VV hrají při hledání ministra o čas. Chtějí analýzu

Martina Machová Martina Machová
22. 3. 2012 22:15
Podle předsedy VV Radka Johna je potřeba jednat i o přehodnocení koaliční smlouvy
Předseda VV Radek John.
Předseda VV Radek John. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S určením nástupce Josefa Dobeše na postu ministra školství zatím Věci veřejné spěchat nebudou.

Nejprve si totiž chtějí udělat detailní analýzu rozpočtu tohoto resortu, aby zjistily, jestli je možné skutečně ušetřit požadovaných 2,5 miliardy korun, jak schválila ve středu večer vláda. Právě kvůli těmto škrtům Dobeš rezignoval.

Do té doby je podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna bezpředmětné nabízet komukoli uvolněné místo v čele resortu.

"Měl by mít představu, co je v rámci toho resortu potřeba udělat, aby nesedal do elektrického křesla," řekl lídr VV s tím, že vyjednavači VV mají ambice ono "elektrické křeslo", jak postu ministra školství straníci s oblibou říkají, udělat méně elektrické.

Podle Johna chtějí VV vyvolat jednání v rámci koalice, protože středeční rozhodnutí vlády porušilo současnou koaliční smlouvu.

"Musíme přehodnotit programové priority a jejich plnění a jasně si říci, jestli je školství stále jednou z nich," uvedl.

Na argument, že se škrty ve školství souhlasili zbylí tři ministři VV, a jak je tedy možné brát schválení škrtů jako porušení koaliční smlouvy, John odvětil, že Josef Dobeš jednal emotivně a po oznámení jeho rezignace se nedalo dále vyjednávat o příznivější variantě, jež měly VV připravenou.

Co přesně měly VV schované v pomyslném rukávu, ovšem v současnosti nechce John prezentovat. "Budeme to dále navrhovat koaličním partnerům, nechci tedy nic sdělovat přes media," tvrdí.

Odstupující ministr školství Josef Dobeš.
Odstupující ministr školství Josef Dobeš. | Foto: Vojtěch Marek

O nástupci až v úterý

První oficiální kolo hledání nového ministra či ministryně školství proběhne v úterý na jednání předsednictva a poslaneckého klubu.

Uvnitř VV se již v minulosti v souvislosti s Dobešovými potížemi uvažovalo, že by jej mohla nahradit místopředsedkyně VV a poslankyně Dagmar Navrátilová nebo její kolega z vedení strany a ze sněmovny Milan Šťovíček. John nyní naznačil, že by do čela složitého resortu mohly VV postavit i nestraníka.

Na výběr náhradníka pak podle předsedy VV není proč spěchat. "Josef Dobeš rezignuje až k 31. březnu," zdůraznil John a potvrdil tak informace deníku Insider, kterému popsal strategii VV do dalších dní, byť anonymně, člen užšího stranického vedení.

"Nejdřív si musíme zanalyzovat, jestli je vůbec reálné těch 2,5 miliardy na školství ušetřit. To nám nějaký čas zabere. A taky dát lidem z ODS a TOP 09 najevo, že by si ten resort taky mohli převzít sami," uvedl pod podmínkou anonymity jeden z lídrů VV.

Deník Insider v souvislosti s tím připomněl, že důvodů k taktizování nejmenší vládní strany je hned několik. Jednak je u véčkařů personální nouze o silné figury, které jsou schopny osobnostně i odborně při debatách o rozpočtu konkurovat Miroslavu Kalouskovi  (nebo se alespoň nenechat úplně zadupat do země).

Taktizování na vládě

A druhá věc je, že křesla se hýbou i pod dalšími ministry - aktuálně třeba pod Jaromírem Drábkem či Alexandrem Vondrou. Odchod Dobeše by se tak mohl spojit s větší rošádou kabinetu.

Pozice VV by pak v licitaci o křesla byla posílena o argument: my jsme nechali odejít ministra, kterého jste nejvíce kritizovali, projevili jsme vstřícnost, teď je řada na vás.

 

Právě se děje

Další zprávy