Vybírali jste premiéra on-line: 2. díl

Martina Macková
9. 3. 2006 14:10
Praha - Václav Srb byl druhým ze 16 stranických lídrů, kteří se v březnu a dubnu účastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Václav Srb vede do parlamentních voleb politickou stranu Koruna česká, která usiluje o obnovení monarchie na územích Česka.

Infobox

VÁCLAV SRB

  • Zakládající člen a předseda  Koruny české.
  • Narozen 1958 v Karlových Varech. Po absolvování gymnázia v Liberci studoval obor historie-filozofie na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy, byl vyloučen z politických důvodů.
  • Pracoval v metru, jako čerpač vody nebo jako zřízenec v kině. Pravidelně sledován a vyslýchán StB, jeho lustrační osvědčení je čisté.
  • Státní a tlumočnicko-překladatelské zkoušky z francouzštiny, italštiny a ruštiny, člen Mensy ČR, od poloviny 80. let průvodce.
  • Od r.1991 majitel CK Praga Magica, od r. 1998 člen prezídia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ( AČCKA ).
  • Svobodný, bezdětný.

Právě k tomu, jak by se z republiky mohla stát monarchie, směřovalo množství otázek.

"My řešíme přednostně otázku nastolení instituce monarchie, a to demokratickými prostředky," uvedl v on-line rozhovoru Srb.

A kdo by mohl být panovníkem? "Jedná se již jistě o záležitost dlouhodobější, a proto personání otázka bude řešena až v souvislosti s obnovením institutu konstituční monarchie. V úvahu přicházejí tři okruhy: 1. Habsburkové, 2. příslušník některé zahraniční dynastie, 3. příslušník české historické šlechty."

Srb musel také vyvracet dotazy, zda nejde jen o legraci. "My to myslíme velmi vážně. Jsme seriózní, dospělí a odpovědní lidé. A naším programem není recese - od toho jsou tady některé jiné strany."

Odpovědi na sadu redakčních otázek, kterou dostávají všichni kandidáti, naleznete ZDE.

Plné odpovědi na další otázky čtenářů čtěte ZDE:

Odpovězeno: 09. 03. | 13:07Autor: Antonín Šuppler

Otázka: Dobrý den,
prosím o odpověď na otázku:

Je ještě možné změnit republiku na např. konstituční monarchii?
Stalo se to již někde? Můžete uvést příklad?
Jak by vypadala ústava?

Děkuji za možnost otázky položit a jsem s pozdravem, Antonín Šuppler

Václav Srb: Určitě je to možné, stalo se to například ve Španělsku. V Ústavě by se mnoho neměnilo. V podstatě jen pasáž týkající se hlavy státu.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:16Autor: Monika Hoření

Otázka: Jste představitel Koruny české, tj. hodláte obnovit Království české na území dnešní ČR. Jak je možné, že vaši stranu nechce ministerstvo vnitra zrušit, resp. jak vás mohlo zaevidovat,když vaše praktická politika vede k narušení stávajícího politického systému v naší vlasti, tj. republikánského zřízení? Jak je možné, že se orgány státu pasou např. na mladých komunistech, kteří údajně vykonávají politickou činnost v rozporu s Ústavou ČR, když Vy se "vesele" ucházíte o volební hlasy při volbách do PS?

Václav Srb: Vaše otázka požaduje po orgánech ČR, aby narušovaly článek 15 Listiny práv a svobod. Kromě toho obsahuje návody k narušování svobody projevu. Myslím tedy, že příslušné orgány by se měly spíše zabývat Vámi, protože Ústavu chcete porušovat Vy. A dokonce se tím nijak netajíte. V programu schváleném ministerstvem vnitra máme jasně uvedeno, že o ústavní změnu státního zřízení z republiky na konstituční demokratickou monarchii současného západoevropského typu usilujeme výhradně ústavními parlamentními demokratickými prostředky. To se v žádném případě nedá říci o vašich komsomolcích, kteří se nijak netají tím, že chtějí obnovit totalitu. Zároveň vaše otázka obsahuje útok na společenské zřízení sedmi členských států EU, dalších čtyř západoevropských států, Kanady, Austrálie, Japonska atd. Čest vaší práci.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:19Autor: Edvard Steinsky

Otázka: dobry den, zajimalo by mne, kdo by v takovem pripade byl schopen a ochoten usednout na cesky kralovsky trun. dekuji za odpoved

Václav Srb: Řešíme přednostně otázku nastolení INSTITUCE monarchie, a to demokratickými prostředky. Jedná se již jistě o záležitost dlouhodobější, a proto personání otázka bude řešena až v souvislosti s obnovením institutu konstituční monarchie. V úvahu přicházejí tři okruhy: 1. Habsburkové, 2. příslušník některé zahraniční dynastie,3. příslušník české historické šlechty.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:20Autor: Ulf Mathur

Otázka: Jak chccete byt uspesny v politice, kdyz v podnikani prilis uspesny nejste ?

Václav Srb: Myslím, že míra úspěšnosti je otázkou individuální a subjektivní.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:25Autor: Jarek Novotný

Otázka: Dobrý den,měl bych na Vás otázku,týkající se otázky různých příplatků poslanců,jako např.na dopravu,oděv a provoz kanceláří.Jak se k tomu stavíte v případě zvolení do PS PČR?Děkuji a přeji mnoho úspěchů ve volbách,jsem pro změnu.

Václav Srb: K této otázce se stavíme naprosto kategoricky: Poslanci by měli mít maximálně trojnásobek průměrného platu v zemi.Veškeré diety a příplatky podle tarifů platných pro ostatní kategorie zaměstnanců. Zákaz konzumace alkoholu na pracovišti (v Parlamentu), samozřejmě odmítáme ostudný institut doživotní imunity, který neexistuje ani v jediné současné konstituční monarchii). A i během výkonu mandátu by se imunita vztahovala pouze na politické otázky, nikoliv na běžné kriminální činy. Dále bychom prosazovali povinnou účast na schůzích Parlamentu, v přéípadě opakované neúčasti neomluvené nebo opakovaného požití alkoholu v pracovní době, ztráta poslaneckého mandátu.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:27Autor: Pavel

Otázka: Jak se vaše strana staví proti korupci,a netickému chováni některých politiků .Děkuji

Václav Srb: Morální klima ve společnosti je zdevastované. Korupci bohužel nelze řešit morálními apely, ale jedině restrikcemi a represí. Minimalizovat přímé inkasování hotových plateb úředníky, například pokud u policistů, použití policejních provokatérů, všestranné posílení protikorupčních složek u policie, citelné zvýšení trestů za prokázanou korupci, zákon o střetu zájmů odpovídající standardu v civilizovaném světě -např. ve skandinávských monarchiích, kde je korupce nejmenší na světě.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:29Autor: Antonín Šuppler

Otázka: Můžete být konkrétnější k ústavě?
Jaké pravomoci by měla hlava státu, jaké parlament a vláda. Kdo bude např. tvořit zahraniční politiku.

Mohl by se stát korunovanou hlavou i osoba, která nemá šlechtický původ? Již několik let se hovořilo o Václavu Havlovi .... Případně koho za hlavu státu/králov

Václav Srb: I takové úvahy po roce 90, kdy jsme vznikli, byly. Stál za nimi jeden ze zakladatelů, Petr Placák. Myšlenka novodobého Přemysla Oráče sama o sobě zavrženíhodná není, ale hledání takového občana by bylo stejně náročné jako je hledání prezidenta.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:30Autor: Martin

Otázka: Dobrý den, představíte 5 nejdůležitějších bodů volebního programu vaší strany?

Václav Srb: Odkazuji na webové stránky: www.korunaceska.cz Z časových důvodů...

Odpovězeno: 09. 03. | 13:32Autor: [email protected]

Otázka: Vzal byste si za manželku zdravotní sestru, pracující v nepřetržitém provozu,tedy u lůžka, která má volný víkend jednou za dva až tři měsíce, neustále dospává po nočních a domů Vám přinese dvanáct tisíc? To ještě připomínám pouze odpolední směny a dojíždění..., ale svou práci neopustí.

Václav Srb: Vaše otázka mě udivuje. Nevidím žádný důvod, proč bych měl takovou ženu apriori odmítat, naopak. Myslím, že bych si jí vážil, ale snažil bych se aby nemusela pracovat a nebo alespoň méně namáhavě.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:33Autor: Martin

Otázka: A chtěl by jste být hlavou našeho státu vy osobně? a nebo máte nějaký svůj osobní typ na krále

Václav Srb: Poměrně častá otázka...Na první část odpovídám kategoricky NE. Nechci být uzurpátorem. Druhou část jsem již zodpověděl.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:33Autor: Simcha

Otázka: Dobrý den. Jaký je váš názor - jak může někdo volit stranu, která usiluje o něco, co evidentně není splnitelné? Viz vaše snahy o obnovení monarchie.
Děkuji.

Václav Srb: Malý je, kdo má malý cíl.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:36Autor: Tomas Winkler

Otázka: Dobrý den,

vážený pane, program Vaší strany je mi sympatický. Nicméně, máte významné osobnosti, které můžete postavit do čela kandidátek?

Václav Srb: Na našich kandidátkách jsou velmi kvalitní lidé, odborníci v různých profesích, s vysokým morálním kreditem. Pravda, nejsou příliš mediálně známi. Ale je to jistě poctivější než zašťitovat se různými obskurními celebritami ze show-byznysu. Známé osobnosti, které jsou monarchistického přesvědčení, avšak z pracovních,osobních nebo jiných důvodů nejsou našimi členy, ani za nás nechtějí kandidovat, jsou například Adolf Born, Michal Horáček a další.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:37Autor: Antonín Šuppler

Otázka: Pane předsedo,
jak by byly rozděleny v ústavě rozděleny pravomoci mezi hlavu státu/monarchu, premiéra a parlament. Kdo bude tvořit (a odpovídat) za zahraniční politiku?
Kdo by měl tím monarchou být?

PS: paní Hoření mě rozesmála; kromě komunistů nikdo nechce změnu formy státu provést tř.bojem

Václav Srb: Panovník by měl zhruba stejné pravomoci jako současný prezident. Maximálně takové, jako má prezident Francie, USA.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:40Autor: Erik Foltýn

Otázka: Dobrý den , chci se zeptat kolik očekáváte hlasů od svých voličů.

Václav Srb: Jako všechny mimoparlamentní demokratické a neextrémistické strany, které nedělají skandály, recesi a nezašťiťují se pochybnými celebritami typu Dolly Buster, jsme zásadně bojkotováni většinou médií. Kromě toho volební zákon je vůči mimoparlamentním stranám velmi diskriminační. Za takových okolností je těžké předpovídat výsledek. Přesto očekávám dostatek hlasů. Připomínám, že se jedná o naši první účast v parlamentních volbách, po 16 letech existence (2004 jsme kandidovali do EP a Senátu).

Odpovězeno: 09. 03. | 13:46Autor: Martin Blažek

Otázka: Dobrý den, říkáte že v úvahu přicházejí i Habsburkové. Myslíte si, že by to Češi byli schopni a ochotní akceptovat, když se jich takovou dobu snažili zbavit?

Václav Srb: Habsburskové zde bylipodrobeni takřka devadesát let jednoznačně negativní kampani, kterou lze nazvat dokonce démonizací. Přitom to, že alespoň někteří z nich vládli této zemi dobře, uzná každý soudný člověk. V posledních patnácti letech vyška řada monografií našich předních historiků (Rak, Čornej, Galandauer, Vlnas), kteří jistě nejsou monarchisty. Jsou to ale seriózní a objektivní vědci, kteří tento jiráskovsko-nejedlovský pohled nesdílejí a ve svých pracech ukazují, že minimálně posledních 50 let své existence bylo Rakousko demokratickým státem se svobodou politického spolkového a náboženského života při maximálním rozkvětu národní kultury (národní divadlo, akademie, národní muzeu). Nehledě na enormní industrializaci. Něco jiného jsou válečná léta. Je jasné, že prosazení této varianty, by bylo obtížené v současné době. Za deset až dvacet let tomu může být jinak. Jako historik nemohu ovšem Habsburky nejmenovat, neboť podle Zlaté buly sicilské pragmatické sankce jsou legitimními dědici trůnu. A v žilách žádného současného rodu není větší procento přemyslovské krve než v jejich.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:47Autor: Vojtěch Mrázek

Otázka: Kterou českou šlechtickou rodinu máte na mysli?
Mě napadá snad jen Karel Schwarzenberk nebo hraběnka Šternberková ...

Díky VM

Václav Srb: Oba jmenovaní by se mi na trůně také líbili,ale pokud by se panovník rekrutoval z této kategorie, přicházeli by v úvahu i příslušníci dalších rodů - Czernínů, Kolowratů a dalších.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:48Autor: Filip

Otázka: Vypadáte úchylně, nemyslíte? Byl jste na obrázku střízlivý?

Václav Srb: Před důležitým fotografováním rozhodně alkohol nepožívám...

Odpovězeno: 09. 03. | 13:50Autor: Jan Novak

Otázka: Myslíte, že se vám letos podaří prolomit 5 procentní hranici? Jakým způsobem by jste toho chtěli dosáhnout, když vetšina medií je neprůstřelná?

Václav Srb: Ano, média jsou výhradně parlamentním stranám, což je snad omluvitelné u médií komerčních, rozhodně ne u médií veřejnoprávních. Viz parodie na předvolební "diskusi" pana Moravce na ČT. Bude to těžké, ale budeme bojovat.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:50Autor: Nováková

Otázka: dobrý den, chtěla bych se zeptat, koho by vaše strana chtěla dosadit jako monarchu a jakým způsobem by jste ho vybírali. Děkuji

Václav Srb: zodpovězeno dříve.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:52Autor: Venouchek

Otázka: Václave, bylo by v zemi Koruny České i místo pro romskou menšinu? Jestli odpovíte, že ne, dám vám svůj hlas.

Václav

Václav Srb: Naše hlasy nejsou na prodej. A v našem programu je naprosté odmítnutí všech forem nacionalismu, šovinismu a xenofobie. ALE ZÁROVEŇ všechna práva menšinám -jistě, NIKDY však na úkor většiny.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:54Autor: E. Steinsky

Otázka: dobry den jeste jednou. dekuji za prechozi odpoved. ma doplnovaci otazka: heslo vasi strany je Buh /kral / otcina. Vnimam z toho tedy dulezitou myslenku vlastenectvi. Jak by se ta ale slucovala se skutecnosti, ze by nam pripadne vladl kral z dynastie habsburku ci jine zahranicni dynastie?

Václav Srb: Naše vlast byla vlastí všech národů, které ji vybudovaly - Čechů, Němců, Židů, ale i Italů, Španělů a dalších. Pojem národnost u panovníka je velmi relativní. Manžel Alžběty II. královny anglické je Řek. Manžel dánské královny Margarety je Francouz. Dům Windsorů je vlastně z Hanoveru atd. Aristokracie je silná právě tím, že je nadnárodní.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:55Autor: Aleš

Otázka: Jaký je Váš názor na financování politických stran státem? Mělo by se podle Vás od tohoto modelu upustit?

Václav Srb: Ano, kategoricky odmítáme aby největší politická strana, to jest strana nevoličů, musela vydržovat politické strany, které nechce volit. Jsme pro naprosté zrušení jakéhokoliv financování politických stran z veřejných prostředků.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:57Autor: Aleš

Otázka: Nemyslíte, že v moderní době je pojem "šlechta" trochu zastaralý a přežitý? O co se vubec zasloužili potomci jedinců, kterým jistě po zásluze patřila panovníkova vděčnost?

Václav Srb: Zastaralá jsou jakákoliv mocenská privilegia šlechty, z hlediska práva jsou to stejní občané jako my ostatní. Jsou však živou pamětí této země. Národ, který plive na svoji šlechtu, plive na svoji minulost, tedy i sám na sebe.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:00Autor: Martin Zvára

Otázka: Děkuji za odkaz na program strany. Nenalezl jsem představy ekonomické. Máte propracovaný návrh změn v daňovém, sociálním a zdravotním systému? Jak budete podporovat podnikatelské subjekty? Chcete se přiklonit k návrhům jiných kandidujících stran? Ke kterým?

