VV vládu neopustí. Jarolím nemá na rebelii dost hlasů

Jakub Novák
2. 4. 2012 23:53
Aktuálně.cz zjišťovalo, jak se regionální špičky VV staví k návrhu odejít z vlády
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv z Věcí veřejných jsou stále silněji slyšet hlasy volající po odchodu z vlády, většina krajských organizací se přiklání spíše k opaku.

Neodcházejme, uklidněme situaci. Případně přepracujme koaliční smlouvu a nejlépe i celou vládu, shoduje se většina regionů, které Aktuálně.cz oslovilo při zjišťování, jaká nálada ve straně den před klíčovým hlasováním panuje.

V úterý mají grémium, poslanci i zástupci krajů nejmenší vládní strany budou hlasovat o své další budoucnosti v Nečasově kabinetu.

A jak Aktuálně.cz zjistilo, také v řadách poslanců VV nyní převažuje názor, že prospěšnější pro stranu bude trojkoalici udržet.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím naopak již dříve vyzval, aby strana neustupovala koaličním partnerům a odešla.

Asi nejlépe vystihuje atmosféru v regionech usnesení středočeské organizace Věcí veřejných.

Středočeši nabádají k uklidnění situace a pokračování v práci vlády. Nicméně ale vyžadují revizi koaliční smlouvy a navrhují restrukturalizaci vlády.

Pokud k tomu nedojde, bude středočeská buňka hlasovat pro vystoupení z koalice.

"Nahrávky Kristýny Kočí nezavdávají důvod k odchodu z koalice. Máme rozdělánu spoustu práce, tak bychom místo řešení vnitrokoaličních sporů měli začít pořádně pracovat," komentuje usnesení krajské rady její předseda Radim Vysloužil.

Podmínku - shodu s koaličními partnery na protikorupčních opatřeních - pokládá za nutnou pro pokračování koaliční spolupráce předsedkyně Věcí veřejných v Karlovarském kraji Soňa Puškášová-Riedlová.

Podle poslankyně Lenky Andrýsové se k setrvání ve vládě přiklání i olomoucká organizace strany.

"Osobně jsem si z nahrávek neudělala podobné závěry jako místopředseda Jarolím. Jsem pro to, abychom neztráceli příležitost prosazovat náš program," řekla Andrýsová pro Aktuálně.cz.

Jarolímovu výzvu prý nepodpoří ani Věci veřejné v Plzeňském kraji. Aktuálně.cz to řekl jejich předseda Josef Herlík.

Předseda jihočeských straníků Jiří Lexa je přesvědčen, že by o případném odchodu z vlády měla rozhodnout celostranická konference, a ne pouze výzva místopředsedy strany.

"Chápal bych, kdybychom vystupovali z vlády kvůli daním či restitucím, ale rozhodně tím důvodem nemůže být další z nahrávek Kristýny Kočí," komentuje toto rozhodnutí jihočeský poslanec Viktor Paggio.

Jižní Morava a Vysočina stojí za Jarolímem

Výzva místopředsedy Jarolíma tak zatím nachází podporu pouze v Jihomoravském kraji a s největší pravděpodobností i na Vysočině.

I přesto, že za současných podmínek nechce jihomoravská buňka Věcí veřejných zůstat ve vládě, doufá její člen, poslanec Michal Babák, v dohodu.

"Jsem optimista a doufám, že se domluvíme," říká Babák.

Za Jarolíma se na Vysočině staví zejména Josef Novotný. "Je to člověk, který dlouhodobě pracuje s těmi neřestmi. Nemohu dopustit, aby opustil Věci veřejné," říká o místopředsedovi strany Novotný.

Podle předsedy krajské rady VV na Vysočině Martina Svobody tam zatím není situace uzavřená.

"Nicméně převažuje názor, abychom odešli z vlády," říká Svoboda.

Nerozhodnutá je více než třetina regionů

Doposud není rozhodnuto celkem pět krajů - Královéhradecký, Zlínský, Pardubický, Liberecký a ani Ústecký kraj, jehož je Jarolím členem.

Hlasování moravskoslezské organizace dopadlo, podle slov poslance Jiřího Rusnoka, nerozhodně. Bylo tak přijato pouze usnesení týkající se ministra Kamila Jankovského - pokud se dokáže jeho aktivní účast na chystaném puči, vyzvou ho k demisi.

Sám Rusnok pro Aktuálně.cz přiznal, že i když chápe Jarolímovy argumenty, neztotožňuje se s nimi.

Předseda libereckých Věcí veřejných Petr Skokan ve svém prohlášení pro Aktuálně.cz zdůrazňuje zejména nutnost vyjednávat. Nové důkazy o puči podle něj nepřinášejí nic nového a pouze potvrzují, co už strana ví.

"Pro odchod z vlády jsme měli celou řadu lepších příležitostí; ustupování tlakům se ale vždy obrátilo proti nám, slušnost byla chápána jako slabost," říká Skokan.

Věci veřejné podle něho nejsou tím, kdo po facce nastaví druhou tvář. Ve vládě by ale strana zůstat měla, protože odchodem z ní se pouze zřekne možnosti prosadit svůj program.

První dva jmenované kraje se potom podle slov svých předsedů rozhodnou až na místě.

Vítězslav Janků z Královéhradeckého kraje má podle svých slov mandát na to, aby všechny zúčastněné vyslechl a na základě toho se po poradě s ostatními během úterý rozhodl.

"Pokud bude dvoutřetinová většina krajů pro opuštění koalice, podpoříme toto rozhodnutí," komentuje svůj mandát zlínský poslanec Martin Vacek.

V opačném případě budou podle Vacka požadovat silnou rekonstrukci vlády.

Vzhledem k převládajícímu názoru mezi straníky v regionech se však zdá vysoce nepravděpodobné, že by se proti účasti VV ve vládě opravdu vyslovily dvě třetiny regionů.

 

Právě se děje

Další zprávy