje historická hranice Moravy.

Odpovězeno: 21. 03. | 15:10Autor: hanák

Otázka: Pane Dohnale,současné parlamentní strany po svém zvolení vždy voliče podvedly a voliči je přesto stále volí.Není to tím,že názory jiných stran v mediích nejsou slyšet nebo nesmějí být slyšet?

Pavel Dohnal: Jistě máte kus pravdy v tom, že určitá politická témata jsou na české politické scéně tabu. Cílem politiků pražských parlamentních stran je svoji politickou moc zúročit v rozdělování finančních prostředků získaných od daňových poplatníků. Patříme k nejvýše centralizovaným evropským státním zřízením, kde se v centru přerozděluje více jak 85% finančních zdrojů. Není jejich zájmem, aby tuto výsadu delegovali na samosprávu obcí a spolkových zemí. Dokladem této situace je současná finanční situace krajů, které sice převzaly část kompetencíz centra, ale nemají k dispozici finanční zdroje na výkon své funkce. Stejně tak obecní samosprávy jsou státem tunelovány, kdy zajištění části státních kompetencí musí zajišťovat ze svých obecních rozpočtů. Centralizované přerozdělování je předpokladem k vytvoření korupčního prostředí. Nestačí vyměnit parlamentní strany, musí se především změnit celý systém vlády věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy