VV: Vládu podpoříme, ale chceme reformy a nové ministry

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 4. 2011 14:37
Věci veřejné trvají na další rekonstrukci vlády podle presumpce viny
Vláda má od poslaneckého klubu VV pouze podmínečnou podporu.
Vláda má od poslaneckého klubu VV pouze podmínečnou podporu. | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovní klub nejmenší vládní strany - Věcí veřejných - dal v úterý vládě Petra Nečase pouze podmínečnou podporu.

Podle poslanců VV je nutná další shoda na reformách a premiér Nečas má naplnit slib výrazné rekonstrukce vlády.

Nečas tyto kroky avizoval po nočním jednání koaličních lídrů. O důvěru chce požádat v červnu, už příští týden ale opozice vyvolá ve sněmovně hlasování o nedůvěře kabinetu. Podle výsledků úterního jednání poslaneckého klubu by měly Věci veřejné vládu v tomto hlasování podpořit.

Další podpora koaličnímu kabinetu ze strany VV pak bude záviset na dokončení důchodové reformy a přípravě reformy zdravotnictví. Reformní zákony převážně z dílny TOP 09 mají být podle VV dokončeny tak, aby bylo možné v červnu důvěru vládě potvrdit ve shodě nad těmito reformami.

Nečas by měl také rekonstruovat kabinet podle pravidla "presumpce viny", uplatněného údajně vůči VV. Strana žádala odvolání ministrů financí Miroslava Kalouska (TOP 09), zemědělství Ivana Fuksy a obrany Alexandra Vondry (oba ODS). Nečas sice v noci potvrdil, že chce dále měnit ministry, odmítl ale jmenovat, o které půjde.

"To, že včera Věci veřejné netrvaly na dalších personálních změnách ve vládě, chápeme pouze jako prostor pro podporu premiéra pro stabilizaci jeho pozice," stojí v usnesení klubu.

Poslanci uvítali, že John bude mít jako místopředseda vlády na starosti boj proti korupci. "Podporujeme další jednání o přesném vymezení kompetencí Radka Johna v pozici vicepremiéra, jak v koordinační roli se státními orgány, tak i s nevládními a profesními organizacemi," řekla šéfka klubu Karolína Peake

Pětihodinové jednání, které se v Kramářově vile uskutečnilo v noci z pondělí na úterý, personální zemětřesení ve vládě nepřineslo. Koalice má ale nakročeno k ukončení nynější krize.

Předseda Věcí veřejných Radek John sice jako ministr vnitra končí, přesune se však do pozice vicepremiéra pro boj s korupcí. Resort vnitra bude řídit Jan Kubice, bývalý šéf protimafiánského policejního útvaru.

Na svém místě zatím zůstává ministr školství Josef Dobeš (VV). Odcházejícího ministra dopravy a lídra VV Víta Bártu nahradí dosavadní státní tajemník úřadu Radek Šmerda.

 

Právě se děje

Další zprávy