Václav Srb: Konkrétně vám dnes neodpovím, protože jsme zatím neprovedli konečnou redakci programu. Ale bude na našem webu zveřejněna. Jistěže souhlasíme s některými prvky ekonomického programu ODS, KDU-ČSL. Jsme stranou spíše konzervativní, dělení na pravici a levici pocházející z francouzské revoluce nepovažujeme za příliš šťastné a pojmy pravice a levice jsou u nás rozkolísané. Pokud bychom toto dělení pouili, jsme napravo od středu. Ovšem se sociálním akcentem v duchu hesla "Sociálnost bezu socialismu".

Odpovězeno: 09. 03. | 14:02Autor: Kotrbáček

Otázka: Dobrý den pane Srbe,

jsem trvalý obdivovatel C. a K. monarchie, přečetl jsem několik knih, o tomto období. Rád bych se zeptal, jak hodnotíte roli Jeho císařského veličenstva F.J.I. ve vztahu k českým zemím. Zajímalo by mne, zda měl reálnou možnost dát se korunovat českým králem? či nikoli?

Václav Srb: On sám to velmi chtěl, viz. přípravy 1867 přestavba Španělského sálu na pražském hradě apod. Bohužel však podlehl tlaku německých a maďarských nacionalistů, kteří se této korunovace báli. Ovšem naprosto osudnou chybou, klterá zákonitě musela vést k pozdějšímu zániku monarchie byl dualismus rakousko-uherský z roku 1867. Bylo třeba vytvořit federativní uspořádání, např. trialismus Rakousko-uhresko-slovanský.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:04Autor: frydolin

Otázka: Jak se vaše strana staví k Benešovým dekretům?

Václav Srb: Benešovy dekrety z morálního hlediska naprosto odmítáme, neboť princip kolektivní viny je stalinský. Zároveň ovšem zdůrazňujeme, že minulost nelze vrátit zpět a z případného zrušení dekretů nikdo nemůže čerpat další majetkové nároky, protože i my respektujeme platnaé zákony ČR, tedy i restituční hranici 1948.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:05Autor: Přemysl Ondra

Otázka: Dobrý den,
myslíte si, že by měla šlechta či spíše její pozůstatky být automaticky vzata do politických funkcí?
Neboli má šlechta nárok ze svého postavení na podíl moci v této zemi?

Děkuji

Václav Srb: Toto v žádném případě neprosazujeme. Pokud by tady takový institu byl, viz. horní sněmovna v Británii před Tony Blairem, tak bychom je nerušili,a le zavádět jej určitě nechceme.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:06Autor: Aleš

Otázka: Na jednu otázku jste odpověděl, že poslanci by měli mít maximálně trojnásobný průměrný plat. Nemyslíte že je to hodně? Proč by raději neměli mít právě jen ten průměrný plat? Samozřejmě bez možnosti dalších příjmů. A k tomu skutečnou zodpovědnost za svou práci?

Václav Srb: O té výši můžeme dále diskutovat, obvyklá norma v civilizovaných zemích je dvou až třínásobek. Ovšem s minimem dalších privilegií a s jejich transparentním vyčíslením.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:08Autor: Jakub

Otázka: pane předsedo, nebraňte se odpovědi a šířeji uveďte možnosti výběru panovníka. Díky Jakub

Václav Srb: Nebráním se odpovědi. Dal jsem tu nejširší, jakou jsem mohl. První kategorie je jasná, v druhé bych musel vyjmenovat všechny vládnoucí současné rody v zahraničí, ale i rody přechodně trůnu zbavené. Ve třetí bych musel jmenovat všechny příslušníky české historické šlechty. Způsobem a formou bude jistě referendum.

Odpovězeno: 09. 03. | 14:09Autor: savvyx

Otázka: Dobrý den. To vsechno myslíte vázne??

Václav Srb: Ano, myslíme to velmi vážně. Jsme seriózní, dospělí a odpovědní lidé. A našim programem není recese - od toho jsou tady některé jiné strany.

 

Právě se děje

Další zprávy