Vondra končí, nabídl rezignaci. Jak si přál Klaus

Domácí Domácí
11. 4. 2011 22:20
Fakt, že ministr obrany nabídl funkci, odblokovalo další jednání
Alexandr Vondra. K jeho odchodu se schylovalo dlouho... Ilustrační snímek.
Alexandr Vondra. K jeho odchodu se schylovalo dlouho... Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Petr Nečas spolu s nejbližšími spolupracovníky z ODS připravuje záchranný plán, jak vybřednout ze současné vládní krize a zachránit trojkoaliční vládu s TOP 09 a Věcmi veřejnými.

Součástí plánu je i nabídka ministra obrany Alexandra Vondry skončit.

Vondra dal v pondělí po třetí hodině odpolední premiérovi svoji funkci k dispozici, aby mu uvolnil ruce pro další vyjednávání.

"Rozhodl jsem se nabídnout svou pozici plně k dispozici předsedovi vlády, abych nebránil změnám ve vládě a umožnil další fungování trojkoaličního kabinetu. Tato země potřebuje silnou stabilní vládu," zdůvodnil své rozhodnutí Vondra a následně vypočítal, co se mu během úřadování v čele resortu obrany podařilo.

Podle zdrojů Aktuálně.cz Vondrovu hlavu požadoval prezident Václav Klaus. Byla to jeho podmínka, aby začal s premiérem jednat o změnách v kabinetu.

Ministr Vondra ovšem odmítl, že by jednal pod podobným nátlakem: "Možnost dát svou funkci k dispozici zvažuji od soboty. Konzultoval jsem ji pouze s premiérem Nečasem a se svojí manželkou."

Faktem je, že Nečas se skutečně, chvíli po avizování Vondrovy tiskové konference, vydal na Hrad. (více čtěte zde). Tam prezidentovi předal rezignaci ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání dalších dvou členů vlády - ministra školství Josefa Dobeše a ministra vnitra Radka Johna.

Šéfka klubu poslanců VV Karolina Peake následně řekla, že Vondrův odchod "je slovem do pranice a signálem k jednání".

"Rozhodnutí o odvolání obou ministrů ani o přijetí demise prezident zatím neučinil. Prezident republiky očekává, že řešení dnešní vládní krize přinese teprve nadcházející jednání tří koaličních stran," upozornil ústy svého mluvčího prezident Klaus.

Pokud se k Vondrovi přidají ještě jeho stranický kolega ministr zemědělství Ivan Fuksa a ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek, mohl by premiér splnit podmínku, za níž jsou Věci veřejné ochotny pokračovat v koalici.

Tato strana totiž požaduje výměnu zmíněných členů vlády poté, co kvůli obvinění z úplatků rezignoval její faktický lídr Vít Bárta na post ministra dopravy a premiér se pak ještě rozhodl vyhodit z kabinetu ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše. 

Vondra má z celé trojice momentálně největší problémy s důvěrou - čelí totiž už několik týdnů kauze ProMoPro, v níž jde o podezřelé utrácení státních peněz v éře českého předsednictví EU.

 

Právě se děje

Další zprávy