Vondra odvolal náměstka, který měl na starost nákupy

ČTK ČTK
3. 12. 2010 15:52
Odvolaného Jiřího Staňka prozatím nahradí Vondrův poradce Petr Szönyi
Ministr obrany Alexandr Vondra pokračuje s výměnou vedení svého resortu
Ministr obrany Alexandr Vondra pokračuje s výměnou vedení svého resortu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra k zítřku odvolal ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Staňka, který měl ze své pozice na starosti nákupy armádní techniky.

Obrana změnu zdůvodňuje celkovou obměnou vedení resortu a probíhajícími změnami v systému nákupů. Odvolaného Staňka prozatím nahradí dosavadní Vondrův poradce pro oblast akvizic Petr Szönyi.

Nákupy techniky pro armádu jsou v poslední době terčem kritiky kvůli neprůhlednosti a údajné předraženosti.

"V souvislosti s celkovou obměnou vedení ministerstva obrany a probíhajícími změnami v akvizičním procesu rozhodl ministr obrany Alexandr Vondra o provedení personálních změn ve vedení sekce vyzbrojování ministerstva obrany," píše se v tiskovém prohlášení, které k personální výměně obrana vydala.

Resort kritizuje i Evropská komise

Ministr Vondra po svém nástupu do funkce provedl více změn ve vedení resortu. Na počátku listopadu odvolal tehdejšího náměstka Jana Fulíka a na jeho jméno dosadil exministra obrany Jiřího Šedivého.

Fulík stál podle dostupných informací za uzavřením dohody s koncernem EADS a Španělskem o výměně jednoho transportního letounu CASA za několik českých bitevníků L-159. Kvůli obchodu čelí ČR kritice Evropské komise.

Vondra také jmenoval novým náměstkem bývalého poslance ODS Michaela Hrbatu, který nahradil Vondrou odvolaného Františka Padělka.

Ministr v létě jmenoval nového ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi. Stal se jím František Nadymáček, který ve funkci nahradil Romana Hoštu, odvolaného v souvislosti s podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu.

Novým ředitelem Vondrova kabinetu se stal Pavel Bulant a funkci generálního sekretáře ministerstva obrany od začátku září zastává bývalý analytik PricewaterhouseCoopers Jan Vylita.

 

Právě se děje

Další zprávy