Volební pat prohloubí ekonomickou krizi

Petr Holub
7. 8. 2009 8:38
Na obzoru se objevilo další nebezpečí pro českou ekonomiku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na obzoru se objevilo další nebezpečí pro českou ekonomiku. Za jedno z hlavních rizik ekonomové označují říjnové volby a případný volební pat.

Neschopnost politiků sestavit vládu může vyděsit cizí investory do té míry, že začnou prodávat korunu.

Po pádu měnového kurzu může následovat zdražení úroků u státních dluhopisů, což v nejčernějším scénáři zavede český stát do dluhové pasti.

Vážnější než dřív

"Na rozdíl od minulosti, kdy měly politické problémy na kurs koruny jen krátkodobý a minimální vliv, tak tentokrát vidíme riziko jako velmi vážné," upozornil hlavní ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík.

"Pokud bude konstrukce nové vlády stejně obtížná jako minule, pak se může obtížně hledat shoda na rozpočtu a pak se dostaneme do rozpočtového provizoria. Tohle vidíme jako základní riziko pro vývoj kursu koruny a přes kurs pak mohou nastat další potíže," dodal bývalý ministr financí.

Obavy bankéřů

Dosud největším dopadem krize na Česko je nutnost financovat dvousetmiliardový schodek rozpočtu. S prodejem státních dluhopisů prozatím nejsou potíže.

"Máme tady banky s dostatkem likvidity, které rády koupí jakoukoli emisi, protože stát je bonitní partner a výnosy jsou vysoké," říká Mertlík.

Komplikace ovšem nastanou, když se po vyhlášení rozpočtového provizoria k českému státu sníží důvěra.

Pokud nebude o dluhopisy zájem, propadne se země do stejných potíží jako Lotyšsko, Litva, Maďarsko nebo Rumunsko, které musejí žádat o finanční pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond.

15. leden nevadí

Příští vláda přitom nemá možnost, jak se rozpočtovému provizoriu vyhnout. Volby se totiž konají o druhém říjnovém víkendu a to znemožňuje nový rozpočet schválit ještě letos. 

První povolební schůzi sněmovna naplánovala na třetího listopadu, a teprve tehdy mohou začít poslanci o rozpočtu jednat. Pokud dodrží zákonné termíny, schválí ho nejdříve počátkem ledna.

To samo o sobě ještě nemusí znamenat žádnou katastrofu. "Pokud bude patnáctého listopadu jisté, že se rozpočet schválí někdy patnáctého ledna, tak pár týdnů provizória nevadí," míní Mertlík.

 

Právě se děje

Další zprávy