Voliči stran, které Klause nechtěly, prezidenta chválí

jaa
22. 5. 2008 15:00
Průzkum spokojenosti s prezidentem
Václav Klaus opustil Španělský sál Pražského hradu jako vítěz prezidentské volby.
Václav Klaus opustil Španělský sál Pražského hradu jako vítěz prezidentské volby. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Nejnovější sociologické šetření agentury STEM ukázalo, že stávající hlava státu se těší důvěře 66 procent občanů.

S prací prezidenta Václava Klause jsou spokojeni i voliči levicových stran, které v nedávné prezidentské volbě deklarovaly, že udělají vše možné, aby se Klaus prezidentem znovu nestal.

Názory a postoje občanů starších 18 let zkoumali pracovníci agentury STEM ve dnech 30. dubna až 10. května. Celkem získali odpovědi 1217 respondentů.

Volič zelených jde za Klausem

Tradičně nejvyšší podporu Klausovi vyjadřují stoupenci jím založené Občanské demokratické strany, jde o plných 91 procent.

Relativně silnou podporu má i u lidoveckých voličů (69 procent) a také u příznivců nejmladší parlamentní partaje - Strany zelených (67 procent).

Čtěte více: Online rozhovor s Janem Švejnarem, kandidátem na prezidenta

Zelení v čele s předsedou Martinem Bursíkem byli v době prezidentské volby spolu se sociálními demokraty největšími odpůrci politiky, kterou Klaus reprezentuje. Právě tyto dvě strany přišly s vlastním kandidátem Janem Švejnarem.

Vlastní kandidátku Janu Bobošíkovou měli i komunisté.

Voliči všech tří zmiňovaných stran však v dotazníku STEMu většinově uvedli, že Klaus svoji práci dělá dobře. S Klausem je spokojeno 57 procent voličů ČSSD a 45 procent voličů KSČM.

Vláda a parlament v mínusu

Vedle podpory, které se mezi občany těší hlava státu, agentura zjišťovala i postoj dotazovaných k práci parlamentu a vlády. Ta je tradičně na velmi nízké úrovni.

Podle názoru 68 procent občanů pracovala vláda v posledním měsíci špatně či velmi špatně. Parlament dopadl ještě hůře. S prací dvoukomorového parlamentu je nespokojeno 72 procent respondentů.

V obou případech jde o mírné zlepšení oproti dubnovému průzkumu. Tehdy se negativně vyjádřilo 72, respektive 74 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy