"Vraťme zemi budoucnost." Koalice Pirátů a starostů představila společný program

ČTK Radek Bartoníček ČTK, Radek Bartoníček
18. 5. 2021 12:55
Se sloganem "Vraťme zemi budoucnost" míří koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) do podzimních sněmovních voleb. Podle pirátského předsedy Ivana Bartoše trápí Česko klientelismus, chaos v řízení státu nebo jeho neschopnost vyrovnat se s krizovými situacemi. Šéf STAN Vít Rakušan považuje za důležité postarat se o to, aby všichni lidé měli perspektivní budoucnost.
Lídři koalice Pirátů a Starostů při zahájení kampaně.
Lídři koalice Pirátů a Starostů při zahájení kampaně. | Foto: Twitter STAN

Piráti a STAN program, nové logo či heslo kampaně představili v úterý v Praze na Alšově nábřeží.

Celostátním lídrem je Ivan Bartoš, který zároveň povede kandidátku v Ústeckém kraji. Vít Rakušan bude v čele kandidátky ve Středočeském kraji. STAN obsadí pozici lídra kandidátky ve čtyřech krajích - Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Olomouckém, deset kandidátek povedou zástupci Pirátů.

Do Ústeckého kraje se podle Bartoše koncentrují nejpalčivější problémy Česka, zmínil korupci, sociální nerovnosti nebo exekuce. Cestou k lepší budoucnosti je podle něj zvyšování kvality vzdělávání. Koalice chce, aby do školství proudily peníze ve výši pěti procent hrubého domácího produktu.

Lídr kandidátky v Pardubickém kraji - poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) - považuje za zásadní dát do pořádku veřejné finance, podpořit růst ekonomiky či udržet veřejné služby. V čele kandidátky pro Královéhradecký kraj bude pirátský poslanec Martin Jiránek, který se zaměřuje na hospodářství. Lídrem v Olomouckém kraji bude kandidát STAN Tomáš Müller, který se chce věnovat efektivní proměně regionů.

Je třeba více žen, přiznává Bartoš

V čele pražské kandidátky bude poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která jako prioritu zmínila podporu rodiny. V Libereckém kraji kandidátku povede šéf poslanců STAN Jan Farský, který slíbil boj s korupcí, prosazení nového trestního řádu nebo maximální nezávislost státních zástupců.

Podle Jakuba Michálka, předsedy klubu Pirátů a dvojky na pražské kandidátce, tvorba programu trvala šest měsíců a připravovalo jej 14 expertních týmů. Jde podle něj o středový a protikorupční program.

Piráti a starostové definitivně odsouhlasili vznik volební koalice v lednu. Vyhlásili tehdy cíl získat ve volbách alespoň čtvrtinu hlasů. Poslední volební průzkumy koalici přisuzují první místo a zisk zhruba 27 procent hlasů.

Aktuálně.cz se zeptalo Bartoše, proč je mezi lídry jen jediná žena. Ten uvedl, že na dalších místech ženy jsou, zároveň ale připustil, že v budoucnosti by chtěli mít mezi lídry více žen.

"Na předních místech kandidátek máme vedle Olgy Richterové řadu kompetentních žen, například Kláru Kocmanovou za Středočeský kraj, Libuši Vévodovou či Jitku Bidlovou za Pardubicko," řekl s tím, že jejich kandidátky jsou otevřené všem. "Finální obsazení pak probíhá demokratickou volbou, které se mohou účastnit rovněž všechny členky a členové strany. Poměr zastoupení ale bohužel není ve finále vyrovnaný, což je dáno i výrazně menším počtem uchazeček o přední čela kandidátek. Na tom bychom rádi zapracovali. Jsme si totiž dobře vědomi potřeby většího zastoupení žen v politice a nadstandardních překážek, které k tomu musí mnohdy překonávat," vysvětlil.

Jako překážky označil to, že na ženy stále připadá hlavní péče o rodinu, existují vůči nim přetrvávající předsudky nebo i šikana, které podle něj veřejně známé ženy zažívají. "Snažíme se proto kultivovat politický prostor a dbát na to, aby se v naší straně cítil dobře každý bez ohledu na pohlaví, socioekonomický status či třeba barvu pleti," pokračoval a upozornil, že Piráti na svých akcích zajišťují hlídání dětí a pořádají je v prostředích a časech přátelských i pro nejmenší děti.

"Jednání často běží on-line, aby se mohl snadno zúčastnit každý. I ten, kdo potřebuje být zrovna doma s rodinou. O lepší postavení žen se zasazuje řada našich politiků či političek. Před společností leží ještě dlouhá cesta, ale uděláme vše pro to, abychom ji ušli co nejdříve a dosáhli férového zastoupení," slíbil šéf Pirátů.

Video: Babiš ve všem dělá guláš, covid bychom zvládli líp, říká předseda Pirátů Bartoš

Covid bychom zvládli líp než vláda, priorita nemůže být všechno, měly by to být školy. Průmysl bych teď nezavíral, říká předseda Pirátů Ivan Bartoš | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy