VV ustupují, namísto obměny vlády řeší zdravotnictví

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
18. 5. 2011 21:15
Špičky trojkoalice zatím k podstatné shodě nedošly
Důvod ke smíchu?
Důvod ke smíchu? | Foto: Jan Langer

Praha - Věci veřejné na středečním koaličním jednání - oproti původním prohlášením - nepožadovaly personální změny ve vládě.

Podle informací Aktuálně.cz špičky koalice probírají ve Strakově akademii detaily zdravotnické reformy, zatím bez podstatné shody.

VV tak ustoupily z úterního stanoviska předsedy strany Radka Johna, který odchodem některých ministrů podmiňoval podporu strany kabinetu Petra Nečase.

"Rozhodli jsme si nejprve uspořádat vnitřní záležitosti, připravujeme nyní přímou volbu. Personálie chceme řešit až pak," řekla Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake (VV).

Koaliční lídři se proto soustředili na detaily vládních reforem. Kromě zdravotnictví chtěli probírat ještě reformu důchodů, kde VV chtějí diskutovat o co nejnižších poplatcích za správu účtů u penzijních společností, dále uznání zásluh 3. odboje a také problematiku anonymních akcií.

Tedy témata, která jindy zabrala třeba i několik koaličních schůzek - zejména otázky zdravotnictví, které koaliční špičky už probíraly dříve.

Změny v kabinetu ano, ale až v červnu

Podle Karolíny Peake však středeční postoj neznamená, že by strana od personálních požadavků ustoupila. "I nadále o změnách ve vládě chceme jednat," uvedla. Věci veřejné dlouhodobě trvají na odchodu ministrů zemědělství Ivana Fuksy, obrany Alexandra Vondry (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska.

Až si Věci veřejné zvolí nového předsedu, vyjednavači otevřou i otázku změny koaliční smlouvy. Podle té připadají VV ve vládě čtyři křesla, nyní však v kabinetu sedí pouze dva ministři - Kamil Jankovský a Josef Dobeš.

Věci veřejné připustily, že si po ztrátě ministerstva vnitra řeknou o spravedlnost.

Zabralo Schwarzenbergovo slovo?

Důvody ústupků v personálních otázkách však mohou být jiné, než které uvádějí Věci veřejné. ODS se totiž podle informací Aktuálně.cz na úterním grémiu dohodla, že personálním požadavkům Věcí veřejných neustoupí.

Věci veřejné by se tak dostaly do situace, kdy by se musely okamžitě rozhodnout, zda vládu opustí, což ve skutečnosti strana dělat nechce.

Ani TOP 09 by nesouhlasila s odchodem Miroslava Kalouska. Nadto předsednictvo TOP 09 pověřilo v úterý předsedu strany Karla Schwarzenberga, aby na K9 otevřel debatu o financování Věcí veřejných.

Vedle toho se chtěli vyjednavači TOP 09 bavit i o dalších otázkách, které se kolem VV objevily v médiích, především podezření, že strana vznikla jako projekt, který měl zajistit přístup k veřejným zakázkám. Je pravděpodobné, že s ústupkem VV přijde i ochota TOP 09 přesunout tuto debatu na červen.

 

Právě se děje

Další zprávy