VV se rozkládají. Odstupte, vyzvala Johna pražská véčka

Domácí Domácí
6. 4. 2012 14:57
Josef Dobeš odchází z VV a zřejmě opustí i sněmovnu. A to v době, kdy koalice bojuje o přežití
Radek John.
Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtyři dny před klíčovou koaliční schůzkou o budoucnosti vlády a týden před rozsudkem nad Vítem Bártou nabral vnitřní rozklad Věcí veřejných na obrátkách.

Pražské kluby VV vyzvaly předsedu strany Radka Johna k rezignaci a pro svůj návrh se snaží najít podporu i v dalších regionech. John to ale odmítá řešit minimálně do doby, než bude jasno o dalším osudu vládní koalice.

Nejmenší vládní stranu se navíc v pátek rozhodl opustit někdejší ministr školství Josef Dobeš. Úmyslně nezaplatil členský poplatek a nyní zvažuje, že se vzdá i poslaneckého mandátu.

Ve straně tak oslabuje křídlo Víta Bárty, naopak lidé okolo Karolíny Peake, kteří jsou zastánci setrvání ve vládní koalici, začínají získávat podporu v regionech.

Sama Peake na výzvu pražských klubů reagovala slovy, že "právě regionální reakce považuje osobně za důležitou zpětnou vazbu".

Vláda s podporou "antibártovců"

A to vše za situace, kdy ODS nepřímo naznačila, že premiér Petr Nečas by přijal možnost rozkolu VV jako variantu pokračování kabinetu, kdyby měl s TOP 09 a s poslanci, kteří se odvrátí od Bárty, "pohodlnou většinu", jak říká.

Kolik poslanců by ji vytvořilo, neřekl, ale 101 či 102 hlasů by mu nestačilo - to řekl výslovně. ODS a TOP 09 mají společně 94 hlasů (počítaje v to Michala Doktora, který stojí mimo klub ODS, ale hlasuje s ním), takže kdyby byl Nečas minimalista, mluví o podpoře devíti poslanců VV, napsal ve středu deník Insider.

Peake je však mezi ministry jedinou poslankyní, takže pro revoltu chybí dalších osm jmen.

Přidali by se zřejmě Viktor Paggio a Jana Suchá. Ve hře jsou i Lenka Andrýsová a Milan Šťovíček.

Z osobních ambicí či vztahů k Bártovi lze podle deníku Insider také odhadovat, že by se k rebelům mohli přidat Otto Chaloupka, Petr Skokan, Dagmar Navrátilová či dva poslanci, kteří za VV kandidovali jako členové SNK-ED, Jiří Štětina a Miroslav Petráň.

Pražské kluby VV: Přišel čas restartovat

Radek John rezignaci odmítá. Podle něj z jeho mandátu vyplývá povinnost účastnit se vyjednávání o plnohodnotné pozici Věcí veřejných ve vládní koalici. "Do té doby se nebudu vyjadřovat k apelům, které vyjednávací pozici Věcí veřejných oslabují," sdělil John.

Podle pražských klubů VV je ale potřeba stranu proměnit. "Přišel čas restartovat Věci veřejné a ukázat, že jsme stabilní politickou stranou, která dokáže reagovat na vývoj situace a přináší nová řešení i důvěryhodné a především zodpovědné politiky," citoval server Lidovky.cz prohlášení pražských klubů.

Důvěryhodnost strany podle nich poškozuje i současná vládní krize, kterou vyvolaly právě VV.

Špatným směrem přitom podle klubů vede stranu právě Radek John. Může prý za drtivý pokles volebních preferencí i napjatou situaci uvnitř strany.

Ministři VV Pavel Dobeš, Kamil Jankovský a Karolína Peake by podle nich naopak měli ve vládě zůstat. Jejich odchod by totiž podle klubů mohl vést k rozpadu celé vládní koalice a zřejmě i k vypsání předčasných voleb.

Pražské kluby chtějí, aby výzvu podpořily i další regionální buňky. Požadují také celorepublikovou konferenci, na které by mělo být rozhodnuto o novém složení vedení strany a jejím dalším směřování.

Radek John se s pražskými kluby plánuje sejít. "Až výsledky vyjednávání ukážou oprávněnost usnesení grémia strany, jistě se sejdu se zástupci pražských klubů."

Podle něj k výzvě zaujme stanovisko i krajská rada a další orgány VV. Dodává ale, že tyto kroky podle něj mají smysl, až budou známy výsledky koaličního vyjednávání.

Peake: S Dobešem bychom si to měli vyříkat

Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Ludvík Hradilek

Podle Karoliny Peake by se výzvou z regionů mělo grémium VV zabývat už příští týden.

"Na konci příštího týdne zasedne grémium Věcí veřejných a vyhodnotí jednání celého vedení strany i podněty z regionů. Právě regionální reakce považuji osobně za důležitou zpětnou vazbu," uvedla Peake.

K Dobešovu odchodu z VV vicepremiérka Peake poznamenala, že jí není známo, že by Josef Dobeš zaslal rezignaci na členství. 

"Jestli ji zvažuje, byla bych ráda, kdybychom si s ním jeho výhrady ke straně mohli vyříkat na předsednictvu, výkonné radě nebo jiném stranickém orgánu. Jiný způsob komunikace po letech spolupráce považuji za nedůstojný," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy