Volili ho 15 hodin, Švejnar ale neví, zda na Hrad chce

Bronislav Pavlík Martina Machová Bronislav Pavlík, Martina Machová
18. 2. 2012 16:30
ČSSD vybrala dvě jména pro volbu prezidenta. Jiřího Dienstbiera a Jana Švejnara
Jan Švejnar (na snímku z programové konference socialistů)...
Jan Švejnar (na snímku z programové konference socialistů)... | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Den poté, co prezidentský podpis stvrdil zavedení přímé volby prezidenta do české Ústavy, zveřejnili sociální demokraté jména svých stranických kandidátů.  

Na utajeném zasedení nejužšího vedení strany, politického grémia, po patnáctihodinovém jednání odhlasovali, že jejich favoritem pro volbu bude buď místopředseda strany a senátor Jiří Dienstbier nebo český ekonom žijící v USA Jan Švejnar.

Definitivně rozhodne o nominaci v květnu nebo začátkem června stranický ústřední výkonný výbor, řekl agentuře ČTK předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

...anebo Jiří Dienstbier?
...anebo Jiří Dienstbier? | Foto: Ludvík Hradilek

Pro "finálovou" dvojici se podle zdrojů Aktuálně.cz vyslovilo sedm z devíti účastníků jednání. Dva členové grémia se zdrželi. Podle informací Aktuálně.cz se jedná o místopředsedy Marii Benešovou a Zdeňka Škromacha.

Součástí usnesení o kandidátech jsou také pravidla, jak se bude ve straně o prezidentském favoritovi diskutovat.

Švějnar zase neví

Jiří Dienstbier, syn předního disidenta bývalého ministra zahraničí, je v sociální demokracii otevřeným kritikem "kmotrovských" pořádků v největší opoziční straně. Loni na podzim se mu například podařilo svrhnout dlouho neotřesitelného předsedu vlivné pražské organizace Petra Hulinského, za jehož vedení ČSSD v hlavním městě dělala politické obchody s ODS a podílela se na mnoha podezřelých zakázkách.

Jméno Jana Švejnara se pak neobjevuje v souvislosti s prezidentským úřadem poprvé. Ekonom přednášející v Michiganu v USA už totiž byl kandidátem sociálních demokratů při poslední volbě prezidenta, kdy však o hlavě státu rozhodovali poslanci a senátoři.

Po porážce naznačoval, že vstoupí do veřejného života v Česku, ale přes několik možností, jak se to stane, zůstalo vždy u slibů a Švejnar zůstal jen mentorem zdejších poměrů, především ekonomické politiky. K ČSSD má blízko, vystupoval například na její programové konferenci v Pardubicích. Dnes této pověsti dostál, když v první reakci České televizi řekl, že ještě neví, zda vůbec chce kandidovat.

Před rozhodnutím, koho ČSSD do volby nasadí, čeká oba kandidáty cesta po krajích. Dvě osobnosti zvolila strana nyní prý proto, aby si členové sami vybrali, zda chtějí opravdu spíše stranického kandidáta, nebo se kloní k nestraníkovi, který by vzhledem k momentálním znechucení voličů politikou mohl mít vyšší voličský potenciál.

V této souvislosti platí, že Jan Švejnar se v tento týden zveřejněném prvním volebním modelu agentury Factum Invenio stal skutečně jedním z favoritů voleb. Na druhou stranu Jiří Dienstbier je několik měsíců nejpopulárnějším politikem v republice. 

První odhad finále

Dienstbier a Švejnar tak rozšiřují okruh jmen, které k volbě směřují. Kandidaturu na hlavu státu už potvrdili někdejší premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a 50 tisíc podpisů pro kandidatruru se chystá sebrat také předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková.

Zeman a Schwarzenberg mají přitom podporu svých politických stran SPOZ (Strana práv občanů Zemanovci) respektive TOP 09. Fischer vystupuje jako stranicky nezávislý kandidát, avšak očekává se, že mu některá z parlamentních stran může veřejně vyslovit podporu.

Podle už zmíněného prvního volebního modelu, který byl k prezidentské bvolbě vydán tento týden agenturou Fanctum  Invenio byl právě Fischer a dnes navržený Švejnar postoupili při volbě do finálového druhého kola.      

 

Právě se děje

Další zprávy