VV: Koalice přešlapuje, řešme přímou volbu prezidenta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 10. 2011 17:43
Věci veřejné chtějí způsob volby nástupce Václava Klause probírat i na jednání K9
Kateřina Klasnová
Kateřina Klasnová | Foto: veci-verejne.cz

Praha - Věci veřejné chtějí na nejbližší koaliční schůzce řešit přímou volbu prezidenta. Koalice podle nich v této věci přešlapuje.

Strana proto chce rozhovory o přímé volbě rozhýbat jednáním se všemi parlamentními kluby.

Vedení VV je "vážně znepokojeno současným přešlapováním a nedostatečným řešením přímé volby prezidenta" stojí v závěrech úterní výkonné rady VV. O přímé volbě chtějí VV jednat na koaliční schůzce ve formátu K9.

Místopředsedkyni sněmovny Kateřinu Klasnovou (VV) pověřily, aby iniciovala jednání mezi sněmovnou a Senátem o tomto tématu. Nejmenší vládní strana uvedla, že podporuje zavedení přímé volby prezidenta bez jakýchkoliv vlastních požadavků na změny pravomocí prezidentského úřadu.

"Náš klub je připraven hlasovat pro vládní návrh zákona o přímé volbě prezidenta, nejsme připraveni spojovat tuto otázku s dalšími a dalšími podmínkami jiných politických stran," řekl dnes novinářům předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ODS podle něj očekává, že se pro vládní návrh najdou koaliční hlasy, a je připravena o podpoře pro něj jednat i s ČSSD.

"Ale pokud bude opozice chtít souhlas s tímto zněním návrhu podmiňovat nějakými dalšími a dalšími požadavky, tak je od ní poctivé říci: 'My to nechceme'," řekl.

Občanští demokraté podle Stanjury považují za kompromis vládní verzi a pozměňovací návrhy k ní nepodpoří. Na případné parlamentní schůzce k přímé volbě prezidenta prý budou vysvětlovat, proč nechtějí nic k návrhu přidávat. "Je nelogické říkat občanům: Zvýší se váha prezidenta tím, že si ho vyberete, a současně mu sebereme pravomoce," řekl.

Neshody na pravomocech hlavy státu

K přímé volbě prezidenta se oficiálně hlásí všechny vládní strany. Vládní návrh na její zavedení je nyní ve sněmovně před druhým čtením. K prosazení této ústavní změny ale vláda potřebuje i hlasy opoziční ČSSD. Ta přímou volbu také podporuje, požaduje ale současně změny v pravomocech prezidenta. Vládní strany proto dosud s ČSSD nenašly nad přímou volbou shodu a osud návrhu je nejistý.

Vicepremiérka za VV Karolína Peake a další zástupci VV už dříve dali najevo obavy, že ostatní strany využijí rozpory kolem návrhu k tomu, aby ho v parlamentu "potopily", a udržely tak současný způsob parlamentního hlasování o novém prezidentovi.

 

Právě se děje

Další zprávy