VV blokovaly církevní restituce, četly dějiny církve

ČTK ČTK
13. 7. 2012 21:37
Když se poslanec Babák dostal ke středověku, předsedající Němcová ho zarazila
Michal Babák v Poslanecké sněmovně
Michal Babák v Poslanecké sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opoziční Věci veřejné v pátek večer blokovaly v Poslanecké sněmovně schvalování církevních restitucí, jak odpoledne ohlásily. Michal Babák četl stanovisko klubu, církevní historii od Velké Moravy.

Když se dostal do středověku, předsedající Miroslavě Němcové (ODS) došla trpělivost. Odebrala mu slovo, protože podle ní nemluvil k věci, a porušoval tak jednací řád.

Po několikaminutovém sporu podal Babák, jenž tvrdil, že musí být vykreslen obrázek o vlastnictví církve, proti postupu předsedkyně sněmovny námitku. Poslanci ji ale neodsouhlasili a poslanec dál mluvit nesměl.

"Je to pošlapání demokratické debaty," rozhořčil se Vít Bárta (VV). Obstrukce VV podle něho splnily účel, protože o tom, jak se ve sněmovně schvalují zákony, by měl rozhodnout Ústavní soud. "130 miliard je zachráněno," prohlásil Bárta.

Sněmovna sice dříve vládní většinou omezila řečnickou dobu pro každého poslance nejvýše na dvakrát deset minut, v některých případech ale existují ze zákona výjimky. Patří k nim právě situace, kdy poslanec přednáší stanovisko za klub.

Situace se při Bártově projevu vyostřila ještě více. Proti řečnickému pultu se nashromáždilo několik vládních poslanců a Bárta žádal Němcovou, aby je umravnila.

"Vy nejste schopna zajistit pořádek k tomu, abych mohl mluvit," obvinil ji hlasem, který mu zřejmě rozčilením přeskakoval. Bárta opakovaně po Němcové chtěl, aby dostal nových deset minut.

Němcová pak musela poslance opakovaně vyzývat, aby si sedli do lavic. "To, co se tu děje, je hanba, je to velká hanba," stěžoval si Bárta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na restituce?

 

 

Právě se děje

Další zprávy