VV podávají trestní oznámení na Tluchoře, pro pomluvu

ČTK ČTK
1. 6. 2011 12:20
Středočeské Věci veřejné naštval Tluchořův dopis, v němž označil VV za pokryteckou sektu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Středočeské organizace Věcí veřejných podávají trestní oznámení pro pomluvu na bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Důvodem je dopis, který bývalý předseda poslaneckého klubu ODS napsal svým spolustraníkům.

VV v něm označil za pseudomoralistickou a pokryteckou sektu, s níž není z principu možné vládnout.

"Na žádost mnoha klubů Věcí veřejných v kraji dnes (ve středu - pozn. red) podáme trestní oznámení z důvodu podezření spáchání trestného činu pomluvy," napsal středočeský tajemník VV Tomáš Gryč.

Tluchořův dopis prý členy středočeských VV "nazdvihl".

Reálný výsledek oznámení neočekávají

Na trestní oznámení je podle VV nejvyšší čas. "Kdo mlčí a nebrání se, jako by se přiznával k tomu, z čeho jej obviňují. Už jsem dost naštvaná a otrávená z toho 'lynčování' VV," dodala předsedkyně klubu VV v Příbrami Marta Frýbertová.

Petr Tluchoř je podle svého středečního vyjádření rád, že jeho text pohnul VV alespoň k nějaké reakci. "Jeho základem byla výtka, že Věci veřejné odmítají vysvětlit své skandály. Nyní je budou muset na základě vlastního trestního oznámení vysvětlovat policii," reagoval na rozhodnutí VV Tluchoř.

Podle něj nyní bude muset strana vysvětlit, jak to bylo s obálkami neformálního lídra stany Víta Bárty, s předražováním veřejných zakázek, s návratností Bártovy "investice" do VV i s "čarováním" poslance Michala Babáka a stranickým financováním.

"Velice se na to těším a pouze doufám, že VV dostojí svému jménu a podělí se o vysvětlení svých afér s veřejností," dodal poslanec ODS. 

Někteří předsedové klubů VV ve Středočeském kraji předem uznávají, že trestní oznámení nebude mít reálný výsledek.

"Ale je to významný signál veřejnosti, že si už nenecháme házet kýbly špíny na hlavu," uvedl jeden z iniciátorů, Jiří Doležal z Milovic. 

VV Tluchoře viní za puč uvnitř jejich strany

Věci veřejné odmítají i další údajná Tluchořova tvrzení, že VV jsou pro stát nebezpečnou skupinou praktikující "politiku černých šerifů", která po vzoru bolševiků obsazuje a zneužívá bezpečnostní aparát, která neustále obviňuje druhé z korupce, ale přitom brání policii vyšetřovat vlastní korupční kauzy, uvedl Doležal.

VV viní Tluchoře z toho, že údajně připravoval puč uvnitř jejich strany.

Důkazem má být nahrávka, podle níž měl Tluchoř stát u zrodu nedávné vládní krize. Vnitrostranický puč v koaliční straně prý připravoval tři čtvrtě roku.

 

Právě se děje

Další zprávy