Výběrové řízení? Bez dohody Blažek-Zeman to asi nepůjde

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
21. 7. 2012 0:32
Ze zákona musí vrchního státního zástupce navrhnout Zeman, který výběrové řízení odmítá
Jmenování Pavla Blažka ministrem.
Jmenování Pavla Blažka ministrem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výběrové řízení na místo vrchního státního zástupce v Praze není v tuto chvíli jisté. Navrhl ho ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), proti se ale staví nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, na jehož návrh má ministr adepta jmenovat.

Pan ministr se zajímal o postoj k výběrovému řízení, bylo to téma k diskusi, říká o čtvrteční schůzce Blažek-Zeman-Bradáčová ministrova mluvčí Petra Hrubá.

Nejvyšší státní zástupce Zeman ale dál trvá na svém návrhu jmenovat Lenku Bradáčovou a upozorňuje, že výběrové řízení nemá oporu v zákoně.

Na výběrovém řízení by se přitom ministr a nejvyšší státní zástupce museli pravděpodobně shodnout.

Bez shody se Zemanem to asi nepůjde

"Je otázka, kdo by ho vypisoval, potřebujeme hlubší analýzy," říká Blažkova mluvčí Petra Hrubá. Na poznámku, že by to musel být zřejmě právě nejvyšší státní zástupce Zeman, připouští: "Ano, to je logická úvaha."

Odpoledne přispěchalo ministerstvo spravedlnosti s tiskovým prohlášením: "Neznamená to, že by ministr spravedlnosti Pavel Blažek zamítl návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Toto řízení o jmenování vrchního státního zástupce v Praze na základě návrhu pana Zemana stále běží a ministr spravedlnosti o něm rozhodne v řádu týdnů."

"Výběrové řízení je možné, ale mělo by být založeno na dohodě s nejvyšším státním zástupcem, zákon totiž nic takového nepředpokládá. Klíčové pak je, aby nejvyšší státní zástupce kandidáta, který výběrové řízení vyhraje, také skutečně navrhl," vysvětluje úskalí tohoto nápadu Blažkův předchůdce ve funkci ministra Jiří Pospíšil (ODS).

Názory se různí

Lenka Bradáčová, státní zástupkyně mj. v kauze Davida Ratha, nechtěla čtvrteční schůzku nijak komentovat: "Je to řízení mezi panem ministrem a panem nejvyšším státním zástupcem."

Nechtěla ani říct, zda by se do případného výběrového řízení přihlásila, "zejména dokud není jasné, jaká vlastně bude jeho podoba".

Nápad s výběrovým řízením okamžitě přivítala vicepremiérka pro legislativu Karolína Peake (LIDEM). Naopak ho ostře odsoudil prezidentský kandidát ČSSD (a právník) Jiří Dienstbier: "Vyhlášení výběrového řízení je hrubým překročením pravomocí ministra spravedlnosti a porušením zákona."

V tom se shoduje i s předsedou poslanců TOP 09 a STAN Petrem Gazdíkem: "Nápad pana ministra pokládám za lidovou tvořivost. Dál stojíme za svým: věříme Pavlu Zemanovi, který by měl mít právo navrhnout svého kandidáta ministrovi přímo. Prostě se po pár týdnech ukázalo."

Pád Pospíšila: Peníze, nebo Bradáčová?

Poslanec Gazdík tak naráží na zákulisní spekulace, že za rychlým odvoláním bývalého ministra Jiřího Pospíšila stojí to, aby nestihl jmenovat právě Bradáčovou.

Premiér Petr Nečas (ODS) to důrazně popřel a jako hlavní důvod uvedl, že Pospíšil svůj resort nezvládl manažersky a zejména rozpočtově.

Pospíšilovo odvolání bylo nicméně nezvykle rychlé. Proběhlo ve středu 27. června jen krátce po ranním jednání grémia ODS.

A jen několik hodin po Pospíšilově odvolání nejvyšší státní zástupce Zeman veřejně oznámil, že skutečně navrhl jmenovat právě Bradáčovou.

Poté se ukázalo, že peníze, o které žádal Jiří Pospíšil, už jeho resort (alespoň částečně) dostal. A navíc se před třemi dny ukázalo, že nový ministr není rovněž spokojen s výhledovým rozpočtem na léta 2014 a 15.

"Uvedené částky se jeví jako nedostatečné," sdělila stanovisko ministra jeho mluvčí Petra Hrubá.

Zdroje blízké vládě nicméně potvrdily, že neshody mezi premiérem a ministrem Pospíšilem se projevovaly delší dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy