VV žalují vládu. Hracími terminály má porušovat zákon

Domácí Domácí
12. 2. 2013 14:45
Ministerstvo financí jedná podle VV při povolování terminálů v rozporu s loterijním zákonem
Foto: Karel Toman

Praha - Vláda porušuje zákon při povolování hracích terminálů, tvrdí Věci veřejné a podávají na ni trestní oznámení.

Strana je znepokojená kritickou situací v oblasti regulace hazardu. Ministerstvo financí podle nich jedná při povolování hracích terminálů v rozporu s loterijním zákonem.

Vadí jim, že vláda nereaguje na opakovaná upozornění ombudsmana, jenž měl několikrát písemně informovat o dlouhodobě se opakujících nezákonných postupech ministerstva financí.

"Stav, kdy vláda vědomě a dlouhodobě porušuje zákon, nemá obdoby. Z tohoto důvodu se rozhodly Věci veřejné podat trestní oznámení na ty členy vlády, kteří hlasovali pro zrušení nápravy nezákonného postupu v povolování hracích automatů," říká předseda strany Radek John.

Žaloba se týká všech členů vlády - s jednou výjimkou.

"Na vládě hlasovalo protizákonně 15 z 15 přítomných ministrů. Při hlasování tedy asi jeden chyběl, ale nevíme který. To by zjišťovala až policie," komentuje to Kateřina Klasnová.

Na co přesně VV upozorňují? "Například maximální výši sázky u interaktivních videoloterijních terminálů ministerstvo povolilo ve výši 1000 Kč, přestože zákon umožňuje 2, 5 nebo 50 Kč. Maximální hodinová prohra činí 252 000 Kč, přestože loterijní zákon připouští 1000, 2000 nebo 10 000 Kč. V neposlední řadě, zatímco zákon umožňuje vydat povolení maximálně na 1 rok, ministerstvo vydávalo povolení na dobu neurčitou, 10 let a nyní je nově vydává na 3 roky," sdělila strana na tiskové konferenci.

Proti kritice ze strany VV se následně ohradilo ministerstvo financí.

"Důrazně se ohrazujeme proti lžím, že by MF podporovalo hazard, či v této oblasti zůstávalo nečinné. Jen za uplynulý rok se podařilo snížit počet videoterminálů téměř o třetinu, zrušeno bylo asi 20 tisíc povolení," říká mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ombudsmanovo vyjádření bylo podle Jakoba součástí materiálu při opětovném projednávání návrhu na vládě.

"Co se úpravy limitů technických herních zařízení týče, je tato otázka řešena komplexně legislativní cestou, a to v návrhu nového zákona o provozování sázkových her," dodává.

Véčka rovněž vytvořila srovnávací aplikaci, která má názorně ukázat, za jaký časový úsek je možné prohrát průměrný plat.

"Výsledkem tohoto nepochopitelného jednání je přes jeden milión exekucí, třiceti miliardová přímá ztráta každý rok pro českou společnost, minimálně sto tisíc lidí přímo závislých na hazardu a dalších jeden a půl milionu občanů negativně ovlivněných hazardem a gamblingem. Jen pro představu každý patologický hráč svým počínáním negativně ovlivní až 15 lidí ve svém okolí. I tomuto aktivně nahrává vláda České republiky," dodává poslanec VV Michal Babák

 

Právě se děje

Další zprávy