Volby v Bělorusku se musí opakovat, řekl Babiš. Situaci chce urgentně řešit v EU

ČTK ČTK
14. 8. 2020 8:02
Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru s polským premiérem Mateuszem Morawieckým podpořil jeho návrh na svolání Evropské rady k situaci v Bělorusku, kde režim násilně potlačuje protesty proti falšování výsledků prezidentských voleb. S polským premiérem požádají předsedu Evropské rady Charlese Michela o urgentní svolání videokonference členů rady. Volby se v Bělorusku musí opakovat, uvedl Babiš.
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš | Foto: Jakub Plíhal

"Nelze čekat. Bělorusové potřebují naši rychlou pomoc," uvedl Babiš. "Volby v Bělorusku se musí opakovat, musí být transparentní a za přítomnosti zahraničních pozorovatelů," doplnil. Uvedl, že v pátek ráno apeloval na Michela i von der Leyenovou, aby byl vyslán jasný signál ohledně sankcí vůči Bělorusku, které by trvaly, dokud se v Bělorusku neuskuteční transparentní volby. Český premiér už dříve odsoudil násilí vůči demonstrantům v Bělorusku.

Mluvčí polského premiéra v pondělí podle agentury PAP sdělil, že Morawiecki vyzval Evropskou komisi a Evropskou radu ke svolání mimořádného summitu k událostem v Bělorusku. Evropská rada je jednou z vrcholných institucí Evropské unie a jejími členy jsou hlavy států či premiéři zemí EU.

České ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti demonstrantům. Ohradilo se také proti obvinění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Česko protesty organizuje.

Volby prezidenta v Bělorusku podle tamní volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a podle serveru BBC jich bylo na 6700 zatčeno. Násilí vůči protestujícím odsoudili mimo jiné předseda Evropské rady Michel či lidskoprávní experti OSN.

Ministři zahraničí ze zemí EU v pátek proberou možné uvalení sankcí vůči Lukašenkovu režimu. Zatímco některé státy v čele s Německem, které unii předsedá, vyzývají k tvrdšímu postupu, například Maďarsko nabádá k opatrnosti a dialogu. K přijetí postihů je přitom potřeba jednohlasné rozhodnutí unijních zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy