VV zvažují odchod z vlády, rozhodnou se v pondělí

Kateřina Eliášová
17. 4. 2011 13:08
Vyjednavači se sejdou na koaličním jednání znovu v pondělí
Věci veřejné zvažují odchod z vlády, držely by menšinový kabinet ODS a TOP 09
Věci veřejné zvažují odchod z vlády, držely by menšinový kabinet ODS a TOP 09 | Foto: Jan Langer

Praha - Věci veřejné vážně uvažují o možnosti, že by nakonec přeci jen opustily trojkoaliční vládu a podporovaly by menšinový kabinet ODS a TOP 09.

Možnost, o které již v týdnu Aktuálně.cz informovalo, v neděli připustila šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake.

"O odchodu z vlády uvažujeme velmi vážně. Počítáme s podporou menšinové vládě, je to jedna z variant," řekla v České televizi.

"Já mám radši koalici než tuto variantu, ale v nouzi je přijatelná," myslí si předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

ODS pracuje i s variantou, že by vznik menšinového kabinetu případně podpořili sociální demokraté.

Politici přiznali, že jim jde o vnitro

Vrcholící vládní krizi chtějí politici vyřešit do Velikonoc, už v pondělí večer se sejdou koaliční špičky a posoudí varianty, které jednotlivé strany do debaty přinesou.

Vyjednavači připustili, že největším problémem je debata o tom, kdo by se měl stát ministrem vnitra namísto Radka Johna (VV). Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi jeho odvolání, s čímž nesouhasí Věci veřejné.

"Myslím, že panu premiérovi by odchod Radka Johna uvolnil ruce. Ukázalo se, že svůj resort nezvládá," myslí si předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Východiskem by mohlo být jmenování nestraníka. Premiér Petr Nečas by jej navrhl sám, souhlasit by s ním musely všechny tři strany. Variantou pro Johna je post vicepremiéra pro korupci. "Takovou variantu příliš nepodporuji. My nevyměníme vnitro za trafiky bez kompetencí," uvedla Peake.

 

Právě se děje

Další zprávy