VV "závazně" církevní restituce nepodpoří, Šťovíček ano

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 8. 2012 15:31
Třeba padne vláda a Šťovíčka už nebudeme muset řešit, říká předseda VV Radek John
Milan Šťovíček.
Milan Šťovíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani hrozba vyloučení z Věcí veřejných, která se vznáší nad poslancem Milanem Šťovíčkem kvůli jeho souhlasu s církevními restitucemi a vyšším DPH, zatím nepřesvědčila tohoto poslance změnit své rozhodnutí.

"Budu v obou případech hlasovat s vládou," stojí si na svém Šťovíček. Schůze sněmovny, která má přehlasovat veto Senátu, začíná přesně za týden.

Poslanci za VV si přitom v úterý odhlasovali tzv. závazné hlasování. To znamená, že by všichni členové klubu měli hlasovat proti.

"Přes 90 procent členů Věcí veřejných je proti církevním restitucím. Grémium jednoznačně vyžaduje čitelnost. Tady v klubu 8 hlasů je pro čitelnost, 1 pro nečitelnost. Zbytek bude řešit grémium," prohlásil předseda VV Radek John, který už minulý týden mluvil o hrozbě vyloučení ze strany pro ty, kteří budou hlasovat s vládou.

Milan Šťovíček ovšem vzápětí své kolegy upozornil, že on bude každopádně pro - v případě církevních restitucí i v případě DPH.

"Je pravda, že ve volebním programu zvyšování DPH nebylo, ale chápu to tak, že jde o vládu rozpočtové odpovědnosti, jak do ní vstupovaly i Věci veřejné, a je samozřejmé, že vláda reaguje na současnou ekonomickou situaci," vysvětlil Šťovíček svůj postoj.

Vláda v obou případech musí sehnat minimálně 101 hlas, aby veto Senátu zvrátila.

Zatímco Milan Šťovíček jí svůj hlas přislíbil, není úplně jasný postoj skupiny poslanců uvnitř klubu ODS seskupených kolem Petra Tluchoře, kteří už ve sněmovně hrozili, že pro vyšší daně ruku nezvednou. Nakonec to udělali právě pod hrozbou závazného hlasování klubu ODS. Teď se ale oba zákony do sněmovny vrátily.

Zda bude nakonec Šťovíček z VV vyloučen, rozhodne po hlasování grémium strany. "Třeba padne vláda a pak není co řešit," shrnul to předseda John.

Milan Šťovíček zatím neuvažuje o přestupu k LIDEM Karolíny Peake, která ho stále do své strany láká. "Zatím ne," řekl Šťovíček, který prosazuje hlavně udržení těžebních limitů, v krátkém rozhovoru s několika novináři.

Odhlasoval si klub závazné hlasování?

Šťovíček: Závazné hlasování bylo odhlasováno, přestože jsem navrhoval, aby se to rozhodnutí odložilo, protože třetina klubu chyběla.

Jste stále ještě členem klubu Věcí veřejných?

Jsem, i členem strany. Hodně jsme diskutovali o mém postoji, protože dlouhodobě ho mí kolegové znají, ostatně jsem pro to i v době koalice spolu s ostatními hlasoval, takže nemám důvod svůj názor měnit. Nic zásadního se od té doby nezměnilo. Já budu hlasovat v obou případech s vládou.

Dali vám kolegové najevo, že tedy potom budete muset opustit klub?

Ne, ne, vůbec se o nějakém vyloučení nebo něčem podobném nehovořilo. Zatím.

Nevadí vám, že se o církevních restitucích nebo DPH bude hlasovat dřív, než se schválí horní zákon nebo než bude známa surovinová politika?

Zatím mám pocit, že programové prohlášení vlády je naplňováno. A nemám žádný signál, že by něco z toho nebylo dodrženo.

Proč jste se ještě nerozhodl odejít ke Karolíně Peake?

Tyhle kotrmelce nemám rád, i ve Věcech veřejných, když se postoje měnily ze dne na den, tak jsem byl vždycky proti. Ani teď nemám důvod se horem pádem hnát někam jinam. Chtěl bych naplňovat program, za který jsem byl zvolen voliči v Ústeckém kraji.

Ani s vámi by Karolína Peake ještě neměla klub. Kdyby se přidal ještě někdo a klub by mohl vzniknout, už byste o tom uvažoval?

Zatím o tom neuvažuju.

A kdyby vás kolegové vyloučili, zůstal byste raději fakticky nezařazeným poslancem, nebo se přidal k LIDEM?

O vyloučení zatím nikdo nehovoří, pokud nastane taková situace, tak na ní budu reagovat, ale teď nechci nic předjímat.

 

Právě se děje

Další zprávy