VV zběh s číslem 8. Poslanec Vysloužil jde s Peake

Domácí Domácí
21. 4. 2012 19:00
Pro poslanecký klub,který by zachránil vládu, potřebuje Karolína Peake ještě dva hlasy

Praha - Tři dny před tím, než  rozhodne o osudu vlády Petra Nečase počet jmen na seznamu Karoliny Peake, přidal se ke skupině poslanců opouštějících Věci veřejné Radim Vysloužil.

Oznámil to ve veřejném prohlášení, jež rozeslal prostřednictvím e-mailu, a v nové platformě je osmým členem, který sem přichází z klubu Věcí veřejných.

Vláda a Peake má také přislíben hlas poslance VV Milana Šťovíčka a čeká se též na rozhodnutí dalšího véčkařského poslance Otto Chaloupky, který byl minulý týden v cizině.

K desítce blíže

Šťovíček už rezignoval na post místopředsedy VV, ale o tom, zda stranu opustí ještě hodlá jednat s kolegy v litvínovské stranické buňce.

Díky nim by skupina poslanců, která oznámila plán založit později regulérní politickou stranu, mohla mít deset lidí, kteří jsou zapotřebí pro založení poslaneckého klubu ve sněmovně.

Tím také, alespoň podle posledního vyjádření, podmiňuje premiér Nečas své rozhodnutí pokračovat ve vládě.

Vysloužilův krok tedy vládní situaci zatím neřeší, ale díky jeho přestupu má vláda k přežití blíže.

Hra na Doktora

Vysloužil ve svém veřejném sdělení zrekapituloval, že se rozhodl odejít od VV "po dlouhém zvažování".  "Poslední dny pro mne byly velmi náročné, protože na obou stranách mám své přátele. Nejsem člověk uspěchaných gest a chtěl jsem si vyslechnout osobně důvody pro mne nečekaného kroku Karolíny Peake, probrat celou situaci v rodinném kruhu a s nejbližšími přáteli," uvedl.

Dále pro svůj odchod uvádí podobné argumenty jako ostatní poslanci, jimž dali voliči hlas jako členům VV. "Je pro mne zásadní, aby vláda ... měla možnost dokončit svůj program," píše Vysloužil a dodává: "Je nutno říct, že jsme veřejným vystupováním k politické kultuře opravdu nepřispěli a nebylo díky tomu možné ukázat na všechno dobré, co se nám podařilo."

Skupina kolem Peake počítala s tím, že by ji mohl posílit bývalý poslanec ODS Michal Doktor, který se se svou stranou rozešel poté, co premiér Nečas udělal ministrem průmyslu Martina Kubu. Doktor ale nakonec angažmá u Peake odmítl.

O osudu vlády by se mělo jednat už zítra, kdy premiér Nečas svolal na sedmou večer do Strakovy akademie schůzku tří předsedou nynější koalice, kde chce zahájit dohadovací řízení o konci koaliční smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy