Vraťme se k tradičním hodnotám, nabádal v projevu Klaus

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 1. 2013 15:11
Klaus se ve svém novoročním projevu pustil do vládní opozice a chválil rostoucí ekonomiku
Václav Klaus při letošním novoročním projevu
Václav Klaus při letošním novoročním projevu | Foto: ČTK

Praha - Prezident Václav Klaus pronesl v úterý svůj poslední novoroční projev. Kromě toho, že vyhlásil "dílčí amnestii", pustil se také do vládní koalice i opozice a zejména nešetřil různé "nátlakové skupiny".

Nabídl i svůj pohled na uplynulých deset let, kdy byl ve funkci hlavy státu: ekonomika i přes krize a problémy vzrostla, "v supermarketech je stále více zboží, spokojenější ale nejsme".

"Před deseti lety to vypadalo nadějněji," prohlásil prezident a apeloval na "návrat ke starým dobrým hodnotám", což v poslední době opakuje ve svých projevech často.

Nesourodá vláda a negativistická opozice

Své od prezidenta dostala vláda, která "má jen malou většinu, je nesourodá a nestabilní", stejně jako opozice, která je "negativistická, nepřesvědčivá a skutečná řešení nenabízí".

Právě "hluboký a stále se rozšiřující příkop" mezi koalicí a opozicí pak nahrávají různým nátlakovým skupinám, které nabízejí jen "populistická řešení".

Na prahu roku, ve kterém by měla být historicky první přímá volba prezidenta (se kterou prezident Klaus nesouhlasí a která už mimochodem čelí ústavní stížnosti) pak Klaus varoval před "namyšlenými samozvanými spasiteli", nikoho konkrétně ale nejmenoval.

Stejně tak se vymezil vůči pokusům měnit volební systém, jehož zlepšení podle něj nezajistí jiná volba poslanců, senátorů, hejtmanů, či rychlé výměny ministrů.

Celý Klausův projev si můžete přešíst ZDE

Své dostala i Evropská unie, i když letos zůstalo toto téma víceméně na okraji: mluvil o "regulaci, příkazech a zákazech", "povinných evropských pravidlech a normách", které nemají "moc společného se zdravým rozumem".

"Nacházel jsem zrnka optimismu"

Svým způsobem Václav Klaus sám sobě zhodnotil i novoroční projevy posledních deseti let. "Vždy jsem se pokoušel nacházet zrnka realistického optimismu," prohlásila hlava státu a vymezila se vůči "šíření nedovbré nálady".

Často se ale v projevech vymezoval vůči vládám.

Grossův kabinet sklidil kritiku, že neprovádí reformy zdravotnictví a důchodů (2005), Fischerova vláda naopak pochvalu (2010), přičemž období jejího vládnutí naopak o rok později nazval "propaseným časem".

Nečasova vláda zpočátku sklízela spíše pochvaly za reformy, v posledním roce ale čím dál více kritiky.

Klausovi zbývá do konce funkčního období jen pár týdnů, v půlce března by ho měl nahradit nástupce zvolený přímo voliči. V případě, že se tak nestane (kvůli možnému odkladu voleb), rozdělí se prezidentská funkce dočasně mezi premiéra a předsedkyni sněmovny.

Prezident ve svém projevu také vyhlásil částečnou amnestii. Promíjí některé nevykonané nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Vstoupí v platnost 2. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy