Vrhače vajec zastaví na mítincích policie, chce vnitro

Markéta Chaloupská
28. 5. 2009 10:25
Napadání mítinků je nacistické, tvrdí ministr Pecina. Uvnitř: Video
Jiří Paroubek a vajíčka ve středu na Andělu v Praze.
Jiří Paroubek a vajíčka ve středu na Andělu v Praze. | Foto: Reuters

Praha - Den po vajíčkové smršti, kdy na vedení ČSSD pršely na pražském Andělu stovky vajec, oznámili zakladatelé akce "Vejce pro Paroubka v každém městě!" na komunitní síti Facebook konec iniciativy.

K té se během pár dní připojilo na dvaapadesát tisíc lidí. Nyní zakladatelé tvrdí, že to, co se odehrálo ve středu na Andělu, už bylo "moc".

Děti? Ne, nacisti

Myslí si to i politici, kteří vrhače vajec nemají ani za recesisty, ani za naštvané voliče, ale prostě za fašisty. O fašistech už včera hovořil europoslanec za ČSSD Richard Falbr, stejně je označilo i vedení sociální demokracie ve svém večerním stanovisku.

Foto: Jan Langer
Čtěte stanovisko:
DOKUMENT - Prohlášení ČSSD k incidentu na Andělu

Na tuto rétoriku teď přistoupil i ministr vnitra Martin Pecina. Útoky na Jiřího Paroubka a spol. označil za principiálně nacistické.

"To, co jsem včera shlédl v televizi, to skutečně v pořádku není, to principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany," řekl České televizi v reakci na "vajíčkové útoky" na mítincích ČSSD.

"Toto je pokračování extremistických nálad jinými prostředky, to se neliší od situace od zemí, kde nastupovaly extrémní režimy," dodal Pecina.

Ministr proto plánuje konkrétní kroky, aby se těmto incidentům zabránilo. Především chce na mítinky politických stran posílat policii, aby lídry ochránila. Dosud se přitom spoléhalo na běžné hlídky.

Pecina podle svých slov na toto téma už mluvil s policejním prezidentem.

"Jsem přesvědčený, že pokud police ochrání jiné politické strany, když dělají mítinky, a když se chtějí někde porvat nacisti s anarchisty, tak je policie rozhání a je tam mnoho mužů, tak v případě legitimní politické strany musí takové mítinky ochránit taky," řekl.

Vajíčková smršť končí

Zatím není vůbec jasné, kdo (a zda vůbec někdo) za vajíčkovými útoky stojí.

Po prvních hodech na Paroubka v půlce května vznikla na síti Facebook iniciativa, k níž se připojovali lidé, kteří by si na šéfa sociálních demokratů vejce rádi hodili.

"Tuto skupinu jsem založil jako vyjádření sympatie ke kolínskému vaječnému 'útoku' a sliboval si od ní, že recesní formou poukáže na nebezpečné praktiky pana předsedy Paroubka a jeho spolupracovníků," napsal ve čtvrtek ráno na Facebook Matěj Forst.

Ten dále píše, že ani ve snu nečekal, že se může odehrát to, co na Andělu a že s tím nesouhlasí. ".. A proto s konečnou platností oznamuji uzavření celé skupiny, které proběhne v sobotu 30. května 2009," píše.

Foto: Repro Aktuálně.cz
Dokument:
Přečtěte si celé prohlášení z Facebooku od Matěje Forsta

 

Právě se děje

Další zprávy