Volby skončily, kampaň ne. Strany zbrojí na podzim

Eva Benešová
8. 6. 2009 16:00
Hned po oznámení výsledků se strany pustily do dalšího volebního boje
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Jen co skončily volby do evropského parlamentu, začínají politické strany kampaň k podzimním volbám do sněmovny. ODS i ČSSD už zčásti začínají odkrývat, s čím chtějí ve volbách triumfovat.

"Hned dnes zahajujeme volební kampaň do říjnových voleb. Prohra dnes znamená výhra zítra," prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek, když měl hodnotit výsledky eurovoleb. 

Socialisté už mají připravený program, postupně chtějí už od tohoto týdne začít otevírat oranžové knihy. Zaměřit se chtějí stejně jako doposud i na množství mítinků a osobního představování programu.

"Program bude naším hlavním volebním tahákem, čekají na nás čtyři měsíce tvrdé práce," podotkl dnes volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Modrý Facebook

Na osvědčené recepty chce vsadit i ODS. "Rozhodně nasadíme modrý tým, což jsou nestraníci a dobrovolníci, kteří nám pomáhají. I nadále chceme využívat elektronická média, jako je například Facebook," řekl dnes místopředseda strany David Vodrážka.

ODS se zřejmě pokusí postavit na Moravě stejně silného kandidáta, jako byl v těchto volbách Evžen Tošenovský. Strana díky tomu vyhrála ve všech krajích, s výjimkou Olomoucka.

"Mohu potvrdit, že silného kandidáta budeme mít i v podzimních volbách," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek.

 

Hlavně jaderně

Dalším z taháků ODS má být i životní prostředí. Topolánek sice připustil, že chtějí pokračovat v programu jádra, zdůraznil ovšem také, že chtějí konzervativními způsoby bojovat za ochranu životního prostředí. "Jedním z takových způsobů jsou například úspory," podotkl.

Strany už také spustily primárky, tedy nominace na místa na kandidátních listinách. Nejprve probíhají v oblastních a místních sdruženích, poté je posuzují krajské orgány. Nakonec rozhoduje vedení stran.

Ostrá volební kampaň bude Čechy provázet další čtyři měsíce. Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční nejspíš  9. a 10. října. Strany budou bojovat celkem o 200 poslaneckých křesel.

ODS už se nechala slyšet, že za úspěch nepovažuje vítězství ve volbách, ale možnost složení koalice bez levicových stran. Topolánek naznačil, že spolupráci s lidovci by se nebránil.

 

Právě se děje

Další zprávy