Vybírali jste premiéra on-line: 1. díl

7. 3. 2006 13:30
Praha - Zdenka Ulmannová byla první z 16 stranických lídrů, kteří se v březnu a dubnu zúčastní v deníku Aktuálně.cz on-line rozhovorů se čtenáři.

Infobox

ZDENKA ULMANNOVÁ

  • nar. 1954
  • předsedkyně strany Rovnost šancí (založena v dubnu 2005), která má nyní zhruba 600 členek
  • Ulmannová rovněž předsedá občanskému sdružení Rovnost příležitostí - Solidarita
  • je bývalou šéfredaktorkou internetového deníku Politikon, deset let působila v ČT
  • pracovala jako ředitelka komunikační agentury

Zdenka Ulmannová povede do parlamentních voleb politickou stranu Rovnost šancí.

Strana má v současné době zhruba 600 členek a dosud nerozhodla, zda si podá kandidátky ve všech krajích nebo pouze ve vybraných. "Účast na některé z kandidátek přislíbila Věra Chytilová nebo Alice Nellis," poznamenala Ulmannová.

V odpovědích na otázky čtenářů deníku Aktuálně.cz hovořila o programu své strany, o tom, proč jsou malé partaje podle ní znevýhodněny i o tom, proč vlastně považuje ženy v tuzemsku za diskriminované.

"Pakliže zaměstnavatel propustí ženu jen proto, že má děti, tak je to nehorázný cynik a ignorant," uvedla například Ulmannová. "Stát by měl být garantem, aby k diskriminaci žen s dětmi nedocházelo. Ať už formou daňových úlev či naopak restrikcí vůči těm zaměstnavatelům, kteří neuplatňují politiku rovnosti příležitostí."

Odpovědi na redakční sadu otázek čtěte ZDE.

Další odpovědi ZDENKY ULMANNOVÉ si přečtěte ZDE:

Odpovězeno: 07. 03. | 14:08Autor: NOOB

Otázka: Aky ocakavate volebny vysledok ?
Myslite, ze mate moznost prekrocit 5% hranicu ?
Je vasa strana pravicova ci lavicov ?

Zdenka Ulmannová: Volební výsledek je v tuto chvíli nevyzpytatelný. Jak pro nás samotné, tak pro politology, tak pro ostatní politické strany. Za rovných podmínek, které by byly srovnatelné pro všechny politické strany, to znamená jak parlamentní, které již dříve dostaly příspěvky za volby, bychom se určitě do parlamentu dostaly. Vzhledem k tomu, že volby se stávají tak trochu komercionalizovanou záležitostí a začínající strany rozhodně nestojí na rovné startovní čáře s těmi kamennými, tak je to otázka publicity a toho, jakým způsobem nás budou média prosazovat anebo naopak bojkotovat.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:09Autor: Karel Svoboda

Otázka: Špičkoví ekonomové (např. nositel Nobelovy ceny James Mirrlees) soudí, že nejpřínosnější pro ekonomiku a tím pádem i pro každého občana je degresivní sazba daně z příjmu. Jakému zdanění příjmu dává přednost vaše strana - degresivnímu, rovné dani nebo dokonce socialistickému modelu-progresivní dani?

Zdenka Ulmannová: Rovná daň podle našeho názoru znevýhodňuje většinovou část občanů, zatímco je výhodná pro menšinovou "elitní" bohatší skupinu lidí.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:10Autor: Nina

Otázka: Jste pro registrované partnerství

Zdenka Ulmannová: Hlasovala bych pro registrované partnerství. Z hlediska občanských práv jsou si všichni lidé rovni.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:13Autor: Martn Benda, Šluknov

Otázka: Jak se jako potencionální šéf nejvyššího výkonného orgánu v zemi stavíte k otázce politické odpovědnosti, a co si pod tímto pojmem představujete?

Zdenka Ulmannová: Politická odpovědnost je samozřejmě úplně první věcí, kterou musí politik přijmout a nemůže v ní nijakým způsobem kličkovat jak namnoze vidíme. I když samozřejmě je velice těžké se rozhodovat vždy pod obrovským tlakem. Řekla bych příznačně slovy Boženy Němcové, velké české ženské buditelky: "Není ten, aby se zavděčil lidem všem."

Odpovězeno: 07. 03. | 14:17Autor: Profesor

Otázka: Proč bych měl vaší stranu vůbec volit? Která z politických stran - krom té vaší - je vám názorově blízká?

Zdenka Ulmannová: Každý člověk, který chápe princip rovnováhy jako nejděležitější věc pro funkčnost čehokoliv, tedy i lidské společnosti, si musí uvědomit, že při poměru zastoupení v rozhodovacím procesu 15% žen ku 85% mužů, tak jako je to v ČR, že něco není v pořádku. Řekla bych, že v civilizované společnosti je to nehorázné a neudržitelné. U nás neexistuje demokracie, ale mužo-demokracie. Blízká je nám strana, která má sociálně orientovaný program s akcentem na rodinu a životní prostředí.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:18Autor: Vlada

Otázka: Kdo škodí české politice a národu víc: Klaus nebo Paroubek?

Zdenka Ulmannová: Pokud hovoříme v kategoriích "škůdců" a vnímá-li to tak český občan, tak je to hrůza pomyslet. A vysílá to signál, že rozhodně něco není v pořádku a že je nutné to změnit.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:21Autor: hellmaister

Otázka: preji dobra den,měl bych takovy dosti zavažný dotaz ,fandíte baniku ostrava?doufám že ano,jinak vás nebudu volit:)

Zdenka Ulmannová: Když si uvědomím, že na každém utkání (nejenom Baníku Ostrava, ale na všech fotbalových hřištích v ČR) musí každý víkend vartovat stovky ba tisíce policistů a to za peníze daňových poplatníků, tedy i žen, tak si říkám, je-li to vůbec pozitivum či negativum. Násilí, které se namnoze při těchto turnajích odehrává, mi vzbuzuje mrazení.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:23Autor: Sylva

Otázka: Proč vůbec jdete do politiky, věříte, že slušný člověk má v politice šanci něčeho dosáhnout, aniž by se mírou kompromisů zašpinil tak, že popře sám sebe?

Zdenka Ulmannová: Do politiky jdeme proto, že přijímáme svojí spoluzodpovědnost za to, že jsme jako ženy po dlouhá tisíciletí mlčely a nechaly se manipulovat nespravedlivým patriarchálním modelem. Špínu v politice vnímá řadový občan proto, že cítí, že se v establishmentech drží zuby nehty stále stejné tváře se svými stále stejnými přehnanými neúměrnými prebendami.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:25Autor: Karel Svoboda

Otázka: Neodpověděla jste mi na otázku, jakému zdanění dává přednost vaše strana. Dále bych se chtěl zeptat v čem konkrétně rovná daň znevýhodňuje většinovou část občanů? Kterýkoliv ekonom vám řekne, že to absolutně není pravda.

Zdenka Ulmannová: Nemůžeme přece uplatňovat rovnou daň v situaci, kdy nestojí lidé na stejné rovné životní čáře. Proto je nutné zohlednit, že nelze paušálně dát rovnou neselektivní daň.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:27Autor: Zdeněk Grosman

Otázka: Jak se stavíte k otázce poslanecké imunity?

Zdenka Ulmannová: Poslanecká imunita je podle mého přežitek. Pokud zákonodárný sbor vytváří zákony, kterých se pak sám musí bát a dávat si imunitu, pak je to špatně. Myslím si, že občané-politici nejsou nikým jiným než všichni ostatní lidé. Poslanecká imunita podle mého zavání výhodami a to je podle mne nepřijatelné.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:31Autor: Jan Dvořák

Otázka: Co uděláte pro to, aby se zlepšila nejen politická kultura, ale i chování úředníků (potlačení arogance) a volených funkcionářů, poslanců a senátorů? Co pro to uděláte konkrétně Vy?

Zdenka Ulmannová: Byla bych pro zbavit je imunity, senátorům bych neumožnila dělat souběžně ještě druhý pracovní úvazek, rovněž tak poslancům i jiným funkcionářům či státním úředníkům. Jednak to brzdí trh pracovních sil, když má každý dvě či tři výnosná zaměstnání, jednak je to nemravné. Kdo nemá hluboko do kapsy, má často tendence se chovat arogantně vůči těm, kteří žijí doslova z ruky do úst.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:34Autor: Karel Svoboda

Otázka: Souhlasíte, že je KSČM zločinecká organizace?

Zdenka Ulmannová: Otázka komunismu je velké stigma pro celou českou společnost a je třeba na ní pohlížet z historického kontextu. Stalinimus stejně jako fašismus je produktem šílených historických konstelací a ČR se stala obětí obou těchto hrůz. Pokud by byla KSČM skutečně zločineckou organizací, nebylo by možné, aby se dostala do "demokratického" parlamentu. A pakliže by se tam dostala i přesto, znamenalo by to, že minimálně patnáct procent obyvatel jsou zločinci, což si nemyslím.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:36Autor: kaja

Otázka: Rada bych vedela, jake je vase vzdelani a ktera je dle vaseho nazoru vasi nejvetsi prednost, kterou prinesete do politickeho deni diky

Zdenka Ulmannová: Mám vzdělání sociologické a marketingové. Přínos? Určitě ženský pohled, který je nutné do politiky vnést.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:36Autor: Jan Novak

Otázka: Jaká je adresa vašich webových stránek?

Zdenka Ulmannová: www.rovnost-sanci.cz

Odpovězeno: 07. 03. | 14:36Autor: newfree

Otázka: Jste rozvedená?

Zdenka Ulmannová: Jsem vdaná.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:39Autor: jura

Otázka: Můžete ve stručnosti charakterizovat program vasi strany? Dekuji

Zdenka Ulmannová: Orientujeme se na záležitosti rodiny, prosazování rovnosti příležitostí, postavení rodinné práce na prestiž jiných činností, rozvíjení otcovské zodpovědnosti, ochranu práv seniorů, slabých, nezaměstaných a diskriminovaných. Musíme si také uvědomit důležitost péče o životní prostředí, v kterém žijeme a samozřejmě boj proti korupci a uplatňování důsledného auditu u všech forem podnikání.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:41Autor: oculist

Otázka: Pro koho je určena Vámi proklamovaná Rovnost šancí? Ve společnosti přece nelze, aby měli všichni stejnou šanci - jsme individua nadaná různým IQ,pílí, rodinným zázemím atd...?

Zdenka Ulmannová: Rovnost šancí si často lidé vysvětlují jako rovnost. Samozřejmě, že lidé jsou různě disponovaní, ale tím spíše si nikdo nesmí myslet, že je něco víc než ten druhý, ale musí naopak udělat víc pro ty, kteří nedostali do vínku lepší dispozice.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:44Autor: Karel Svoboda

Otázka: Jakou energetickou politiku by prosazovala vaše strana v Parlamentu? Domníváte se, že je nutné postavit další jaderné reaktory, nebo je podle vás lepší nechat zamořovat ovzduší tepelnými elektrárnami?

Zdenka Ulmannová: Myslím si, že jaderné téma je velice kontroverzní pro všechny politické strany. Osobně jsem k jádru velice skeptická, zejména proto, že rozpad radioaktivního odpadu se počítá v řádech desítek tisíc let, nehledě na to, že nelze eliminovat rizika selhání ať již lidského faktoru nebo technického.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:47Autor: Skalpik

Otázka: Dobrý den, můžu se zeptat co by byly vaše první tři závažné kroky,pokud byste se dostala na post premiéra?

Zdenka Ulmannová: Zřídila bych ministerstvo pro rodinu a rovnost příležitostí a v tomto smyslu bych přehodnotila výdaje státního rozpočtu. Jistě by ze mě neměli radost příznivci bojových her, tím mám na mysli armádu, ale posílila bych civilní bezpečnostní složky. Posílila bych péči o žívotní prostředí a dopravu, která zatím často slouží komerčním účelům soukromých firem, z nichž mají zisk v podstatě jen někteří jedinci.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:50Autor: Igor

Otázka: Jak vy sama jste se dosud snazila o prosazovani rovnych sanci? Uz se vam podarilo neceho dosahnout? Diky.

Zdenka Ulmannová: Snažily jsem se prosadit patnáct let odkládaný zákon o domácí násilí a myslím, že jsme se podstatným dílem zasadily o to, že prošel parlamentem ve třetím čtení, než se bohužel zadrhl v senátu. Musíme si uvědomit, že domácí násilí se netýká jen jednotlivců, nýbrž jde o celospolečenský sociopatický fenoném (38% týráných žen). Rozhodně se nám podařilo rozvířit diskusi o rovnosti příležitostí jako takových tím, že vznikla přímo politická strana.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:53Autor: Luboš

Otázka: máte zajímavý názor n sport, podle vás by bylo lepší , kdyby lidi na ty stadiony nechodili a radši seděli v hospodě ? ( tam by je policajti hlídat nemuseli
a dotaz č. 2 co je to pro vás stejná startovní čára ?

Zdenka Ulmannová: S tímto názorem jsem se setkala i u některých ojedinělých žen. Svědčí to o tom, že někdy se obávají chování svých vlastních mužů či synů, protože násilí, které se prolíná do těchto sportů je jistě podprahovou obavou. Svědčí to o tom, že volba sport nebo hospoda také cosi symbolizuje - ne právě nejlepšího. Matky dcer obvykle takové obavy nemají.

Odpovězeno: 07. 03. | 14:57Autor: Connor

Otázka: Zajimalo by me, co udelate s nasim soudnictvim? Tim myslim, co udelate, aby se nase soudnnictvi konecne dostalo tam, kam se puvodne dostat ma. To do pravnich koleji, ne tam, kde je dnes.kamar kteri si volaji navzajem, aby havarii auta, soudce bral jako nejaky prestupek.

Zdenka Ulmannová: Problematika justice je velice závažným tématem a české soudnictví si na tom stojí v očích občanů velmi skepticky. Posílit stav soudcovský je jistě nutné, ale bez navyšování jejich honorářů. Každý soudce by bezprecendentně měl být příkladem slušného, korektního, čestného a mravného chování. Je naprosto nepřijatelné, když se dovídáme, že se v soudcovském stavu vyskytne korupční chování.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:01Autor: Honza,K.Vary

Otázka: Jaká by byla zahraniční politika vaší strany?

Zdenka Ulmannová: Zahraniční politika ČR vyplývá z kontextu našeho vstupu do EU. Samozřejmě, že jde o politiku, která vyždauje celou řadu kompromisů, jež jsou nám nepříjemné, ale přesto nezbytné, ale ne vždy v takové míře, ve které k různým restrikcím dochází, viz zemědělské kvóty. Rozhodně bychom preferovaly vždy politiku vyjednávání před uplatněním síly. To je až to poslední řešení, a svědčí to o neschopnosti či nevoli diplomatického vyjednávání.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:02Autor: Luboš

Otázka: ...neodpověděla jste mi, co je to pro Vás "stejná startovní čára"???

Zdenka Ulmannová: Jde o volební zákon. Možná si všichni neuvědomují, že volební zákon umožňuje stranám, které již v parlamentu jsou, hospodařit s obrovským majetkem, který vynakládají na své zviditelnění.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:03Autor: Gape

Otázka: Na otázku zda je KSČM zločineckou organizací jste odpověděla celkem vyhýbavě. Řekněte tedy podpořila by jste tuto stranu jako člověk ve volbách? Ano-Ne? Už název vaší strany silně zavání házením všech do jednoho pytle.

Zdenka Ulmannová: Kdybych chtěla volit KSČM, tak bych jí volila a nebyla bych předsedkyní strany jiné.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:07Autor: http://stoparuv.blog.cz

Otázka: Kde vidíte v současnosti z hlediska pohlaví největší nerovnost v šancích :)?

Zdenka Ulmannová: V celé řadě pohledů. Dám příklad: u nás je polovina manželství rozvedených, o děti se starají převážně ženy, průmarná výše výživného je směšných 1570 korun, zatímco potřeba jendoho dítěte je vyčíslena ČSÚ na 6300 korun. Jestliže žena vydělává v průměru o čtvrtinu méně peněz než muž, tak je zřejmé, že její životní úroveň je nesrovnatelně nižší než životní úroveň partnera, který se o děti nestará. A to je jen jeden příklad. Mohla bych jich vyjmenovat desítky stran.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:10Autor: J.K.

Otázka: Jaká je Vaše vize budoucnost české společnosti a jaké kroky je nutné podniknout, aby obstála nejen v EU ale obecně v globalizovaném světě.

Zdenka Ulmannová: Dokud bude vůle všech zemí EU toto společenství udržovat v mírovém bezkonfliktním soužití, je důležité tuto cestu podporovat. V případě, že by mělo docházet k rizikům válečných konfliktů ze strany EU vůči jiným zemím, pak je toto soužití problematické.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:12Autor: Gabriel Svoboda

Otázka: Hodláte prosazovat rovnost šancí i jinde než jen u mužů a žen? Ptám se proto, že současná EU směřuje ke skrytému omezování práv malých jazyků ve prospěch hlavně angličtiny, protože náklady na překládání už jsou neúnosné. Myslíte si, že esperanto by mohlo být dobrým řešením jazykového problému EU?

Zdenka Ulmannová: Nevím zda zrovna esperanto, ale jednotný jazyk by jistě byl výhodou a komunikační bezbariérovostí. Autenticita malých jazyků však přece může zůstat zachována, ale je nutné se zkrátka nějak domlouvat.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:14Autor: Franůta

Otázka: Před volbami kandidáti slibují hory doly, středověký hrad. Nemyslíte, že čekat s odpovědností těchto kandidátů za své činy až do dalších voleb je příliš málo a že by neměl být zaveden institut odvolatelnosti poslance pro nečinnost?

Zdenka Ulmannová: Ano, myslím si, že poslanec, který prokazatelně měl možnost prosadit to co sliboval a neučinil tak, by měl být odvolán. Ovšem v systému tlaku opozice na kompromis, často nepřijatelný, je pozice těch, kdo tvoří politiku, komplikovaná.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:17Autor: Karel Svoboda

Otázka: Myslíte, že by měl ministerstvo zdravotnictví řídit spíše ekonom nebo lékař? Upozorňuji, že za éry působení několika posledních ministrů-lékařů, kteří o ekonomice nevěděli ani ň, se naše zdravotnictví dostalo tam, kde je.

Zdenka Ulmannová: O zdravotnictví se vede už patnáct let lítý boj. Neexistuje jednoznačný recept, jak uzdravit zdravotnictví už proto, že to prosazuje "levice" se nelíbí "pravici" a zdravotnictví se tak stává rukojmím těchto tanečků. Ideálním spojením šéfa zdravotnického rezortu by byl lékař současně ekonom, který má zkušenosti a prokazatelné výsledky s řízením tohoto rezortu.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:18Autor: da.phunk

Otázka: Bohužel nerozumím tomu, proč by rovná daň měla být pro někoho nevýhodná, to přeci popírá její samotnou podstatu. Rovná je proto, protože je pro všechny stejná. Nevýhodná může být pouze pro ty kteří chtějí více na úkor někoho jiného. Od pomoci slabším máme sociální dávky. Souhlasíte?

Zdenka Ulmannová: Na to jsem už odpověděla. Když hovoříte o sociálních dávkách, tak si musíte uvědomit, že sociální dávky nepokryjí často ani základní životní potřeby.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:21Autor: LN

Otázka: Píšete že jste k vyýrobě elektrické energie z jaderných zdrojů skeptická, pokud byste tedy prosadila odstavení všech 6ti bloků které jsou u nás v republice, jaký byste měla návrh zdrojů které by pokryly základní zatížení naší republiky???

Zdenka Ulmannová: Prosadit odstavení šesti bloků je samozřejmě vzdálenou budoucností. Alternativní zdroje energie jsou otázkou také politické vůle. V současné době se prostřednictvím jádra u nás vyrábí nadbytečné množství, z jehož zisku občan zisk nemá, tak aby to poznal na cenách energie.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:23Autor: Luboš

Otázka: Vám by asi nedělalo problém uzavřít koalici s KSČM ?

Zdenka Ulmannová: Téma komunistů je vždy velmi tendenční, když kupříkladu za podpory komunistů byl zvolen kandidát na prezidenta ze strany ODS, tak tato podpora nikomu nevadila. Vzápětí je však toto téma spekulací, zda komunisti jsou či nejsou zločinci.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:26Autor: Karel Svoboda

Otázka: Jaký je váš názor na regulované nájemné? Jste na straně těch, kteří chtějí parazitoval na ostatních a bydlet téměř zadarmo, nebo na straně rovných šancí - tj. aby se každý řídil zákonem nabídky a poptávky?

Zdenka Ulmannová: Zákon nabídky a poptávky v bytové oblasti není zákonem rovných šancí. Střecha nad hlavou je základním existenčním atributem bez ohledu na to, zda je někdo majetný či nemajetný. Bydlet mají právo všichni. V tom případě deregulovat nájemné a umožnit tak vznik spekulativních cen, přináši riziko, že se celá řada lidí ocitne bez domova.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:30Autor: Helena

Otázka: Jak konkrétně byste podporovala rodiny s více dětmi. Předpokládám, že souhlasíte s mým tvrzením, že jako matka s pěti dětmi jsem bita na výdělku i na důchodu. Jak byste navrhovala vylepšit situaci takových žen? Děkuji za odpověď.

Zdenka Ulmannová: Rozhodně. Matka s pěti dětmi je diskriminována celý život. Pokud neměla au-pair, promeškala obrovskou část své pracovní kariéry a tudíž možnosti vydělat si na aktivní příspěvek k důchodu. Práce rodiče pečujícího o děti by měla být zrovnoprávněna finančně se všemi ostatními profesemi, neboť jde o práci často daleko zodpovědnější než jsou činnosti, které vykonávají namnoze otcové v zaměstnání. V tržním systému, je-li nějaká práce špatně placená, stává se neprestižní.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:32Autor: Bedřich

Otázka: Jste spokojen se stavem v českém bankovnictví? (poplatky,rychlost převodu peněz atd)

Zdenka Ulmannová: Dát peníze do banky, aby s nimi hospodařila a ještě platit za výběr ze svého vlastního účtu považuji za nehorázné a spekulativní.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:36Autor: leona

Otázka: Stále nechápu co znamená rovnost příležitostí? Jsme žena, toho času na MD, vzdělaná, inteligentní. Přesto chápu zaměstnavatele, kteří po MD ženy propustí, prože jsou pro ně zátěží (paragrafy...). Nemyslím si, že lze mít rovné příležitosti. V čem vidíte rovné příležitosti vy?

Zdenka Ulmannová: Pakliže zaměstnavatel propustí ženu jen proto, že má děti, tak je to nehorázný cynik a ignorant. Stát by měl být garantem, aby zde - podobně jako v severských zemích - dohlížel na to (ať už formou daňových úlev či naopak restrikcí vůči těm zaměstnavatelům, kteří neuplatňují politiku rovnosti příležitostí), aby k diskriminaci žen s dětmi nedocházelo.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:38Autor: Karel Svoboda

Otázka: Příští volební období se bude také volit prezident republiky. Má vaše strana nějakého "horkého kandidáta" na tento post, nebo je spokojena se současným prezidentem? Zvýšili byste pravomoci prezidenta?

Zdenka Ulmannová: V příštím volebním období se zecla jistě budeme zasazovat za to, aby prezidentkou byla žena. Myslím si, že celá řada žen by ihned mohla zastávat tento úřad nejméně tak kvalitně jako současný prezident.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:39Autor: Aleš

Otázka: Jaký je Váš názor na financování politických stran státem?

Zdenka Ulmannová: Financování politických stran státem by nemělo jedny strany vyzvedávat a druhé diskriminovat. Buď musí dostat všechny anebo žádná. Jedině tak jde o kalou rovnou soutěž.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:41Autor: j. ratajik

Otázka: Už dvakrát jste neodpověděla na otázku, jak si představujete systém daní. Pouze jste odmítla princip rovné daně. Jaký je tedy Váš program v této oblasti?

Zdenka Ulmannová: Daňový program naší strany by navazoval - pakliže by se dostala do vlády či parlamentu - na programy sociální, které chceme prosazovat. Souvisí to s celým státním rozpočtem a jeho rozdělením do jednotlivých oblastí.

Odpovězeno: 07. 03. | 15:44Autor: Šárka

Otázka: Dobrý den, jak vnímáte důchodový systém a jakou reformu navrhujete a v jakém časovém horizontu?

Zdenka Ulmannová: Skupina seniorů bude v budoucnosti nejpočetnější, to znamená, že reforma je opravdu nutná. Souvisí to samozřejmě i s otázkou péče o zdraví a určitě se bude prolínat i s reformou zdravotní politky. Jak už jsem uvedla v některých předchozích otázkách, je to vždy o prioritách, které stát respektive ten, kdo ho řídí, bude preferovat. Až přijde čas a budeme mít možnost podílet se na vládě, nepochybně bude tato otázka prioritou.

 

Právě se děje

Další zprávy