Volební změny? Moc se nám nelíbí, říkají rebelové z ODS

Kateřina Eliášová
27. 8. 2008 23:10
Rebelové kolem Tlustého koaliční návrh nepodpoří
Rebelující skupinka nechce pomoct malým stranám
Rebelující skupinka nechce pomoct malým stranám | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ještě ani neutichl rozruch kolem odlišného hlasování skupinky rebelů z ODS z minulého pátku a na cestě je další.

Ministři Topolánkovy vlády ve středu ve vládě debatovali nad změnou volebního systému. Už při podpisu koaliční smlouvy si strany slíbily, že prosadí takovou změnu, která zajistí bonus vítězi a nebude diskriminovat menší strany.

Ministerstvo spravedlnosti předložilo 6 variant, jak by se mohl systém změnit.

Čtěte více: Volby bez patu? Ministerstvo už ví, jak na to

Vzpurní poslanci za ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel ovšem Aktuálně.cz potvrdili, že pro koalicí navrženou změnu ruku nezvednou.

"Určitě nepodpořím změnu, která by vedla k tomu, že budou posilovat malé strany," řekl Raninec.

Většinový systém

Právě fakt, že by změna systému nahrála zejména menším stranám, rebelům vadí. Taky proto oba oslovení politici mluví spíš o změně poměrného systému na většinový.

"Jeden z těch důvodů změny volebního systému, jak o něm koalice hovoří, je větší šance vytvořit stabilnější vlády. Kde jinde mohou vzniknou, než díky většinovému systému," vysvětlil svůj postoj Jan Schwippel.

"Česká republika by potřebovala většinový systém, protože by to nastavilo nový stav v politice. Politici by byli víc odpovědní svým voličům než stranám," myslí si Raninec.

Oba odmítají, že by tato změna vedla k opoziční smlouvě číslo 2 nebo velké koalici. Prosadit většinový systém je ovšem spíše utopická představa. Jedná se totiž o změnu Ústavy, pro by musely být tři pětiny poslanců.

Dohoda ODS a ČSSD je v tomto případě téměř jistě vyloučena.

Shodnou se rebelové s ČSSD?

Jan Schwippel při úvahách o změně volebního systému nabízí také druhou variantu, se kterou tento týden přišli i sociální demokraté.

"Jestliže chceme, aby byl posílen většinový prvek v poměrném systému, tak jednodušší cestou je zmenšit volební obvody," řekl Schwippel.

Nejsme pro volební inženýrství navržené koalicí, tvrdí Jan Schwippel a Juraj Raninec
Nejsme pro volební inženýrství navržené koalicí, tvrdí Jan Schwippel a Juraj Raninec | Foto: Ondřej Besperát

V tom se shoduje s ČSSD, která stejně jako skupinka rebelů odmítá volební bonusy navržené koalicí. Sociálním demokratům by podle Jiřího Paroubka nejvíc prospěla jednoduchá úprava, která rozdělí čtyři největší volební kraje.

To by znamenalo volit v osmnácti obvodech. "Na tom by vydělaly dvě velké strany a dvě menší strany se ziskem do deseti procent by byly dále eliminovány," vysvětlil Paroubek efekt takového systému.

Tato změna ovšem narazila před lety u Ústavního soudu. Prosadit ji tehdy chtěla ODS spolu s ČSSD, v jejichž čele stáli Václav Klaus a Miloš Zeman. Tehdy chtěli ovšem 35 volebních obvodů, soud uznal 14. Těžko v tuto chvíli říct, zda by teď ústavní soudci kývli na 18 krajů.

ČSSD povede vnitrostranickou debatu

Sociální demokraté zahájili v těchto dnech vnitrostranickou diskuzi o tom, ke které změně se nakonec bude dobré přiklonit. Tato debata podle Paroubka rozhodne, jestli ČSSD bude prosazovat spíše systém "výhodný pro stranu", anebo "výhodný pro stát".

Čtěte více: ČSSD zahájí diskuzi, zda změnit volební systém

Vedle zmenšení volebních krajů má ČSSD ještě druhou variantu - posílení poměrného systému.

"Posílil by se tím také pluralitní charakter zdejších voleb," upozornil Paroubek, který je podle vlastních slov příznivcem takového řešení. Bude však respektovat, když většina straníků zvolí první možnost.

Paroubek nechtěl na dotaz Aktuálně.cz upřesnit, jaké úpravy by měly poměrný systém posílit. Nejjednoduššími kroky tímto směrem je snížit pětiprocentní kvórum pro vstup do sněmovny, případně spojit menší volební kraje.

Pokud by se například v roce 2006 volilo v osmi volebních krajích, které by odpovídaly regionům NUTS 2, získaly by menší koaliční strany dohromady o šest hlasů víc, než dostaly ve skutečnosti. Topolánkova koalice by měla většinu tří hlasů.

Podívejte se na varianty navržené ministerstvem spravedlnosti

 

Právě se děje

Další zprávy