Volební téma severu: Uhlí, či vesnice?

Pavel Baroch
29. 5. 2006 11:45
Horní Jiřetín - Lidovci a zelení jsou jednoznačně proti bourání obcí kvůli těžbě uhlí. Programy ODS, ČSSD a KSČM na toto téma mlčí. Uvnitř: FOTOGALERIE
Grennpeace letí nad doly
Grennpeace letí nad doly | Foto: Greenpeace , Ibra Ibrahimovič

Ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL) se už do voleb nepodaří splnit jeden ze svých úkolů: Požádat ministerstvo průmyslu, aby odepsalo zásoby uhlí pod severočeskými obcemi Horní Jiřetín a Černice, a tím výrazně zvýšit naděje těchto vsí, že se jim vyhnou rypadla těžebních strojů.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

UHLÍ A VOLBY

  • Redakce deníku Aktuálně.cz oslovila několik obyvatel Horního Jiřetína včetně starosty s otázkou: Budete se při volbách rozhodovat, komu dáte svůj hlas, i podle toho, jaké má strana úmysly s další těžbou uhlí v severních Čechách? Odpovědi čtěte ZDE

INTERAKTIVNÍ VOLBY

Aby Ambrozek mohl žádost vůbec podat, potřebuje k tomu patřičné podklady, například o množství uhlí pod oběma obcemi. Jenže tyto dokumenty má Mostecká uhelná společnost, která by uhlí pod Jiřetínem a Černicemi chtěla těžit, a zatím je ministerstvu životního prostředí nevydala.

Ambrozkův úřad požádal Mosteckou uhelnou o příslušné podklady na přelomu roku. Od té doby žádost zkoumají právníci těžařů.

"Právní analýza žádosti ministerstva životního prostředí o podklady pro odpis zásob ještě nejsou dokončeny," sdělila deníku Atuálně.cz mluvčí Mostecké uhelné Liběna Novotná.

Podle Ambrozka to je jednoznačně zdržovací taktika: "Měli na to dost času. Je v tom patrný záměr počkat na to, co bude po volbách," řekl Ambrozek.

KDU-ČSL: Trváme na odpisu

Podpořit zachování těžebních limitů těžby se dnes rozhodla i česká pobočka Greenpeace. Brzy ráno přeletěli představitelé hnutí horkovzdušným balónem nad velkolomem v těsném sousedství Horního Jiřetína a Černic. Balón nesl dva velké transparenty s výzvou Nevolte uhlí!

"Akce se záměrně koná necelý týden před volbami. Greenpeace chce politickým stranám připomenout, že 70 procent občanů prolomení limitů odmítá," uvedlo sdružení Greenpeace.

"Zároveň chceme upozornit občany, že červnové volby budou patrně poslední možností, jak ovlivnit složení politické reprezentace, která bude o limitech rozhodovat," dodalo hnutí.

Pokud lidovci zůstanou po volbách ve vládě nebo aspoň ve sněmovně, slibuje strana ve svém volebním programu, že nadále bude trvat na tom, aby těžba uhlí nepřekročila limity (chránící Jiřetín a Černice) stanovené Pithartovou vládou v roce 1991 a aby byly zásoby "hnědého zlata" odepsány.

"Odmítáme obětovat další vesnice těžbě," prohlašuje KDU-ČSL. "Lidé musí mít před sebou perspektivu, že jejich domovům nic nehrozí, že mohou rozvíjet své podnikání a život svých svých rodin tam, kde jsou doma."

Zelení: Zachovejme limity!

Spojence za zachování těžebních limitů mají lidovci i ve Straně zelených, která se v programu také jednoznačně postavila za dodržení patnáct let starého Pithartova závazku.

"Prolomením limitů by došlo k likvidaci obcí Horní Jiřetín a Černice, kde žije zhruba 2 000 obyvatel. Došlo by k další nenávratné likvidaci krajiny, ohrožování lidského zdraví, ničení klimatu," stojí v předvolebním programu zelených.

Podle strany by prolomení limitů znamenalo, že by severočeskou krajinu nadále hyzdily stopy po povrchové těžbě uhlí.

"Potřebná rekultivace mezi Mostem a Litvínovem by byla odložena na neurčito. Neexistují důvody pro opuštění dosavadní vládní strategie útlumu povrchové lomové těžby přijaté v roce 1991," dodávají Zelení.

ČSSD: Ať rozhodnou lidé

Ministr Ambrozek soudí, že těžaři spoléhají na volební vítěžszví sociální demokracie. Její předseda a současný premiér Jiří Paroubek totiž loni na podzim v dopise odborářům Mostecké uhelné společnosti připustil, že povolí velkorypadlům cestu k Hornímu Jiřetínu a Černicím.

Foto: ČT24

"Každé oddálení pouze prohlubuje tento dosud neřešený problém," napsal Paroubek, který je v severních Čechách volebním lídrem ČSSD. S prolomením těžebních limitů souhlasil i ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

Pak ovšem špičky sociální demokracie ubraly. Tvrdí, že budou respektovat, jak o budoucnosti Jiřetína a Černic rozhodnou obyvatelé Ústeckého kraje.

Volbení program stranny se o uhlí a bourání obcí nezmiňuje. O limitech se ovšem podrobně hovoří v ekologickém manifestu sociální demokracie.

"ČSSD v tuto chvíli neslibuje ani prolomení limitů těžby, ani jejich zachování," řekl deníku Aktuálně.cz Petr Petržílek, kandidát této strany na místo ministra životního prostředí.

"Slibuje však, že bude plně respektovat rozhodnutí obyvatel kraje, protože pouze ti, kdo žijí v severních Čechách, mohou rozhodnout, zda se jejich region bude nadále orinetovat na těžbu uhlí, výrobu energie, nebo zda změní svou celkovou image," dodal Petržílek.

Odvolal se přitom na návrh územního plánu Ústeckého kraje, o němž právě kraj rozhoduje. Návrh přitom počítá s oběma variantami: prolomením i zachováním těžebních limitů.

"Doufáme, že občané severních Čech rozhodnou pro zachování limitů těžby a že tedy budou obce Horní Jiřetín a Černice zachovány," říká Petržílek.

Ovšem například vlivný člen sociální demokracie a severočeský krajský zastupitel Jaroslav Foldyna je zastáncem těžby uhlí za hranicemi, které stanovila Pithartova vláda. Podle Foldyny se tak mimo jiné získají peníze na rekultivaci území po povrchové těžbě.

ODS: Ať rozhodnou lidé

Nejsilnější opoziční strana ODS má v této otázce velmi blízko k postoji ČSSD. Ani občanští demokraté se o těžbě uhlí ve svém programu konkrétně nezmiňují a stínový ministr průmyslu Martin Říman také říká: Ať se rozhodnou lidé v severních Čechách.

Foto: Obec Horní Jiřetín

"My stále spojujeme tuto situaci s komunistickým násilím, kdy se lidí nikdo neptá, majteky jim stát vyvlastní a přestěhuje do 3+1 na sídlišti v Mostě. V demokracii to funguje tak, že těžební společnost těmto lidem postaví na jimi vybraném místě novou vesnici. Pokud k takové dohodě mezi lidmi a společností nedojde, netěží se," tvrdí Říman.

Jako příklad uvádí Německo, kde se kvůli těžbě hnědého uhlí přemístily v posledních letech desítky obcí.

Například litvínovská organizace ODS se ovšem jednoznačně postavila za zachování Horního Jiřetína a Černic.

KSČM: Misky vah hovoří jasně

Komunistická strana se o další těžbě uhlí ve svém programu rovněž nezmiňuje. Npříklad zastupitel Ústeckého kraje za KSČM Vlastiml Balvín ale s prolomením těžebních limitů souhlasí.

"Pokud se na jednu misku vah dají zájmy dvou tisíc obyvatel Jiřetína a Černic a na druhou zájmy všech obyvatel kraje a celé země, obávám se, že limity budou muset padnout a uhlí se bude těžit," řekl nedávno v Hospodářských novinách Balvín.

Sám přitom pochází ze severočeské obce Kopisty, která byla kvůli uhlí v minulosti také zlikvidována.

 

Právě se děje

Další zprávy