Vozíčkáři dostali ministryni. Bude pro ně Obamou?

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
23. 1. 2009 13:05
Prezident Klaus jmenoval Danielu Filipiovou ministryní zdravotnictví
Ministryně Filipiová přijíždí
Ministryně Filipiová přijíždí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeští lékaři získali novou "nadřízenou" - vozíčkářku Danielu Filipiovou. Je to paradox, protože právě lékaři zpravidla s vozíčkáři stále neumí mluvit.

Pacienti s tělesným handicapem často mluví po návštěvě ordinace o jednom pocitu - ponížení.

"Na přístup lékařů a zdravotníků je hodně stížností. Když například přijde vozíčkář s asistentem k lékaři, lékaři často nemocného přehlíží, komunikují s asistentem, jako by člověk na vozíku byl nějak méněcenný nebo v ordianci vůbec nebyl," říká Milena Antonovičová, která má v Lize za práva vozíčkářů na starosti projekty pro odstraňování bariér.

Národní rada zdravotně postižených vydala před časem desatero pro lékaře a sestry, jak s handicapovanými pacienty jednat. Ne všichni se jím ale podle zkušeností vozíčkářů řídí. Rada "Komunikujte s pacientem, ne s jeho doprovodem" je v seznamu hned první.

Předchůdkyně a nástupce neboli Džamila Stehlíková a Michael Kocáb
Předchůdkyně a nástupce neboli Džamila Stehlíková a Michael Kocáb | Foto: Ludvík Hradilek
O dnešním jmenování nových ministrů čtěte více:
Snažte se, doba je zlá, požádal ministry prezident Klaus

Bariéry zůstávají

Problém je i se stavebními bariérami nejen v nemocnicích, ale hlavně na střediscích nebo v ordinacích lékařů. Jakmile navíc vozíčkář nemůže navštívit nejbližšího doktora, musí využít městskou dopravu, a to obvykle znamená další nesnáze. 

"Paní Filipiová bude nyní hodně cestovat. Mohla by upozornit na problémy s chybějícími nájezdy na chodnících nebo s bezbariérovými toaletami. To vozíčkáře trápí a potýkají se s tím dnes a denně," dodává.

Takové upozornění by podle vozíčkářů snad mohlo mít větší sílu než občasné akce politiků, kteří usednou na vozík jen na několik hodin, nechají se u toho hojně nasnímat novináři... a tím to končí.

Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte grafiku:
Kdo zůstal v Topolánkově týmu. Podívejte se

Barack Obama českých vozíčkářů? To ne...

Stejné naděje, jako vzbuzuje nový americký prezident u tamních Afromameričanů, ale vozíčkáři a lidé, kteří pro ně zajišťují služby, u nás asi necítí. Spíš skepsi.

"Ohledně společenského postavení to pomoci může. Finanční prostředky ale nejsou. Naše sdružení je největší v republice. Na dotace ministerstva práce jsme vůbec nedosáhli, dotace z ministerstva zdravotnictví pokryjí potřeby našich klientů asi z jedné třetiny," říká předsedkyně Svazu tělesně postižených Helena Klasnová.

A podobně mluví i další. "Paní architektka Filipiová bude moci udělat jen to co, na co vláda dá peníze. A to bude problém," říká Milena Antonovičová.

 

Právě se děje

Další zprávy