VV štěpí restituce, maraton jednání pokračuje

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
11. 1. 2012 8:39
Nečas u církví ustupovat nemíní. Jde o autoritu premiéra i vlády, říká
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné stále nerozhodly, zda ve vládě podpoří církevní restituce, a podvolí se tak ultimátu premiéra Petra Nečase.

V úterý jednaly špičky nejmenší koaliční strany do pozdní noci, od rána se situací zabývá poslanecký klub. Nejistota kolem možného pádu vládní koalice nicméně stále trvá.

Dlouhý večer

Výkonná rada VV nebyla v úterý ani po téměř pěti hodinách jednání schopná říci, jak se ministři za VV zachovají při středečním hlasování kabinetu. Před 22. hodinou si vrcholoví funkcionáři strany dali pauzu a opustili stranické sídlo v Praze na Smíchově, kde na výsledky jednání po celou dobu čekali novináři.

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma odjeli pro podklady a dál chtěli jednat mimo budovu. Mluvčí strany Pavel Reicherd ovšem dopředu avizoval, že až do středečního jednání klubu si dali straníci "bobříka mlčení". Poslanci se mají scházet v osm hodin ráno.

Během pětihodinového maratonu pak prý špičky VV řešily, do jaké míry jsou církevní restituce pro stranu důležité. "Dlouho jsme probírali, jestli jsou tématem, kvůli kterému bychom ohrozili vládu," líčil během přestávky Jarolím.

Církevní restituce

  • Dosavadní dohoda s církvemi počítá s vyplacením 59 miliard korun. V úvahu má být brána inflace, tudíž celkově by mohla částka vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.
  • Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let.
  • Prvních 17 let v období, kdy se bude majetek církvím vracet, by ještě stát církve částečně finančně podporoval - a to částkou 1 miliarda a 400 milionů korun ročně. Tato částka se ale bude postupně snižovat - počínaje čtvrtým rokem o 5 procent ročně.

Cesta za arcibiskupem

Během jednání několikrát opustili sídlo i někteří členové nejužšího vedení VV. Karolína Peake, Vít Bárta a Radek John například odjeli jen pár hodin před klíčovým jednáním vlády konzultovat současný vývoj s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou.

"Jednání byla orientační," řekl později novinářům Jarolím s tím, že nemají žádný konkrétní závěr.

Vedení VV jednalo o církevních restitucích již ráno. Jednání ovšem přerušilo, protože hlasování skončilo patem.

"Nedospěli jsme k rozhodnutí. V tajném hlasování, zda ustupovat nátlaku premiéra a ministra financí, hlasovali členové 5:5," prohlásil po dopoledním jednání Radek John.

"Toto není hlasování o církevních restitucích, ale o ultimátu," upřesnila poté 1. místopředsedkyně VV a vicepremiérka Karolína Peake.

V reakci na to premiér Petr Nečas, který už v pondělí pohrozil pádem celé vlády, zopakoval, že kolem církevních restitucí bylo vše dohodnuto v koalici, dojednáno s církvemi a parametry obecně už schválila i vláda.

"Ministři jsou ve vládě jen díky podpoře předsedy vlády. Já mám právo žádat po ministrech, aby plnili, co jsme dohodli. Je to autorita předsedy vlády, není to ultimátum," vzkázal Věcem veřejným premiér Nečas.

Přesto se v tuto chvíli dál zdá, že VV nakonec kabinet kvůli církevním restitucím nerozbijí.

Sám nevím, jak budu hlasovat, přiznal Dobeš

Během úterního jednání nicméně Věci veřejné naznačovaly, že problém trvá. "Situace je vážná," avizovala v průběhu vicepremiérka Karolína Peake.

A ministr školství Josef Dobeš, který spěchal z jednání o chvíli dřív, prohlásil, že ve výkonné radě je "silný vnitřní konflikt".

"Výkonná rada je napjatá v silném vnitřním konfliktu. Sám nevím, jak budu hlasovat," prohlásil před odchodem Josef Dobeš.

Ještě v pondělí v rádiu Impuls přitom naznačil, že strana nakonec couvne. Zásadní prioritou je podle něj naplnění programového prohlášení vlády. V něm je i závazek státu vyrovnat se s církvemi.

"Jestliže je něco v programovém prohlášení vlády, tak je to třeba dotáhnout. Tuto kauzu nemám za nějak fatálně hysterickou," uvedl.

Arcibiskup Dominik Duka.
Arcibiskup Dominik Duka. | Foto: Ludvík Hradilek

Také lídr strany Vít Bárta v pondělí večer upozorňoval, že je potřeba brát v potaz, že případná vládní krize zhoršuje postavení Česka z hlediska vývoje ekonomiky, a tím i státního dluhu.

ODS a TOP 09 schválení zákona o vyrovnání státu s církvemi v pondělí odmítly spojovat s dalšími požadavky a VV jasně řekly, že na ústupky přistoupit nehodlají.

"Naši partneři nám dali ultimátum. Premiér Nečas nám řekl, že když ve středu nebudeme pro vyrovnání s církvemi hlasovat, požádá prezidenta, aby všechny ministry za VV odvolal," řekl po pondělním jednání špiček trojkoalice předseda VV Radek John.

Během jednání K9 se podle informací Aktuálně.cz ODS i TOP 09 opakovaně ptaly, zda VV dohodu o navracení majetku církvím dodrží.

Když nedostaly jednoznačnou odpověď, zeptal se na totéž premiér Nečas s tím, zda jsou ochotny to udělat bez dalších podmínek - a upozornil VV, že pokud ve středu ministři za VV nezvednou ruku pro, pak "tato vláda končí".

Koaliční roztržku v úterý ráno řešilo také grémium ODS. Nenaplnění dohody o vyrovnání státu s církvemi by podle vedení strany ohrozilo důvěryhodnost vlády.

"Nejsilnější vládní strana by se na takovém chování odmítla podílet," stojí v úterním usnesení.

Odkud se vezmou peníze?

VV tvrdí, že nedostaly jednoznačnou odpověď na otázku, kde ministr financí vezme 2 miliardy korun ročně na finanční odškodnění za majetek, který už vrátit nelze.

ODS a TOP 09 ale shodně říkají, že odpověď dostaly naprosto konkrétní.

"Ministr financí jim vysvětlil, kde se ony peníze vezmou. Jejich požadavek jde nad rámec dohody," uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle ministra Miroslava Kalouska by šly ročně 2 miliardy korun na finanční odškodnění církvím výhradně z kapitol resortu financí, např. všeobecné pokladní správy, tak, aby se nemuselo škrtat v ostatních resortech.

"Ani toto bohužel nestačilo," prohlásil předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík. "Ale ODS a TOP 09 prostě odmítly spojovat církevní restituce s jinými podmínkami," dodal Gazdík.

VV šly na jednání vlády s tím, že chtějí odložit začátek finanční části majetkového vyrovnání o rok, nebo na dobu ekonomického růstu. V sobotu pak přišly s návrhem na slučování ministerstev, případně dalších úřadů.

 

Právě se děje

Další zprávy