Volební lídři - tři strany už mají jasno

4. 12. 2005 0:01
Praha - ČSSD a ODS, dva největší konkurenti před volbami 2006, mají po včerejšku jasno, které osobnosti proti sobě nasadí do volebního boje. Chcete vědět, kdo je lídrem ve vašem kraji? Najdete v galerii.

Sobotní konference ČSSD v Praze rozhodla o možná nejsledovanější dvojici rivalů: David Rath změří síly s Mirkem Topolánkem. Kromě Prahy včera sociální demokraté vybírali lídry i na konferencích v Karlových Varech, Hradci Králové a ve Zlíně. ČSSD tak vyřešila jednu z klíčových předvolebních otázek. Jak jsou na tom ostatní strany?

ODS potvrdila lídry před týdnem

ODS schválila krajské kandidátky v pátek 25. listopadu. Výkonný výbor strany respektoval rozhodnutí všech krajských sněmů, včetně jihočeského a pardubického. Tam se delegáti vzepřeli doporučení pražského vedení a navrhli vlastní lídry. Na prvním místě jihočeské kandidátky tak poslance Miroslava Beneše nahradí bývalý starosta Písku Tom Zajíček, pardubické voliče bude místo navržené poslankyně Aleny Páralové oslovovat starosta Chrudimi Ladislav Libý.

Prvenství v nominaci kandidátů drží KDU-ČSL. Lidovecký ústřední výbor potvrdil rozhodnutí krajských organizací již 12. listopadu. Na lidovecké kandidátce však ještě panují pochybnosti o lídrovi v Karlovarském kraji. Navržený lídr František Straka totiž stále neví, zda dostane české občanství a také zda nepřijme čerstvou nabídku trénovat fotbalisty FC Drážďany.

Komunisté s primárkami teprve začnou

Naproti tomu komunisté s výběrem tváří pro své kandidátky ještě nezačali. První nominační volby se uskuteční až 12. prosince na sjezdech v Plzni a Ústí nad Labem, primárky pak budou pokračovat do 14. ledna, kdy si  své kandidáty vyberou středočeská a zlínská organizace. "Navržená jména potvrdí Ústřední výbor KSČM na konci ledna 2006," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí KSČM Monika Hoření.

Malé strany čekají na integraci

Unie svobody a malé liberální strany s výběrem kandidátů také vyčkávají. Evropští demokraté a SNK se snaží sjednotit do společného volebního sdružení: zrod této spolupráce je ale zatím spíše bolestivý a dosažená jednota křehká. Pražským lídrem by se v případě společné kandidátky nejspíše stal bývalý primátor a předseda ED Jan Kasl.

V úvahách o dalších lídrech se ale skloňují i jména Hany Marvanové či Pavla Teličky. Unie svobody se podle svého předsedy Pavla Němce pokusí ke  vznikajícímu sdružení připojit. Pokud se to však do ledna nepodaří, půjde do voleb samostatně.#reklama

Zelení schvalovali volební řád

Strana Zelených s výběrem také ještě nezačala, v sobotu teprve schvalovala řád primárních voleb.  "Krajské primárky se uskuteční během prosince a první poloviny ledna. Do té doby nechceme zveřejňovat žádná jména, ctíme zásadu, že kandidáty vybírají krajské organizace," řekla místopředsedkyně Strany Zelených Džamila Stehlíková.

Nové tváře strany nenabídly

V primárkách většinou vítězili kandidáti, kteří se v politice pohybují už dlouho. Nové tváře by přitom podle politologů mohli posílit důvěru občanů v politiku a tím i pomoci vyšší volební účasti. "Především ODS by personální změna prospěla. Z regionů by mělo přijít více lidí, jako je třeba ústecký primátor Gandalovič. ODS by tím dokázala, že je živoucí strukturou a ne uzavřenou oligarchií," poznamenal politolog Ondřej Matějka z Univerzity Karlovy.    

Občanští demokraté postavili do voleb skutečně jenom jednoho lídra, který v parlamentu dosud nezasedl: chrudimského starostu Libého. Největší politické veterány však voliči najdou na kandidátce sociálních demokratů. Jejich krajští lídři proseděli v parlamentu v součtu už 94 let. Absolutní primát drží předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. Do sněmovních lavic zasedl poprvé v roce 1986 a je v nich nepřetržitě devatenáct let.

Na druhém místě jsou v tomto služebním žebříčku kandidáti KDU-ČSL, součet jejich mandátů činí 88 let. Čtyři jejich lídři jsou však zcela novými tvářemi, dvě místa lidovci dokonce nabídli nestraníkům: v Karlovarském kraji Františku Strakovi, na Vysočině prezidentu Hospodářské komory Jaromíru Drábkovi. Lídři ODS se umístili na třetí pozici: dohromady strávili v parlamentních funkcích 85 roků.

Zajímavé statistiky

  • Nejstarším lídrem je kandidát ODS v Jihomoravském kraji Václav Mencl (62 let).
  • Nejmladším lídrem je kandidát ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil (30 let).
  • Mezi lídry je 23 inženýrů, 3 právníci, 7 magistrů, 2 doktoři přírodních věd, 1 doktor filozofie, 2 lékaři, 4 kandidáti jsou bez VŠ titulu.
  • Strany navrhly jenom 5 žen (2 za KDU-ČSL, 2 za ODS, 1 za ČSSD).
 

Právě se děje

Další zprávy