VV jsou sekta, říká Kočí. Bárta mluví o spiknutí zvenčí

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
9. 4. 2011 11:29
Dva pohledy na situaci uvnitř nejmenší vládní strany Věci veřejných
Oslava volebních zisků, květen 2010.
Oslava volebních zisků, květen 2010. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Poměry uvnitř nejmenší koaliční strany Věcí veřejných mají blízko k sektě. Myslí si to poslankyně Kristýna Kočí, kterou její spolustraníci v týdnu vyloučili z klubu i ze strany.

Ústřední postava strany Vít Bárta si podle ní udržuje loajalitu poslanců v klubu budováním kultu osobnosti.

"Bárta mi zasílal, co přesně mám říkat v televizi, píše projevy Radku Johnovi a každému z nás," řekla poslankyně listu MF Dnes.

VV se tento týden zmítají v krizi, kterou vyvolala aféra kolem údajného uplácení poslanců ministrem dopravy a neformálním lídrem VV Bártou. Premiér Nečas požaduje odchod ministrů Víta Bárty, Radka Johna a Josefa Dobeše z vlády. To však strana odmítá.

Kočí: Bárta je dokonalý psycholog

Bárta si prý udržuje loajalitu poslaneckého klubu budováním absolutního kultu osobnosti. Podle Kočí je neformální lídr VV dokonalý psycholog a přesně ví, na koho platí strach, na koho peníze a na koho pocit vděčnosti.

Odpadlíci z klubu Kristýna Kočí a Stanislav Huml
Odpadlíci z klubu Kristýna Kočí a Stanislav Huml | Foto: ČTK

"U mě byl dlouho motivem pocit vděčnosti," přiznala Kočí. Stále si prý připomínala, že jí Bárta nabídl obrovskou politickou šanci a že se poslankyní stala do jisté míry díky němu a jeho penězům. "Byla jsem v tomto směru hloupá," připustila. Šestadvacetiletá poslankyně prý poslední události bere jako velkou životní lekci a potvrzení faktu, že do politiky by neměli jít příliš mladí lidé, kteří nemají dost životních zkušeností.

Kočí uvedla, že obálku s půlmilionem korun, který označila za úplatek, jí dal Bárta v restauraci. Peníze prý okamžitě uložila do notářské úschovy spolu s čestným prohlášením. S podáním trestního oznámení však údajně váhala osm dní, protože nedůvěřuje policii kvůli možnému Bártovu vlivu. Poslankyně upozornila, že ačkoliv Bárta oficiálně řídí resort dopravy, zve si na porady k sobě domů či na ministerstvo dopravy i klíčové úředníky ministerstva vnitra a školství. Řekla také, že ji poslední měsíc někdo sleduje, zřejmě aby v ní vyvolal pocit nebezpečí.

Bárta: Je to spiknutí zvenčí

Na opačné straně VV barikády stojí faktický lídr strany Věci veřejné Vít Bárta. Ten Lidovým novinám v rozhovoru řekl, že k současné krizi ve straně vedlo spiknutí, které podle něj přišlo zvenčí s cílem očernit neformálního lídra strany a ministra dopravy Víta Bártu a provést palácový převrat.

Vít Bárta
Vít Bárta | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

"Je jasné, že jsem naštval a naštvávám spoustu lidí," řekl listu Bárta. Podle něj se mohla některých zájmových skupin dotknout jeho úsporná opatření v resortu dopravy, případně to, že chce od velkých firem, aby státní zakázky prováděly levněji, a hrozí jim postihy za nekvalitní práci.

Poslanci za VV Jaroslav Škárka a zmiňovaná Kristýna Kočí podali tento týden na Bártu trestní oznámení kvůli tomu, že se je pokusil uplatit, krátce nato byli vyloučeni z klubu i ze strany. Klub VV vzápětí opustil i další kritik vedení Stanislav Huml.

"Je jednoznačné, že někdo zvenku má zájem mě očernit, provést palácový převrat, že tři poslanci VV jsou bambulové, kteří nemají na to, aby zorganizovali takový puč," prohlásil Bárta. Vyloučil však, že by součástí tohoto spiknutí byl premiér Petr Nečas (ODS), přestože požaduje, aby z vlády odešla většina ministrů za VV.

Bárta v rozhovoru připustil, že se dopustil velké chyby, když nevěnoval víc času komunikaci s poslanci za VV, protože napjaté atmosféry v klubu podle něj zřejmě někdo zneužil a "rozpoutal tam vášně". Jednání Škárky a zejména Kočí označil Bárta za zradu.

 

Právě se děje

Další zprávy