Vondra sám neodejde. Nečas: Kalousku, nemáš mi co radit

Domácí Domácí
24. 3. 2011 18:05
Živě jsme sledovali, jak Alexandr Vondra bojuje o přežití ve funkci ministra obrany
Foto: Jan Langer

Praha - Vládní koalice čelí další krizi. Rozbuškou sporů je kauza ProMoPro, v níž se obhajuje ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Koaliční partneři ODS už ve středu vyzvali Vondru, aby vyvodil politickou odpovědnost a rezignoval na svou funkci. Na nočním jednání K9 ale dohodli klid zbraní. Vládní poslanci podle domluvy neměli podpořit mimořádnou schůzi, kterou vyvolala opozice a na které měl Vondra vysvětlovat právě kauzy ProMoPro a rovněž ozbrojený zásah vojenské policie v České televizi.

Vondra nicméně sám v úvodní diskuzi čtvrteční mimořádné schůze vystoupil a okolnosti týkající se českého předsednictví a s tím související kauzy ProMoPro, které měl coby ministr na starost, poslancům vysvětloval.

TOP 09 však Vondrův projev rozlítil. Ministr totiž místo kajícného projevu mluvil mimo jiné o nutnosti reforem v jeho resortu. Nedlouho po jeho vystoupení vyzval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ministra obrany, aby odstoupil. Prý by tak zachoval důvěryhodnost vlády. Posléze k rezignaci Vondru vyzval i Miroslav Kalousek.

Vondrovo vystoupení bylo podle nich nedospělé, arogantní a "vyrazilo dech".

Poslanci nakonec program mimořádné schůze sněmovny neschválili, TOP 09 a VV se hlasování zdržely. Požadovali ale další jednání K9. Předseda vlády a Vondrův stranický šéf Petr Nečas je ve čtvrtek pracovně v Bruselu a k napětí v koalici se vyjádřil až navečer. Kalousek se podle něj má starat o své záležitosti a není v pozici, aby navrhoval demisi člena vlády. O tom, zda schůzku K9 svolá, nic neřekl.

Co také zaznělo ve Vondrově projevu před poslanci

  • Ministr Vondra se přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při českém předsednictví EU, které měl jako tehdejší místopředseda vlády na starosti.
  • Poslancům řekl, že měl celkový přehled, ale detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo jeho roli lépe vysvětlit.
  • "Mrzí mě, že vznikl dojem, že se snažím ze své odpovědnosti vyvléci, a je mi líto, že se mi dřív nepodařilo vysvětlit svou roli. A těm z vás, kteří měli logicky potíže při vysvětlování pochopitelných otázek ze strany české veřejnosti, se z tohoto místa omlouvám," uvedl Vondra. Dodal, že se nezříká své politické odpovědnosti.
  • Vondra zpochybnil podezření o předražení zakázky na audiovizuální služby pro firmu Promopro. Nepodařilo se prý "najít žádný konkrétní důkaz", že některé vyúčtované služby nebyly provedeny.
  • Ani ministerstvo financí poté podle Vondry neshledalo na finančním zajištění předsednictví žádné pochybení a tuto zprávu Fischerova vláda loni schválila. Doufá, že nynější vyšetřování "bude probíhat nestandardně", tedy bez jeho ovlivňování a úniků informací z vyšetřovacích spisů. "Jediné, co teď můžeme dělat, je počkat na výsledky vyšetřování," uvedl Vondra.

18:05 - Online zpravodajství ze čtvrtečního dění okolo kauz ministra Vondry končí. Další informace vám přineseme v samostatných materiálech. Děkujeme za pozornost.

18:03 - Otázka novinářů: Uvažujete o odstoupení?

Vondra: "Arthur Wellington řekl: "V ústupu nám brání naše čest a neprostupný les za námi."

Další dotazy, ani samostaný rozhovor ministr Vondra nepřipustil a minibrífink ukončil.

18:02 - "Je mi líto, proč mé vystoupení, které bylo upřímné a za kterým si stojím, způsobilo takový rozruch," přiznal Vondra.

18:01 - "Mě mrzí, proč můj projev ve sněmovně vyvolal takovou reakci, pokračoval Vondra. "Já jsem se přihlásil k politické zodpovědnosti a nevyhýbám se jí. Já jsem jasně řekl jsem, jaké bylo pozadí a vysvětlil jsem souvislosti českého předsednictví a omluvil jsem se za způsob komunikace na začátku této kauzy."

18:00 - Ministr Alexandr Vondra ve čtvrtek večer vystoupil s prohlášením.

17:09 - Premiér Petr Nečas vydal prohlášení ke čtvrtečnímu dění okolo Alexandra Vondry. Ministr Kalousek podle něj není v pozici, aby navrhoval demisi člena vlády. Kalousek by se měl prý věnovat svým záležitostem. K možnosti Vondrova odchodu se ministerský předseda nevyjádřil.

"Jsem připraven samozřejmě s koaličními partnery jednat, ale na druhé straně si nemyslím, že ten nebo onen ministr, například pan ministr financí, je v situaci, aby mohl navrhovat demisi jiného ministra. Je prostě jedním ze 14 resortních ministrů a měl by se v prvé řadě věnovat práci na svém resortu," uvedl Nečas.

Podle premiéra by politici nyní měli rovněž zklidnit vlastní emoce. "Já musím říci, že v prvé řadě bych všem doporučoval, aby zklidnili emoce. Jsem rád, že koalice dodržela principy koaliční spolupráce. To znamená, že se nehlasuje pro návrhy schůzí navržené opozicí," dodal Nečas.

16:39 - Ve sněmovně pokračují interpelace, dorazili i někteří ministři. Stále se však čeká na vyjádření premiéra Nečase, který měl z Bruselu promluvit v České televizi.

15:45 - Za zhruba 30 minut by se měl v České televizi ke krizi v koalici vyjádřit premiér Petr Nečas. Ten je ve čtvrtek pracovně v Bruselu. Podle původního plánu se měl vrátit až v pátek, ovšem není vyloučené, že vyhrocená situace na domácí politické scéně ho donutí program změnit.

15:10 - Jednání poslaneckého klubu občanských demokratů skončilo. Jeho členové však sdílní nebyli. Podle šéfa klubu Petra Tluchoře je ODS připravena se svými koaličními partnery jednat. Žádné vzkazy ale přes média posílat nehodlají. Na přímou otázku, zda má Vondra jejich podporu Tluchoř neodpověděl a odešel.

14:44 - V Poslanecké sněmovně pokračuje řádná schůze. Na programu jsou interpelace na premiéra a další členy vlády. Vládní lavice je však téměř zcela prázdná. Mnozí poslanci proto své přihlášky k projevu stahují.

14:25 - Ve sněmovně je přestávka na oběd. Poslanecké kluby ale horečně jednají. Občanští demokraté krizi kolem svého ministra Vondry řeší za zavřenými dveřmi.

13:57 - "Koalice musí být v hodně špatné situaci, když se členové vlády navzájem před sněmovnou vyzývají k demisi," komentoval situaci Bohuslav Sobotka (ČSSD).

13:37 - "Dohoda byla, že ministr Vondra bude hovořit o politické odpovědnosti a vyvodí důsledky z celé kauzy. Jeho projev se nám jevil jako zcela nedostatečný," komentoval Radek John (VV) včerejší schůzku K9 a průběh čtvrtečního jednání sněmovny.

Na otázku, jestli je vyvozením důsledků rezignace, kývl. "Jaké jiné důsledky můžete vyvodit z toho, když se někde ztratí 300 milionů korun a vy za to zodpovídáte," odpověděl s tím, že on sám by na jeho místě rezignoval.

13:30 - Komunisté zaútočili na předsedkyni sněmovny Němcovou. Nelíbí se jim, že jednotliví poslanci nemohli před hlasováním o mimořádné vládě vystoupit. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa jde o pokračování "nesmyslného výkladu jednacího řádu". "Pan ministr Vondra se neomluvil. Předložil otázky, na které měl odpovídat on sám. On je ten, kdo se zodpovídá Poslanecké sněmovně," hřímal.

13:18 - Koaliční jednání požaduje už i TOP 09. Už předtím o něj požádaly Věci veřejné.

13:16 - "Kdyby měl Vondra víc cti v těle, rezignuje ještě dnes. Pokud ji nemá, spoléháme na čest pana premiéra," prohlásil Miroslav Kalousek. "Nedospělé vystoupení pana ministra nám vyrazilo dech. A nyní je na ODS, aby si to vyřešila v historicky krátké době," řekl a dodal: "Nedáváme ultimáta, nechtějte po mě žádný konkrétní termín. Věřím, že si to ODS vyřeší v řádu dnů."

13:13 - Poslanecký klub ODS si vyžádal přestávku.

13:12 - "Návrh na mimořádnou schůzi nebyl schválen, bude tak pokračovat 14. schůze," oznámila výsledek hlasování předsedkyně dolní komory parlamentu Miroslava Němcová.

13:10 - Program mimořádné schůze Poslanecké sněmovny v hlasování poslanci neschválili. Kauza ProMoPro ani zásahu v České televizi se tak probírat nebude a pokračuje dosavadní 14. schůze. Ze 166 poslanců bylo pro schválení programu mimořádné schůze 39 poslanců, proti 69. Kluby TOP 09 a VV se hlasování zdržely.

13:07 - "Chtěl bych požádat ministra obrany, aby se vyjádřil k tomu, zda přijme politickou odpovědnost," prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj jsou o něm "vážné pochybnosti" nejen kvůli kauze ProMoPro, ale i kvůli zásahu vojenské policie v České televizi.

13:05 - Petr Tluchoř (ODS): "Poslanci ODS nepodpoří návrh na svolání této mimořádné schůze."

13:05 - Pavel Kováčik (KSČM): "Byl bych rád, aby se vnitrokoaliční půtky odehrávaly jinde než na půdě Poslanecké sněmovny." Podle Kováčika se opět zavírají opozici ústa. "Zítra přijdu do sněmovny s lepicí páskou," prohlásil.

13:04 - TOP 09 vládu podpoří. "Rozhodně tím nevyjadřujeme svůj postoj ke kauze ProMoPro," řekl Petr Gazdík.

13:01 - "Věci veřejné trvají na své ranní výzvě. Pokud ODS nebude konat, budeme žádat o mimořádné setkání K9," řekl předseda VV  Radek John.

12:56 - Poslanecký klub Věcí veřejných si vzal přestávku, aby se zabýval posledním vývojem ve sněmovně.

12:33 - S omluvou není spokojen ani šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Ten Vondru vyzval, aby odstoupil a nepodkopával dál důvěryhodnost koaličního kabinetu.

12:15 - TOP 09 rozlítilo, že Vondra místo kajícného projevu mluvil hlavně o nutnosti reforem v jeho resortu. "Čekal jsem, že dojde k sebereflexi, zazní slova omluvy a pokání. To se ale nestalo," reagoval emotivně Miroslav Kalousek. ODS není podle něj schopná řešit sama sebe.

11:50 - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření při českém předsednictví EU, které měl jako tehdejší místopředseda vlády na starosti. Uvedl, že měl celkový přehled a detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli vysvětlit.

11:29 - Poslanci TOP 09 a VV nebudou hlasovat proti programu mimořádné schůze, kterou svolala ČSSD. Při rozhodování o tom, zda se bude jednání sněmovny k této věci konat, zdrží hlasování.

11:18 - Jediným řešením kauzy je podle ČSSD Vondrův odchod. "Musí odejít až do úplného vyšetření okolností případu," nechal se slyšet šéf partaje Bohuslav Sobotka.

11:00 - Koaliční partneři už ve středu vyzvali Alexandra Vondru, aby vyvodil politickou odpovědnost a rezignoval na svou funkci. Na nočním jednání K9 dohodli klid zbraní. Koaliční poslanci podle domluvy neměli podpořit mimořádnou schůzi, kterou vyvolala opozice a na které měl Vondra vysvětlovat právě kauzy ProMoPro a rovněž ozbrojený zásah vojenské policie v České televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy