Volit mohou i cizinci. Pokud se to dozví

24. 9. 2006 10:20
Praha - Evropské právo zaručuje cizincům, že mohou volit v komunálních volbách. V Berlíně vám úřady toto právo samy připomenou, v Praze je třeba poprosit.

Pro cizince to po volbách do Evropského parlamentu bude teprve podruhé, kdy budou moci volit v Česku. Stačí, aby měli v tom kterém městě trvalý pobyt. Ve srovnání například s Německem je však cesta k volbám pro cizince neporovnatelně těžší.

Reportér Aktuálně cz na základě vlastní zkušenosti zjistil, že když jste cizincem v Berlíně, dostanete před volbami v mateřském jazyce upozornění, že můžete svého evropského volebního práva využít, a s tím i další instrukce, jež potřebujete.

České obce však s občany Evropské unie příliš nepočítají. Hlavně informování vázne. Cizinci se tak o volbách často vůbec nedovědí.

Co by tomu řekl Brusel?
Co by tomu řekl Brusel? | Foto: Aktuálně.cz

Do obecních zastupitelstev může v říjnu volit i kandidovat 43 814 občanů Evropské unie.

Praha: Když chceš volit, starej se sám

V České republice se cizinci musí po informacích pídit sami. A stát ani obce jim to ani trochu neusnadní.

Volební právo se řídí zákony členských států a ty jsou v České republice k cizincům spíše macešské. To je důvod, proč ani obce nemůže nikdo nutit, aby byly k volebnímu právu cizinců vstřícnější. 

Aby mohl cizinec volit, musí si sám dojít na obecní úřad a nechat se zapsat do dodatku voličů. Dovědět se o tom musí také sám.

Ačkoliv stát i obce údaje o bydlištích cizinců mají, pozvánku k volbám ani volební lístky jim nepošlou.

"Při přípravě zákona se na to nepamatovalo, takže dnes panuje tento stav. Šlo by to sice upravit nějakou vyhláškou, ale to se zatím nestalo," říká Petra Wagnerová z ministerstva vnitra, která má komunální volby na starosti.

Berlín: Můžete volit, nezapomeňte 

Jinde v Evropě se k cizincům chovají o poznání lépe. Například v Berlíně, kde se volila radnice letos v září, dostali evropští občané pozvánku k volbám s tříměsíčním předstihem. A navíc ve svém rodném jazyce.

Podobně fungují volby například i v Londýně a dalších evropských městech.

Co nabízí vnitro

Na stránkách českého ministerstva vnitra si evropští občané o svém právu volit přečíst mohou, informace v angličtině a ve francouzštině se objevily po upozornění redakce Aktuálně.cz 20. září.

Na webech velkých měst není informování valné. Praha, ve které žije nejvíce cizinců, se odkazuje pouze na web ministerstva. Brno zatím informace o volebním právu cizinců nezveřejnilo, Plzeň pouze v češtině.

Města a obce by přitom již měly být na informování občanů EU zvyklé, před dvěma roky tu volili do Evropského parlamentu.

Některé evropské voliče by proto měly mít podchycené a mohly by je k volbám pozvat. Ministerstvo vnitra dokonce obcím podobný postup doporučilo. "Jestli to však udělají, záleží jenom na nich," opakuje pracovnice ministerstva Petra Wagnerová.

Nepozveme, zní z českých měst

Zvát cizince k volbám však nehodlá ani jedna z obcí, jež Aktuálně.cz oslovilo.

"Cizince se informovat nechystáme. Nebylo by také téměř ani koho. K volbám do Evropského parlamentu se nám přihlásilo jenom 5 lidí," uvedla Šárka Zahálková, která má na starosti evidenci cizinců v Praze 1.

V prvním plzeňském obvodu dokonce nevolil do europarlamentu cizinec žádný.

Podle Petry Wagnerové z ministerstva vnitra je na vině nezájmu cizinců o české volby také zákon, který cizince nutí k volební registraci. Jedinou možností, jak je k volbám přitáhnout, by podle ní byla jeho změna.

"Od příštích voleb by snad už nový zákon mohl platit. A pokud ne, tak znovu vyzveme obce, aby cizince, kteří již registrovaní jsou, k volbám pozvaly," uzavírá Wagnerová.

Aby cizinci k volebním urnám mohli přijít, musí se do 18. října zaregistrovat na svém obecním úřadě do dodatku stálého seznamu voličů. Ve volební místnosti se pak ještě budou muset prokázat povolením k trvalému pobytu.

 

Právě se děje

Další zprávy