Volební víkend na Aktuálně.cz: Buďte s námi u toho!

Simona Holecová
7. 6. 2009 15:25
Co pro vás redakce připravila pro nadcházející hodiny

Vážení čtenáři,

v pátek ve dvě hodiny odpoledne se otevřely volební místnosti a Češi mohli - až do sobotních 14:00 - vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Strany se utkaly o přízeň voličů a 22 europoslaneckých křesel.

Jana Bobošíková byla v červnu 2004 zvolena do Evropského parlamentu.
Jana Bobošíková byla v červnu 2004 zvolena do Evropského parlamentu. | Foto: Ondřej Besperát
Nepřehlédněte grafiku:
Kdo chce být vaším europoslancem? Projděte si jméno po jméně

Potvrdí se poslední průzkumy, které lehce favorizují občanské demokraty Mirka Topolánka? Nebo se zopakuje oranžová smršť z loňského podzimu a vítězem bude sociální demokracie Jiřího Paroubka? Propadnou zcela malé strany, anebo - jako při posledních volbách - zabodují osobnosti typu Jany Bobošíkové či Vladimíra Železného? A půjde spíše o programy, nebo o něco jiného?

Europoslanci při hlasování ve Štrasburku
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku | Foto: Reuters
 Nepřehlédněte grafiku:
Přehled programů stran kandidujících do europarlamentu
Paroubek a vejce: Paroubek-egg. Aféra už se stala terčem vtipálků a nejrůznějších koláží.
Paroubek a vejce: Paroubek-egg. Aféra už se stala terčem vtipálků a nejrůznějších koláží. | Foto: www.ateo.cz
 Speciál:
Vaječná epopej: Od první skořápky k šoku politiků

Sledujte s námi volby do europarlamentu v přímém přenosu.

Již od pátku můžete na stránkách Aktuálně.cz sledovat celoevropský online přenos, v němž naleznete střípky z jednotlivých zemí, odhady výsledků i účasti, výroky politiků, odkazy na zevrubné analytické články - či fotografie z posledních mítinků a volebních místností.

Foto: Jan Langer
Celoevropský online den po dni:
Pátek: Zájem o volby je slabý, ukazuje Evropa
Sobota: Čtvrtina Čechů odvolila, teď je na řadě Evropa
Neděle: Unikají výsledky, vlády se bojí výprasku

 

Foto: Jan Langer
Fotografie z českých kampaní:
Jak politici usilovali na poslední chvíli o voliče aneb komunistické sladké mámení

Protože struktura EU nemusí být každému jasná a protože stále přibývá dotazů, k čemu vlastně Evropský parlament slouží, připravili jsme pro vás jednoduchý test.

Foto: Reuters
Test:
Co víte o volbách do Evropského parlamentu?

Volební místnosti se sice zavřou v sobotu odpoledne, Česko si kvůli celoevropské domluvě, že výsledky se zveřejní až v neděli ve 22:00, na konečný verdikt počká plných 32 hodin.

Přímo z ČSÚ

V té chvíli objevíte na titulní straně Aktuálně.cz přehledné grafy.

Foto: Aktuálně.cz

V prvním z nich budete moci díky spolupráci Aktuálně.cz s Českým statistickým úřadem sledovat, jak jednotlivým stranám a hnutím nabíhá podpora - tak, jak se budou data zpracovávat.

Po rozkliknutí tohoto grafu se dostanete k detailnějším informacím - o počtu sečtených hlasů, účastí atd. Také si budete moci porovnat, kdo dosud za Česko v EP seděl a jak se jednotlivá jména promění.

Druhý graf budou plnit reportéři zahraniční rubriky a bude zobrazovat, jak vypadají výsledky v dalších evropských zemích. Podle nejaktuálnějších dat se mapa Evropy bude zabarvovat - podle toho, zda v dané zemi volební vítězství ukořistí levice či pravice. Zvláštní akcent budeme dávat ziskům radikálů - z celé EU totiž zaznívají obavy, že se extremistům, kteří v kampani obratně využili krize a strachu lidí o práci a blahobyt, má v eurovolbách nebývale dařit.

Živě ze štábů stran

Pokud jde o Česko, v tu chvíli již budou v terénu političtí zpravodajové, fotografové i kameramani a budou pro vás online přinášet zprávy z volebních štábů jednotlivých stran.

Kateřina Eliášová pro vás bude připravovat aktuality z ODS, Eva Benešová z tábora ČSSD, Pavel Baroch od zelených, Eliška Bártová z KDU-ČSL.

V redakci pak kromě editorů bude první výsledky pod taktovkou zástupce šéfredaktora Broňka Pavlíka analyzovat Petr Holub, ze zahraničí pak Martin Novák.

Že ještě nevíte koho volit? I pro vás jsme připravili malou hračku: názorovou kalkulačku, která na základě vašich názorů na jednotlivé otázky poradí, kdo vás svým programem může nejlépe hájit.

Momentka z Bruselu: Lidé kráčí kolem poutače, který láká k volbám do Evropského parlamentu. Plakát visí na Evropském parlamentu.
Momentka z Bruselu: Lidé kráčí kolem poutače, který láká k volbám do Evropského parlamentu. Plakát visí na Evropském parlamentu. | Foto: Reuters
Vyzkoušejte si:
Koho byste měli poslat do Evropského parlamentu?
 

Právě se děje

Další zprávy