Volby ON-LINE: Boj o jeden mandát

redakce DOM
3. 6. 2006 22:45
VOLBY - Sčítání bylo mnohem dramatičtější než první odhady. Reportéři Aktuálně.cz strávili den ve štábech. Uvnitř: ČTĚTE VOLEBNÍ HLÍDKU

Česká republika zažila volební drama, které bylo napínavé až do posledních okamžiků. Reportéři deníku Aktuálně.cz byli na místech, kde se rozhodovalo o nové vládě.

VOLBY ON-LINE: DEN DRUHÝ

Foto: Aktuálně.cz

22:57 - VOLBY SKONČILY. Podle informací Českého statistického úřadu jsou sečteny hlasy ze všech volebních okrsků. Konečný výsledek: ODS 35,38 procenta, ČSSD 32,32 procenta, KSČM 12,81 procenta, KDU-ČSL 7,22 procenta a Strana zelených 6,29 procenta. Statistici teď přepočítají volební zisk na počty mandátů.

Podle propočtu deníku Aktuálně.cz skončily volby patem. Strany možné pravicové koalice (ODS,  KDU-ČSL a Strana zelených) získaly 100 mandátů, strany možné levicové koalice (ČSSD a KSČM) získaly také 100 mandátů.

22:50 - AKTUALIZOVÁNO: Propočet deníku Aktuálně.cz těsně před ukončením sčítání: Levicové strany mají 100 mandátů, pravicové strany mají 99 mandátů. O definitivním výsledku voleb rozhodne jeden poslanecký mandát v jižních Čechách, kde v tuto chvíli ještě zbývá sečíst jeden poslední okrsek - jde o hlasy krajanů ze zahraničí. Poslední okrsek ale už rozdělení mandátů neovlivní.

Foto: Aktuálně.cz

22:45 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): "Je to pat," zhodnotil dosavadní volební výsledky předseda Martin Bursík. Dodal, že tento výsledek má zároveň velmi silný mandát od voličů, protože svůj hlas odevzdaly dvě třetiny občanů. Na výsledku voleb se podle něho podepsala vypjatá předvolební kampaň největších stran, která nutila voliče chovat se jako ve většinovém systému a vybírat především mezi nimi. Další možný politický vývoj nekomentoval, protože sestavováním vlády bude pověřena ODS, která volby vyhrála.

22:30 - ČTK (Svoboda kvůli výsledku voleb nepřímo vyzval Kalouska k rezignaci): Místopředseda KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda nepřímo vyzval předsedu strany Miroslava Kalouska kvůli výsledku strany ve volbách k rezignaci. Hlasování považuje za prohru pro lidovce. Strana získala podle předběžných výsledků 7,2 procenta hlasů, přála si nejméně deset procent.

"Kdybych dal slib deseti procent a nedočkal se tohoto výsledku, tak bych asi dneska podal demisi a požádal někoho jiného, aby vedl stranu," řekl Svoboda novinářům.

22:12 - Aktuálně.cz: Prezident Václav Klaus: "Jiří Paroubek neunesl prohru ve volbách a neunesl svou porážku. ... Jsem šokován, nechci se s tím smířit a nesmířím se s tím. Nedopustím, aby bylo hlasy voličů takto pohrdáno. ... Zopakuji to, co jsem řekl ve čtvrt na osm: Uznávám výsledky voleb a v pondělí začnu jednou s předsedou vítězné strany." PODROBNOSTI ČTĚTE ZDE

Foto: Aktuálně.cz

21:11 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Politolog Jan Kubáček si myslí, že Paroubkův projev směřoval především dovnitř strany. Měl upevnit kázeň a omezit případnou iniciativu křídla ochotného s ODS spolupracovat. Také to byl pokus o získání určité iniciativy, dokud ještě nejsou výsledky voleb úplně vyjasněny.

Foto: Aktuálně.cz

21:10 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Lidovecký volební štáb končí. Firma sklízí nádobí a stoly s občerstvením, předseda Kalousek už v kabátu stojí mezi dveřmi připraven odejít. Zůstal jen kvůi mimořádnému projevu prezidenta Václava Klause. Dal si ještě na závěr jeden ze zbývajících chlebíčků a s naprosto vyčerpaným výrazem odešel řešit telefonní rozhovor do předsálí. "Situace je komplikovaná, máme třináct mandátů," opakoval do sluchátka.

Foto: Aktuálně.cz

21:36 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): V sídle KSČM netrpělivě očekávají, v jakém poměru budou síly levice a pravice. S pobavením zde sledují počínání prezidenta Klause, který nejdříve na tiskové konferenci oznámil, že v pondělí začne jednat s Topolánkem a nyní svolal na 22:00 další tiskovou konferenci.

Foto: Aktuálně.cz

21:36 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Miroslav Kalousek řekl Aktuálně.cz, že strany čekají velmi složitá jednání. "Složitější než se před volbami zdálo," připustil."Ale takto rozhodli voliči. Budeme vyjednávat o jakékoliv možné koalici, kde by nebyli komunisté," řekl Kalousek.

Foto: Aktuálně.cz

21:33 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Předseda Martin Bursík odmítl, že by jeho strana vyjednávala s ČSSD o možné koalici, kterou by podporovala KSČM. K takové spolupráci ho vyzval premiér a šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. "Taková koalice je pro nás nepřijatelná," řekl Aktuálně.cz Bursík, který se opírá o stanovisko předsednictva strany. Bursík odsoudil Paroubkův projev, v němž premiér zpochybnil výsledky voleb. Uvedl například, že v demokratické společnosti by se neměly používat termíny jako "agenti-provokatéři".

Foto: Aktuálně.cz

21:23 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Petr Nečas před televizními kamerami reagoval na projev premiéra Paroubka. Jeho výroky prý poškodí Českou republiku v mnoha směrech. Ovlivní kurz koruny, což poškodí trh, a utrpí i jméno Českého státu v zahraničí.

Jan Zahradil řekl, že když premiér zpochybní výsledky svobodných voleb, je to záměrné poškozování státu. I Zahradil soudí, že se Paroubkovy výroky projeví v mnoha odvětvích veřejného života. Akcie, kurz koruny, to vše utrpí. Podle Jana Zahradila chce premiér udělat z naší republiky "banánový stát"

Foto: Aktuálně.cz

21:16 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Vlasta Parkanová, která se stala staronovou poslankyní, deníku Aktuálně.cz řekla, že nevěří, že Jiří Paroubek nakonec žalobu na platnost voleb podá. "Záleží, o co ji opře. Pokud to ale bude např. informace pana Kubiceho, je to chatrné," míní právnička.

"To, že ji podá, je podle mě tak padesát na padesát, ukáže to až vývoj dalších hodin," řekla Parkanová, která míní, že by bylo zajímavé pozorovat, jak se s takovou stížností soud vyrovná. "Já jsem žádné argumenty neslyšela, ale vlastně jsem projev neposlouchala. Styl a rétorika pana Paroubka mi to neumožnily, jsem na takové projevy alergická," dodala čerstvá poslankyně.

Foto: Aktuálně.cz

21:05 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Miroslav Kalousek právě komentoval postoj Jiřího Paroubka slovy: "Je to vrchol trapnosti. V předvolební kampani byla celá řada podpásovek, které se nám nemusí líbit, ale voličům se zřejmě líbily," řekl Kalousek. "Přesto jsou volby legitimní," řekl Kalousek. "Snaha je zpochybnit je jen tečka za všemi trapnostmi, které zazněly v předvolební kampani. Blahopřeji všem, kteří uspěli lépe než my," dodal předseda Kalousek.

Foto: Aktuálně.cz

21:02 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Místopředseda ODS Ivan Langer prohlásil, že se strana neobává, že by mohly být volby označeny za neplatné. "Paroubek reagoval jako zhrzený člověk, který neunesl porážku. Nenastala žádná situace, na jejímž základě lze označit volby za neregulérní," řekl Langer.

Foto: Aktuálně.cz

20:59 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): "Nedovedu si představit, že by někdo na takové úrovni byl v západní Evropě premiérem," reagoval na prohlášení premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) europoslanec za německé zelené Milan Horáček. Vyčítá například Paroubkovi, jak jmenoval novináře, který mu údajně škodí. "To by ale přece musel jmenovat i ty, kteří mu pomáhali," řekl deníku Aktuálně.cz Horáček.

Foto: Aktuálně.cz

20:50 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý hodlá na premiéra podat žalobu. A to kvůli výroku, že se Tlustý scházel s nedávno zavražděným bossem podsvětí Františkem Mrázkem. "Nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsem se s ním nesešel. Je to lež," řekl Aktuálně.cz Tlustý.

Foto: Aktuálně.cz

20:45 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Petr Pithart k prohlášení Jiřího Paroubka o zpochybnění volebních výsledků deníku Aktuálně.cz řekl: "V těch posledních dnech to nebylo vše košer, ale na ústavní stížnost - bude-li, to není. Premiér Paroubek, při všech svých kvalitách, nemá na to uznat porážku," míní místopředseda Senátu. "Kdyby to bylo o promile, ale tohle je porážka. A ve slušné společnosti se porážka uznává," řekl exkluzivně Aktuálně.cz Pithart.

Foto: Aktuálně.cz

20:43 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Prohlášení premiéra Jiřího Paroubka vyvolalo obrovskou bouři ve štábu ODS. Na adresu Paroubka padaly z davu slova "Jdi do hajzlu", "Teď nás všechny zavře." Jeho projev přerušovalo hlasité pískání příznivců ODS. Po ukončení projevu zavládla skepse. "Republiku si rozvracet nedáme," glosoval projev místopředseda ODS Petr Nečas. Další z místopředsedů Ivan Langer podotknul: "V roce 1948 lidem taky dlouho nedocházelo, co se vlastně děje..."

20:39 - Aktuálně.cz: Premiér Jiří Paroubek řekl, že ČSSD prověří možnost, že podá žalobu na neplatnost voleb. Podrobnosti ČTĚTE ZDE

Foto: Aktuálně.cz

20:26 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Podpořit své spolustraníky, kteří ho před dvěma lety sesadili z funkce předsedy strany i premiéra, přijel Vladimír Špidla.

Foto: Aktuálně.cz
Premiér Paroubek v Lidovém domě při čekání na výsledky voleb
Premiér Paroubek v Lidovém domě při čekání na výsledky voleb | Foto: Ludvík Hradilek

20:13 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Jiří Paroubek stále odsouvá své ohlášené vystoupení, na kterém chce přednést své prohlášení. Původně ho chtěl přečíst ve 20.00, teď je ale začátek posunutý na 20.30. Již několik desítek minut je Paroubek s ostatními členy vedení ve veřejně nepřístupné části Lidového domu.

Foto: Aktuálně.cz

20:00 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Mezi řadovými členy ODS vládne i přes těsné výsledky nadšení. Bouchají láhvě šampaňského. "Po osmi letech jsme vyhráli volby. To je naprosto jasný úspěch," říká poslanec Jan Vidím.

Předseda ODS Mirek Topolánek čeká na vstup do večerních zpráv České televize.
Předseda ODS Mirek Topolánek čeká na vstup do večerních zpráv České televize. | Foto: Ondřej Besperát

Špičky strany nicméně nezastírají, že hrozba dalších let v opozici je pro stranu stále reálná. V kuloárech se proto opět začalo diskutovat o možnosti velké koalice s ČSSD. "Vylučovat nechci vůbec nic. Máme nějaký plán, ale říkat vám ho samozřejmě nebudu. Stále platí, že velká koalice s ČSSD by ODS neprospěla. S nějakými kategorickými variantami si ale počkejme na konečné výsledky," uvedl místopředseda ODS Petr Nečas.

Vedení strany už několik hodin sedí mimo areál restaurace Kogo. V uzavřeném obchodu s nábytkem, který si od majitele půjčili, řeší další strategii.

Foto: Aktuálně.cz

19:59 - Pavel Baroch (volební štáb Strany Zelených): Předseda Martin Bursík a vedení strany přípitkem sektu oficiálně oslavili svůj volební úspěch. "Milí zelení, dokázali jsme to a jsme v parlamentu," řekl Bursík a poděkoval všem, kteří se na historickém volebním výsledku strany podíleli. Ostatní straníci a příznivci zelených tleskají a nadšeně volají.

19:58 - Aktuálně.cz: Prezident Václav Klaus: "Vysokou účast ve volbách považuji za úspěch. Výsledkem voleb voliči řekli, že si přejí změnu, a ne pokračování vývoje posledních let. V pondělí zahájím standardní politická jednání s vítěznou stranou, tedy s ODS."

Foto: Aktuálně.cz

19:50 - Michal Pavec (volební štáb KDU-ČSL):

Volební štáb KDU-ČSL čeká na přepočítání hlasů na mandáty v uvolněné atmosféře. Politici i většina přítomných věnuje pozornost bohatému pohoštění, které pro ně strana přichystala. Sálem se line vůně pečeného masa. "Dali jsme si záležet. Ke svým hostům se snažíme být vždycky pohostinní," sdělil Aktuálně.cz mluvčí strany Ondřej Jakob. Když přijde na srovnání s ostatními stranami, usmívá se: "Myslím, že jsme nejlepší." Podle údajů MF DNES totiž třeba sociální demokraté připravilli jen velmi skromné občerstvení, na které vynaložili 30 tisíc korun. Lidovce přišlo zhruba na 70 tisíc. Nejvíce se pak vydala ODS, která za kulinářskou péči o hosty zaplatila 200 tisíc korun.

Foto: Aktuálně.cz

19:43 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro TV NOVA řekl, že by se dalo uvažovat o podpoře ČSSD, podobně jako po minulých volbách. Případné podmínky této podpory odmítl komentovat, protože ještě nejsou sečtené všechny hlasy.

Foto: Aktuálně.cz

19:42 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Sociální demokraté vstali z mrtvých, mlčenlivá sklíčenost z doby prvních odhadů je pryč. Zmizela přibližně s odpoledním příjezdem Zdeňka Škromacha. Nyní hluk v restauraci v Lidovém domě připomíná fotbalový stadion. Na každé oznámené vítězství v jednotlivých krajích reagují členové strany křikem a potleskem.Celé odpoledne se také Lidovým domem pohybuje provozvatel Matějské pouti Václav Kočka. Nyní je viditelně unavený, s povolenými kalhotami od obleku a rozvázanou kravatou.

19:41 - ČT (Členové KSČM prý měli na dveřích lebky, policie to nepotvrdila): Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes ČTK řekl, že na dveře bytů komunistických členů okrskových volebních komisí v Liberci někdo vylepil  plakáty s lebkou a zkříženými hnáty. Strana podle něj posoudí, jestli kvůli incidentu podá žalobu ohledně regulérnosti voleb. Policisté ale Filipovu informaci nepotvrdili.

Foto: Aktuálně.cz

19:33 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Lidoveckých lídrů v sále přibývá. Po olomoucké "jedničce" Tomáši Kvapilovi dorazila i někdejší ministryně spravdelnosti Vlasta Parkanová, která vedla kandidátku KDU ve Středočeském kraji. Kvapil prozradil, že v Olomouckém kraji se odehrál o jediný mandát tvrdý souboj mezi ním a poslancem ze šumperka Ivo Vykydalem. "Nakonec je už jasné, že jsem ho získal já," řekl místopředseda strany.

Foto: Aktuálně.cz

19:25 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Vítězství ODS v letošních volbách je podle Mirka Topolánka už jisté. Nyní se bude čekat pouze na to, jak dopadne sestavování koalice. Předseda ODS zopakoval poděkování všem lidem, kteří přišli volit. Vysoká účast v letošních volbách byla podle lídra ODS způsobena především velmi agresívní kampaní.

19:23 - ČTK (Kalousek: Volby nejsou pro KDU zklamání, ani dramatický úspěch): Výsledky voleb nejsou pro KDU-ČSL zklamáním, ani dramatickým úspěchem, řekl novinářům po sečtení drtivé většiny hlasů předseda strany Miroslav Kalousek. Lidovci podle předběžných výsledků obdrželi 7,2 procenta hlasů, přáli si přitom alespoň deset procent. V neoficiálních rozhovorech nicméně členové KDU-ČSL hovoří o neúspěchu a výrazném oslabení strany.

Šéf lidovců výsledek hlasování přičítá "mediálně vybičované bipolaritě, ve které jako by neexistovaly dvě jiné strany, než ODS a ČSSD". "Všechny zákeřné komentáře, že se KDU nemusí dostat do parlamentu, se ale ukázaly jako součást zákeřné mediální kampaně," poznamenal.

Foto: Aktuálně.cz

19:12 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Rozveselený Zdeněk Škromach skanduje v restauraci "Vedeme! Vedeme!" a snaží se kolegy roztleskat kolegy pokřikem "Jirko, děkujem!"

Foto: Aktuálně.cz

19:02 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Jiřímu Paroubkovi povolily nervy. "Ve sdělovacích prostředcích jste se ke mě chovali jak hovada. Nechtě mě bejt!" křičel na skupinku novinářů, kteří ho chtěli požádat o rozhovor.

Zdeněk Škromach ironicky glosuje situaci, před kterou nyní stojí ODS. Ta zřejmě bude pověřená sestavením vlády a podporu, navíc možná nedostatečnou, bude hledat u lidovců a zelených. "I kdyby jim to nakonec dalo 101 hlasů, tak tuto koalici jim ze srdce přeji."

Foto: Aktuálně.cz

18:56 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Řady novinářů ve volebním štábu KSČM značně prořídly. Spolu s vedením KSČM zde zůstává a čeká na konečné výsledky jen několik novinářů. Podle lídra pražské kandidátky Františka Beneše ještě není jasné, jestli budou mít komunisté v hlavním městě jedno nebo dvě křesla.

18:55 - ČTK (Unionisté jsou zklamáni, opouštějí sněmovnu i vládu): Unionisté podle očekávání po nynějších volbách opustí poslanecká i vládní křesla. Strana, která má v dosluhující vládě ministry obrany, spravedlnosti a informatiky, získala jen několik desetin procenta hlasů. Šéf US-DEU Pavel Němec výsledky voleb respektuje.

"Jsme zklamáni, že liberální směr nebude mít v Poslanecké sněmovně zastoupení," řekl ČTK. Česká republika podle něj takový proud potřebuje, což je výzva i pro další strany, dodal.

Foto: Aktuálně.cz

18:51 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Na zprávu, že by případná koalice ODS s lidovci a zelenými dala dohromady podle aktuálních volebních výsledků jen 99 křesel, reagoval předseda Strany zelených Martin Bursík: "To ani nechci slyšet, natož komentovat."

Foto: Aktuálně.cz

18:37 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Politolog Jan Kubáček nám řekl, že pravděpodobná je teď trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Straně zelených ovšem příliš důvěry nedává. "SZ je nezkušená strana, navíc bude čelit torpédování a přesvědčování ze strany ČSSD. Dal bych jim tak rok, než situace dopadne jako v případě US-DEU".

Úspěch strany zelených bude pak především záležet na tom, jak silné osobnosti se do sněmovny dostanou. Podle Jana Kubáčka je na letošních volbách zajímavé především to, že vznikl tzv. německý 2,5tý systém.  Paroubkovi se letos evidentně nepodařilo oslovit střední vrstvu voličů, která tradičně hraje velmi podstatnou roli.

Foto: Aktuálně.cz

18:36 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Do Lidového domu se ve viditelně lepší náladě vrátil z Ústí nad Labem Jiří Paroubek. Usmíval se, u vchodu se pozdravil s Františkem Bublanem a objal s Vítězslavem Jandákem. "Tiskové prohlášení vydám v osm hodin večer," řekl současný premiér.

Foto: Aktuálně.cz

18:34 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Do volebního štábu přišli oslavit historický úspěch zelených známé osobnosti, objevil se tu herec Petr Vacek, známý svým ekologickým cítěním, sociolog Ivan Gabal, nebo programový ředitel vlivného ekologického Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Foto: Aktuálně.cz

18:33 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): V jednom z obchodů nedaleko sídla volebního štábu občanských demokratů v restauraci Kogo se ke strategickému jednání sešlo grémium ODS. Jak hlásí redaktorka Aktuálně.cz, členové grémia působí nervózně.

Foto: Aktuálně.cz

18:27 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Lídr ústeckého kraje Petr Gandalovič začal rozhovory vtipkováním. Výsledky v jeho kraji se prý podobají situaci na Floridě v roce 2002. I přes výsledky si Gandalovič myslí, že lidé přestávají věřit Paroubkovu buldozérskému chování a slibům. Ústecký kraj se podle něj začíná prosazovat mezi ostatní kraje.

18:18 - ČTK (Paroubek v Ústí těsně porazil Gandaloviče): V Ústeckém kraji letos vyhráli volby do Poslanecké sněmovny sociální demokraté se ziskem 35,46 procenta hlasů. Druhá skončila ODS, která získala 34,78 procenta hlasů. Na třetím místě v tomto regionu skončili komunisté, hlasovací lístek této strany vhodilo do volební urny 16,05 procenta zúčastněných voličů. Čtvrtou příčku obsadila Strana zelených, která získala 6,03 procenta hlasů. Ostatní kandidující strany v regionu nepřekročily pětiprocentní hranici. KDU-ČSL dostala od voličů z Ústeckého kraje 2,23 procenta hlasů.

Výsledky voleb dnes zveřejnil Český statistický úřad na www.volby.cz. V Ústeckém kraji podle nich přišlo odevzdat svůj hlas 57,22 procenta voličů, což je téměř o sedm více než v roce 2002.

18:10 - ČTK (Zklamaní komunisté nevylučují personální změny ve vedení strany): Komunisté jsou výsledkem voleb zklamáni a nevylučují personální změny ve vedení strany. "Určitě to nepovažuji za úspěch. Budeme se tím výsledkem zabývat," řekl novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip v okamžiku, kdy byly známy výsledky z více než 90 procent volebních okrsků.

Konkrétní změny nechtěl Filip upřesnit a ke své případné rezignaci uvedl, že je předčasné o ní mluvit. Podle předběžných výsledků získala KSČM necelých 13 procent hlasů voličů, což je zhruba o 5,5 procenta méně než v roce 2002. Od voleb v roce 1996 je to také první pokles voličské podpory.

18:05 - Aktuálně.cz: Sečteno 98,7 procenta volebních okrsků. ODS získává 35,27 procent hlasů a ČSSD 32,39. Internetové stránky Českého statistického úřadu (www.volby.cz) jsou přetížené velkým zájmem čtěnářů. V situaci, kdy chybí sečíst necelá dvě procenta okrsků, se tak dá jen těžko dozvědět podrobné výsledky pro jednotlivé strany.

Foto: Aktuálně.cz

17:54 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Z uzavřených prostor volebního štábu ČSSD vychází Stanislav Gross. Muž, jehož jmého figurovalo v kauze Biolíh, která mohla mít vliv na rozhodování voličů. "Tak tuto věc nebudu teď rozhodně komentovat, na to teď není vhodná doba," říká Gross. Volební výsledek své strany si pochvaluje. Hodnocení toho, že hlasovací partner ČSSD z posledního půlroku - komunisté - ve volbách ztratili, nechce Gross hodnotit.

"Komunisté nejsou náš hlasovací partner," řekl Gross o neformální koalici "111", která dokázala ve sněmovně přehlasovat několik prezidentských vet zákonů.

Foto: Aktuálně.cz

17:47 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS):

Předseda ODS Mirek Topolánek se zdraví s místopředsedkyní strany Miroslavou Němcovou.
Předseda ODS Mirek Topolánek se zdraví s místopředsedkyní strany Miroslavou Němcovou. | Foto: Ondřej Besperát

Nálada ve štábu je přes mírně hustší vzduch stále pozitivní. Občanskou demokratickou stranu přišly podpořit další známé osobnosti, dorazil například houslista Pavel Šporcl. Místopředseda strany Petr Nečas vidí situaci příznivě. Předpokládá, že ODS získá ještě nějaké to procento. Praha je zatím sečtena jen zčásti a ODS má ve větších městech tradičně velkou podporu.

17:40 - ČTK (Parta osmi nadšenců cestovala, aby volila proti komunistům): Nové odvětví cestovního ruchu - volební turistiku, vytvořila parta osmi nadšenců z Brna. Zjistili si volební okrsek v Jihomoravském kraji, v němž podle nich dopadly nejhůře parlamentní volby v roce 2002, nechali si vystavit volební průkazy a dnes se vydali do okrsku hlasovat.

"Na mušku jsme si vzali obec Podmyče na Znojemsku. Minule v nich vyhráli komunisté s neuvěřitelnými 64,5 procenta hlasů. I s naší pomocí se tento stav podařilo změnit," uvedl Zenon Matuszek, jeden z celkem osmi nadšenců, kteří dnes hlasovali v obci Podmyče. Zatímco před čtyřmi lety byla KSČM ve vesnici jednoznačným vítězem voleb, letos se počet hlasů, které dostala, snížil téměř o polovinu. Poklesl počet tamních voličů a dramaticky se zvýšil počet "cizích" voličů.

17:35 - Aktuálně.cz: Ministr kultury Vítězslav Jandák v České televizi jako vůbec první politik ČSSD připustil, že sociální demokraté ve volbách skončí druzí: Asi dvě procenta pro ODS, to už tak asi dopadne, řekl. Podle Vítězslava Jandáka to ale neznamená, že sestaví vládu. Tu podle něj nebude sestavovat jedna strana.

Foto: Aktuálně.cz

17:32 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Mluvčí KSČM Monika Hoření informuje o tom, že předseda Vojtěch Filip dorazil. Nyní hovoří se "spřáteleným" rádiem Haló Futura o patro níž. Jiří Dolejš při pohledu na čerstvé speciální vydání LN s titulkem Triumf ODS říká s úsměvem: "To jsou už pondělní?"

Foto: Aktuálně.cz

17:29 - Michal Pavec (volební štáb KDU-ČSL): V dobrém rozpoložení je jednička královéhradecké kandidátky, poslanec Jiří Hanuš. V jeho kraji zatím lidovci získali přes šest procent hlasů. Podle výzkumu aktivity poslanců, který před časem provedl deník Aktuálně.cz, jde o jednoho z nejpilnějších zákonodárců. Měl vysokou účast na hlasováních a předložil 26 návrhů zákona. Výjimečný si však nepřipadá. "K poslaneckému mandátu to prostě patří." A skutečnost, že se média na jeho tvář příliš nezaměřují, vůbec neřeší. Skromně dodává: "Mě to nemrzí. Nejsem z těch, kteří se rádi poslouchají. Podstatné pro mě je, co si o mně myslí lidé."

Foto: Aktuálně.cz

17:26 - Aktuálně.cz: Do konečného sečtení hlasů zbývá už jen pět procent okrsků. ODS v tuto chvíli vede s 35,06 procenty nad ČSSD s 32,54 procenty o necelé 2,5 procenta. 

Foto: Aktuálně.cz

17:23 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Profesor Zdeněk Jičínský si pochvaluje přehledné zpracovnání volebních výsledků na stránkách deníku Aktuálně.cz. Pozorně sleduje průběžné obnovování dat a hodnotí zisky jednotlivých stran. Z komentáře Zdeňka Jičínského připraveného exkluzivně pro Aktuálně.cz je znát, že tento politik je expertem na ústavní právo a dokonale ovládá volební matematiku a pravidla rozdělování křesel ve sněmovně.

"Je to myslím jasné. ODS nás porazí o tři procenta, Zelení budou v parlamentu a komunisté oslabí, víc než třináct procent neudělají. Za pozornost stojí, že nastal výsledek, který zachránil krk všem hlavním lídrům.

Martin Bursík má stranu v parlamentu a je úspěšný, bez debat. Miroslav Kalousek sice před svými lidovci hovořil o dvouciferném výsledku, ale to byla jen předvolební rétorika. Zisk kolem 7,5 procent posouvá KDU-ČSL do vládní koalice a to Kalouskovi zachrání předsednický post.

U nás by jen blázen požadoval sesazení Paroubka za to, že s ODS prohraje o tři procenta. Vždyť to je výsledek, který jsme tušili, ale před volabmi o něm kvůli zachování bojové nálady samozřejmě nahlas nemluvili. A kdo čekal, že ODS provede v opozičním čase personální očistu, musí čekat dál. Topolánek a jeho lidé o své funkce nepřijdou."

Foto: Aktuálně.cz

17:21 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Ve volebním štábu vládne uvolněná atmosféra. Straníci popíjejí pivo a další nápoje, občas některý z nich poskytne rozhovor novinářům. K jídlu se podává výhradně bezmasá strava - růzmé druhy sýrů a salátů, ovoce a zelenina.

17:17 - ČTK (ODS volili vzdělanější a podnikatelé, levici zaměstnaní a senioři): Občanské demokraty podporují hlavně lidé s vyšším vzděláním, podnikatelé a mladší voliči. Větší voličskou základnu mají stejně jako zelení ve městech. ČSSD a komunistům věří víc zaměstnanci a důchodci. Levice má také stejně jako lidovci více příznivců na Moravě než v Čechách a na venkově. Vyplývá to z odhadů výsledků, které zveřejnila Česká televize.

Foto: Aktuálně.cz

17:14 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Nejvyšší představitelé KSČM Vojtěch Filip a Václav Exner mají zpoždění. Jejich příchod byl hlášen na 17 hodinu. Fotoaparáty jsou připravené, kamery jsou v pohotovostním režimu, ale oba komunisté nikde. Shání se po nich i jeden řadový straník. "Nevíte, kdy přijde soudruh Exner?" ptá se okolostojících lidí.

Foto: Aktuálně.cz

17:13 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Lídr ODS Mirek Topolánek jde z jednoho rozhovoru do druhého. Přesto budeme nejspíš až do konečných výsledků voleb slýchat pouze, že odhady jsou velmi předběžné a nemá smysl je nyní komentovat. Politici ODS už se ale začínají smiřovat s tím, že budou nuceni sestavit trojkoalici s lidovci a zelenými. Vláda pouze s Kalouskovou stranou není už příliš reálná.

Do Prahy dorazil ústecký lídr Petr Gandalovič. I on zachovává odstup. "Ten výsledek je vzhledem k předchozím letům dobrý, nicméně platí, že chci zvítězit. Uvidíme..." byla jeho první slova ve štábu ODS.

Foto: Aktuálně.cz

17:00 - David Macháček (volební štáb ČSSD): V Lidovém domě je nezvyklé ticho - podobné jako před tím, než vůbec začalo vyhlašování předběžných výsledků. Okomentovat výsledky přišel ministr vnitra František Bublan. Jeho ochranka je o poznání vstřícnější a příjemnější, než doprovod Jiřího Paroubka, který už odjel na otočku do svého volebního obvodu v Ústí nad Labem. Za pestrým střídáním "mluvících hlav" sociální demokracie je ale nudný a monotónní proud stále stejných
vět: "Jsou to jen předběžné výsledky, počkejme si na konečný součet.

Z Valašska přijel v dobré náladě ministr práce Zdeněk Škromach. A nepřijel sám! V ruce drží plyšového maskota volební kampaně ČSSD. "Výsledky vidím pozitivně, jsem optimista." Občanským demokratům přivezl zajímavý vzkaz - neodmítl velkou koalici ODS a ČSSD.

Foto: Aktuálně.cz

16:57 - Aktuálně.cz: Sčítání hlasů pokračuje, čísla se dále zpřesňují. V tuto chvíli jsou sečteny výsledky z téměř 90 procent volebních okrsků. ODS zvyšuje náskok nad ČSSD na dvě procenta.

Foto: Aktuálně.cz

16:47 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Volební štáb ODS je plný známých osobností. Kromě již zmíněného Kristiána Kodeta přišli občanské demokraty podpořit také například herec Martin Štěpánek nebo režisér Filip Renč. Velmi vyrovnané výsledky se na náladě přítomných prozatím neprojevily, z tváří je čitelný optimismus.

Foto: Aktuálně.cz

16:36 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Z volebního štábu se všichni přesunuli na chodbu a do přilehlé místnosti, kde se zaujetím sledují velmi vyrovnaný boj dvou nejsilnějších stran, ODS a ČSSD. Po sečtení 76 procent okrsků mají komunisté 13,3 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

16:31 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Náladu do štábu ČSSD přichází pozvednout usměvavý nejoblíbenější politik - ministr kultury Vítězsalv Jandák. "Válka ještě neskončila, ještě bojujeme. Mrtvé budeme počítat až po válce," šíří optimismus Jandák.

Foto: Aktuálně.cz

16:30 - Aktuálně.cz: V tuto chvíli je sečteno celkem 75 procent volebních okrsků. Občanští demokraté vedou nad sociálními demokraty o více než jedno procento.

Foto: Aktuálně.cz

16:29 - Michal Pavec (volební štáb KDU-ČSL): Lidovci podávají stylové občerstvení: u pultů si přítomní politici a novináři mohou vybrat pivo s názvem Klidná síla. Nejvyšší představitelé strany dávají většinou přednost vínu, ale jinak je pití volebního nápoje mezi přítomnými velmi rozšířené. Na to, jak lidovecké pivo chutná, jsme se zeptali lídra strany v Plzeňském kraji Jaroslava Lobkowicze. "Ochutnal jsem ho teprve včera. A dostal jsem po něm strašnou žízeň, tak jsem si musel dát ještě jedno plzeňské," usmíval se současný a pravděpodobně i budoucí poslanec.

Foto: Aktuálně.cz

16:27 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Lídra občanských demokratů navenek optimismus neopouští. Čas mezi živými vstupy do televizního vysílání tráví v prostorách, kam novináři nesmějí. Ostatní politici ODS volně korzují mezi novináři a příznivci strany.

Foto: Aktuálně.cz

16:25 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Do volebního štábu dorazila jedna z nejznámějších straniček - Kateřina Jacques. Se širokým úsměvem se objala s několika spolustraníky. Mezitím si Bursík k sobě povolal pouze ženy-novinářky, které se k němu předtím kvůli ostrým loktům svých kolegů nedostaly, a rozdává rozhovory.

Foto: Aktuálně.cz

16:20 - Aktuálně.cz: V tuto chvíli je sečteno 68 procent okrsků. ODS vede o 0,6 procenta nad ČSSD. Až do sečtení poloviny okrsků přitom občanští demokraté o 1 až 2 procenta prohrávali. Když bylo sečteno 54 procent okrsků, byl rozdíl mezi stranami 0,01 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

16:14 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Ani Miloslava Němcová nemá z předběžných výsledků obavy. "Sečteny jsou zatím jen menší okrsky. Větší města výsledky zahýbou." Mirek Topolánek je bere pouze jako odhad, který ho nepřekvapil. V této chvíli jsou podle něj podobné spekulace velmi předčasné. Nechtěl se příliš vyjadřovat ani k eventualním koalicím. Aby byl program ODS plněn co nejlépe, je nejlepší koalice s KDU. Otázky ohledně preference menšinové či většinové vlády se SZ nechal bez konkrétnějších odpovědí.

Foto: Aktuálně.cz

16:13 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Lídrové strany věří, že průběžné výsledky hlasování, které po sečtení už více než poloviny okrsků přisuzují zelenmým 5,8 procenta, ještě nejsou konečné a že hlasy přibudou. Teprve teď se totiž budou započítávat větší města, a tam se zelení cítí silnější. "Jsem zatím velmi spokojený," řekl deníku Aktuálně.cz předseda Martin Bursík, který je v permanentním obležení novinářů a neustále si musí otírat spocené čelo.

Foto: Aktuálně.cz

16:09 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik vysvětluje rozdíl mezi odhady SC&C a průběžnými výsledky ČSÚ tím, že se lidé v průzkumech před volebními místnostmi báli říct, jakou stranu volili. Dalším důvodem je podle něho i fakt, že 40 procent voličů odmítlo s tazateli spolupracovat. Odhadovat konečný výsledek KSČM zatím nechce.

Foto: Aktuálně.cz

16:06 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): David Rath okomentoval odhady voleb: "Odhady se od průběžných výsledků zatím dost liší, takže nechci dělat předčasné závěry." Ministr zdravotnictví  poděkoval voličům, že přišli k urnám v hojném počtu. 
Podle svých slov nemá obavy z drtivé prohry ve svém volebním obvodě.

Foto: Aktuálně.cz

16:00 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Do restaurace Kogo přišli podpořit ODS bývalý ministr financí Ivan Kočárník, podnikatel Tomáš Chrenek a Kristián Kodet. Po sečtení 28 procent okrsků začala ODS na sociální demokraty ztrácet. Mezi občanskými demokraty zavládla lehká nervozita. Navzájem se ale ujišťují, že výsledky z velkých měst dosavadní trend otočí.

Ve volebním štábu ODS se objevil také bývalý tenista Milan Šrejber. Tedy muž, kvůli němuž vypukla v roce 1997 aféra s falešnými sponzory ODS a strana následně skončila v opozici.

Foto: Aktuálně.cz

15:58 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Do Lidového domu dorazil ministr zdravotnictví a lídr pražské kandidátky David Rath. Společně s Jiřím Paroubkem sledují na monitoru počítače průběžné výsledky voleb.

Foto: Aktuálně.cz

15:56 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Relativně klidný a optimistický zůstává druhý kandidát lidovců v Praze Marián Hošek. Podle odhadů by ale v tuto chvíli jeho strana v Praze nezískala ani jedno místo ve sněmovně. "Ne, my máme informace, že právě teď je to už 5,7 procenta!" vyvrací čísla. "Myslím, že získáme přes šest procent," věří zubař, který tvrdí, že kampaň se snažila oslovit také městské obyvatele.

Celkový výsledek lidovců tipuje kandidát na 8,6 procenta. "Jsem realista," tvrdí a neztrácí úsměv. Zda se také on stane poslancem, si netroufá říct najisto, ale tvrdí, že bude rád za každý lepší výsledek, než měli lidovci v Praze v minulých volbách. "Každý lepší výsledek, nám posouvá dál," řekl. O koalicích ale mluvit nechce. "To je ještě medvěd, který lítá po lese, nic nevylučujeme. Samozřejmě kromě koalice s komunisty," řekl Hošek.

Foto: Aktuálně.cz

15:55 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Místopředseda Vlastimil Tlustý komentoval výsledky sčítání, podle kterých ČSSD posiluje, velmi skepticky. Výsledky se podle něj liší dle pořadí sčítání a Tlustý si nemyslí, že je nutné je v tuto chvíli více rozebírat.

Členové volební komise na základní škole Spořilov v Pardubicích zahájili 3. června krátce po uzavření volebních místností sčítání odevzdaných hlasů v parlamentních volbách.
Členové volební komise na základní škole Spořilov v Pardubicích zahájili 3. června krátce po uzavření volebních místností sčítání odevzdaných hlasů v parlamentních volbách. | Foto: čtk

15:51 - ČTK (Odhad voleb se od skutečnosti minule lišil, u ODS a ČSSD mírně): První odhad výsledku voleb do Poslanecké sněmovny se od skutečných v roce 2002 nakonec částečně lišil, zejména u nejsilnějších stran, ale ne příliš. Před čtyřmi lety první odhad agentury SC&C pro Českou televizi přisoudil ČSSD 30 procent hlasů, občanským demokratům pak o čtyři procenta méně. Konečný výsledek nakonec zněl 30,2 procenta pro ČSSD a 24,5 pro ODS.

Největší rozdíly mezi odhady a skutečným výsledkem jsou tradičně u KSČM. Na to dnes v ČT upozorňovala i Jana Hamanová z SC&C, podle níž lze nejhůře odhadnout právě zisk komunistů a dále velmi malých stran. V roce 2002 odhad přisoudil komunistům zisk 13 procent hlasů, nakonec však získali o 5,5 procenta více. Měnil se i zisk Koalice, kterou před čtyřmi lety tvořily KDU-ČSL a US-DEU. Podle prvního odhadu měla získat 17 procent, nakonec však konečný výsledek činil 14,3 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

15:47 - Michal Pavec (volební štáb KDU-ČSL): Ve štábu KDU-ČSL už se mluví o případných koalicích. Nejvíce o možné povolební spolupráci s občanskými demokraty. Ministr dopravy Šimonovský pro Českou televizi řekl, že prioritou jeho strany je stabilní koalice. Nevyloučil ani případnou vládní spolupráci se zelenými. "Jejich program je ale jednostranný, tak uvidíme, jak se k postaví k povolebním jednáním."

Foto: Aktuálně.cz

15:43 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Dorazil předseda Martin Bursík. "Ahóóoj!" přivítali ho spolustraníci a mnozí začali tleskat. Bursík je očividně spokojený, usmívá se. Vrhají se na něj reportéři, blýskají fotoaparáty. Bursík se objímá se dvěma lídryněmi - Věrou Jakubkovou a Evou Tylovou, podává ruce dalším spolustraníkům.

15:34 - ČTK (V souvislosti s volbami vnitro nezaznamenalo větší problémy): Ministerstvo vnitra zatím nemá informace, že by v souvislosti s volbami vznikly v jednotlivých volebních okrscích zásadnější problémy. ČTK to po uzavření volebních místností sdělila mluvčí ministerstva Radka Kovářová. Poklidný průběh voleb potvrdila také mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková. "Vše proběhlo v klidu," řekla ČTK. Ojedinělý incident se dnes v poledne stal ve Vejrostově ulici v Brně-Bystrci, kde hádku ve volební místnosti museli řešit strážníci. Do ostrého sporu s volební komisí se tam dostal nespokojený občan. 

Foto: Aktuálně.cz
Ministr zahraničí Cyril Svoboda v pražském ústředí strany krátce po vyhlášení prvních odhadů výsledků parlamentních voleb, které skončily 3. června ve 14:00.
Ministr zahraničí Cyril Svoboda v pražském ústředí strany krátce po vyhlášení prvních odhadů výsledků parlamentních voleb, které skončily 3. června ve 14:00. | Foto: čtk

15:29 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Milan Šimonovský pro deník Aktuálně.cz glosoval výsledky lidovců v reginech. "Naprosto překvapený jsem číslem v Ústeckém kraji, to jsem nečekal, tam nemáme žádný mandát... Moc bych to přál Kubínkovi, udělal by pro Ústí hodně," řekl Šimonovský k odhadům, které straně přisuzují v kraji, kde kandiduje premiér Paroubek, pouhé 2,5 procenta.

Podobný výsledek je také u dalších dvou krajů - Karlovarského a Libereckého. "Tam mnoho voličů nemáme, ale lidé by se měli dívat i na náš program, byl by pro ně dobrý, ne jen číst ten komunistický," míní Šimonovský. Překvapen byl ale také z dalšího mezního výsledku strany - v kraji Vysočina, kde by podle odhadů získali lidovci přes 16 procent. "To bylo překvapení, velké!" řekl Šimonovský a dodal: "Věřím, že se ale stejné číslo objeví časem u Jihomoravského a Zlínského kraje," dodal.

Foto: Aktuálně.cz

15:24 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Pavel Bém: "Nepochyboval jsem o tom, že vyhrajeme. Jisté pochyby jsem měl, zda se podaří sestavit fungující koalici 101, 102. Dosavadní čísla mě naplňují optimismem. Co je naprosto neuvěřitelné, je vysoká volební účast. Taková tu nebyla od roku 1992. Lidé dali například v Praze jasně najevo, že chtějí změnu. Bylo to referendum o změně, referendum o elementární slušnosti. Myslím, že sehrála roli poslední část kampaně, kdy Paroubek začal podle mě dělat chyby. Prohrál si to sám."

Foto: Aktuálně.cz

15:17 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Komunisté jsou už klidnější. Po sečtení zhruba jedenácti procent okrsků se jejich výsledek blíží 15 procentům. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš očekává, že výsledek bude ještě vyšší. V rozhovoru pro ČT řekl, že jeho osobní odhad je mezi 16 až 20 procenty.

Foto: Aktuálně.cz

15:15 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Po zveřejnění odhadů rozložení mandátů doposud zdrženlivý Cyril Svoboda viditelně pookřál - společně s ODS by lidovci vytvořili většinovou koalici. "Vypadá to, že se podaří sestavit koalici bez KSČM, a to je podstatné. Koalice s ODS by pro nás byla přijatelná, ale nepředbíhejme. Jsme při sčítání," řekl Svoboda.

Foto: Aktuálně.cz

15:06 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Předseda ODS Mirek Topolánek děkuje voličům. "Počkám až na kompletní výsledky," říká. Podle něj nejde jen o to vyhrát, ale také sestavit fungující koalici. Jan Zahradil prostřednictvím České televize poděkoval voličům, že přišli k volbám. Měl na to podle něj vliv především pozitivní program. Nechce předbíhat a sdělovat, zda připadá v úvahu koalice se SZ, pokud by křesla ODS a KDU-ČSL nestačila. Raději si prý počká na výsledky.

Foto: Aktuálně.cz

15:01 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Ze stranických lídrů očividně opadlo počáteční napětí, když si nebyli jisti, zda se dostanou do sněmovny. "Hlavně, aby nás v parlamentě ostatní strany nepřeválcovaly. Bude to hodně těžké," řekla jedna z lídryň strany. Už si v hlavě srovnává, jak se jí změní život, až bude většinu času trávit v Praze.

Foto: Aktuálně.cz

14:59 - David Macháček (volební štáb ČSSD): Jiří Paroubek odložil sako, přijímá telefonické hovory, ale ochranka ho stále brání před novináři. Kromě povinného optimismu lidé z vedení strany při off-record rozhovorech přiznávají, že třicetiprocentní zisk může být zřejmě přesný odhad. A snaží se přijít na to, jak je možné, že ODS získala 38 procent. Toto číslo pro ně představuje větší překvapení a tajemství, než zisk vlastní strany.

14:52 - ČTK (Politolog: Odhadovaný volební zisk ODS je nebývale vysoký): Volební zisk ODS, který předpověděl průzkum agentury SC&C zveřejněný Českou televizí, by byl podle politologa Tomáše Lebedy nebývale vysoký. "Třicet osm procent pro vítěznou stranu by bylo absolutně výjimečné v českém prostředí," řekl Lebeda ČT.

Nezvykle vysoký volební zisk - 30 procent - podle něj průzkum přiřkl i ČSSD. "Bylo by to poprvé, co by dvě vítězné strany dosáhly třicetiprocentní hranice," dodal Lebeda. Naopak poměrně málo hlasů by podle něj získala KSČM, kterou podle prvních odhadů SC&C volilo 12 procent lidí. "Pokud by to tak bylo, tak je to obrovský propad," řekl.

Foto: Aktuálně.cz

14:48 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Milan Horáček, evropský poslanec za německé zelené je prvním odhadem, který českým zeleným dává sedm procent, nadšený. "Já budu spokojen se vším, co bude nad pět procent," řekl Aktuálně.cz Horáček. Dodal, že čeští zelení by tak doplnili středoevropský "zelený" proud. V Německu, Rakousku, Švýcarsku a Lucembrursku získali zelení v národních parlamentech podle Horáčka od osmi do patnácti procent hlasů.

Foto: Aktuálně.cz

14:43 - David Macháček (volební štáb ČSSD): V krátkém televizním vstupu Jiří Paroubek zopakoval, že věří, že se křivky volebních výsledků sblíží. Před novináři pak odešel přes kuchyň restaurace v Lidovém domě.

Foto: Aktuálně.cz

14:40 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Předseda ODS Mirek Topolánek dorazil do volebního štábu strany. Přijímá gratulace, které se na něj hrnou ze všech stran.

Foto: Aktuálně.cz

14:38 - Michal Pavec (volební štáb KDU-ČSL): Do volebního štábu dorazil místopředseda Senátu Petr Pithart. Sportovně oděn usedl ke stolu s Miroslavem Kalouskem a ministrem dopravy Šimonovským.

Foto: Aktuálně.cz

14:27 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Místopředseda Strany zelených Petr Štěpánek pro Aktuálně.cz:

A: Jak jste spokojen s prvním odhadem, který vám dává sedm procent? První průzkum je samozřejmě velmi nepřesné číslo, ale blíží se mému osobnímu odhadu 7,6 procent, takže jsem spokojen.

A: Je tedy už jistý vstup do parlamentu? Řekl bych, že velmi prvaděpodobný.

A: Nevzaly vám hlasy vnitřní rozepře ve straně? Uvidíme po prvním výsledcích z Moravskoslezského kraje. Tam je propad hlasů očekávaný.

A: Už se dá podle prvních výsledků odhadnout, s kým byste mohli jítdo koalice? Určitě ne. My trváme na tom, že pro nás bude koaliční účast záviset na podílá našeho programu v programovém prohlášení vlády. V případě, že by se nepodařilo prosadit výraznou část našeho programu jsme připraveni jít do opozice.

A: Kteří lidé by se případně mohlistát za vaši stranu nový ministry? O tom budeme jednat až příští víkend na republikové radě.

A: Čím si vysvětlujete úspěch zelených, kteří mají velkou šanci se dostat do parlamentu? Konečné výsledky budeme znát až večer. nicméně věříme, že voliči ocení naši věcnou kampaň zaměřenou programově bez osobních útoků.

Foto: Aktuálně.cz

14:25 - Veronika Dospělová (volební štáb ODS): Jan Zahradil pro zahraniční televizi ZDF řekl, že odpoledne uvidíme výsledky, které se musí především přepočíst na křesla, a to je berná mince. Pokud tedy výhra ODS vypadá reálně, což vypadá, chce ODS hlavně koalici bez komunistů a bez socialistů. Změny, které ODS chystá, jsou podle Zahradila velmi pozitivní, a pokud se potvrdí předběžné výsledky, bude to velmi pozitivní pro Českou republiku.

Foto: Aktuálně.cz

14:23 - David Macháček (volební štáb ČSSD):

První reakce na volební odhady Jiřího Paroubka. Na snímku je s manželkou Zuzanou, manažerem voleb Jaroslavem Tvrdíkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.
První reakce na volební odhady Jiřího Paroubka. Na snímku je s manželkou Zuzanou, manažerem voleb Jaroslavem Tvrdíkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. | Foto: David Macháček

Jiří Paroubek odešel do druhé poloviny restaurace mezi kolegy straníky. Usadil se do křesla, jeho žena vedle něj. Zuzana Paroubková si zapálila cigaretu, popíjí oranžádu. Jiří Paroubek má před sebou minerálku a několikrát si otírá pot z čela. Za zády mu stojí Bohuslav Sobotka, Jaroslav Tvrdík a Ivan Přikryl. Po chvíli dávají muži hlavy k sobě a tiše prohodí několik slov. Jen občas lze zaslechnout Paroubkovy útržky vět. "Uvidíme... ještě jak ty moravské regiony... by mohly pomoci..." Ochranka ke špičkám ČSSD nikoho nepouští. "Nezlobte se, teď ne" odráží žádosti o rozhovor.

Foto: Aktuálně.cz

14:19 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Právě přišel ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Nechci to komentovat, není zatím co. je třeba vyčkat na přesnější výsledky," řekl Aktuálně.cz Svoboda, který působil ještě zdrženlivěji než předseda Kalousek. "Ne, v tuto chvíli se nebudu k dalším věcem vyjadřovat," řekl.

Foto: Aktuálně.cz

14:17 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Jiří Paroubek okomentoval první odhady: "Nepřikládám tomu zvláštní důležitost, jsou to jen odhady. Myslím si že, naše číslo ještě stoupne. Také nevěřím číslu komunistů, myslím si, že poroste." Volební účast označil Paroubek jako "slušnou".

Foto: Aktuálně.cz

14:13 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Předseda KSČM Vojtěch Filip telefonicky deníku Aktuálně.cz řekl, že zveřejněné odhady nemají žádnou vypovídací hodnotu. Další komentáře odmítl poskytnout.

Foto: Aktuálně.cz

14:05 - Sabina Slonková (volební štáb ODS): Předseda ODS Mirek Topolánek sledoval odhady mimo volební štáb společně s Janem Bürgermeisterem a Lucií Talmanovou a Petrem Bratským. Po zveřejnění odhadů mezi straníky zavládla radost. Z Mirka Topolánka viditelně opadla nervozita. Do štábu teprve dorazí.

Místopředseda ODS Vlastimil Tlustý na otázku, co ovlivnilo výsledky ODS řekl, že dobrý program. Ihned po zveřejnění odhadů sečetl výsledky ODS a lidovců, jestli jsou vyšší než ČSSD s komunisty, a to považuje za velký úspěch.

Foto: Aktuálně.cz

14:04 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Jiří Paroubek téměř tři minuty mlčí. Během sledování odhadů téměř nepohnul svaly v obličeji. Jen neznatelně několikrát pohnul rty, jako by měl v ústech žvýkačku. Pak si prstem otřel pot, který mu vyrazil nad horním rtem. Promluvil až poté, co televize skončila se svzeřejněním průzkumů. "Věřím, že to číslo pro ČSSD ještě poroste".

Foto: Aktuálně.cz

14:03 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Reakce předsedy Miroslava Kalouska na první odhady, podle kterých lidovci získali osm procent: "V první chvíli, no je to odhad. Chtěl bych poděkovat všem voličům KDU-ČSL. Je to odhad, čísla se budou dál vyvíjet." Co říkáte na výsledky ostatních? "Teď je nejdůležitější, zda ČSSD a KSČM získají či nezískají většinu, vše ostatní se bude vyvíjet."

Foto: Aktuálně.cz

14:03 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Na tvářích přítomných komunistů je vidět rozladění z právě zveřejněných odhadů v ČT. Získali v něm 12 procent.

Foto: Aktuálně.cz

14:02 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Ve štábu zelených přivítali straníci první odhady s nadšením a spontánní radostí. Ozývaly se výkřiky "To je dobrý!" nebo "To je nadějný!" provázené potleskem.

14:00 - Aktuálně.cz: Úderem 14:00 v Česku skončily volby do Poslanecké sněmovny. Komisaři ještě mohou nechat dovolit lidi, kteří se do volebních místností dostali až v posledních minutách. Teď začíná sčítání hlasů, které můžete na stránkách deníku Aktuálně.cz sledovat online.

Foto: Aktuálně.cz

13:54 Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Skončilo bezmála pětiminutové fotografování Jiřího Paroubka. V tuto chvíli ale není jasné, zda se nechával fotografovat jako vítěz nebo jako poražený.

13:51 - ČTK (V Plzni volili i motorkáři odění v  kůži): Velká skupina ne úplně běžných voličů zavítala dnes po poledni do jedné z volebních místností v centru Plzně. Na voličské průkazy sem přišlo volit asi pět desítek mužů a žen v kožených oděvech se stříbrnými cvočky a se šátky na hlavách. Přišli sem ze 13. národního srazu majitelů legendárních motocyklů Harley Davidson, který se o víkendu koná v Plzni. "Bylo by škoda, kdyby každý hlas propadnul. Zvlášť v těchto volbách, kdy si myslím, že se rozhoduje o budoucnosti hlavně našich dětí a vnoučat," řekl ČTK jeden z motorkářů z východních Čech.

Foto: Aktuálně.cz

13:50 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Do volebního štábu právě dorazila první místopředsedkyně Dana Kuchtová, lídryně v jihočeském kraji. "U nás máme zimu, tady je teplo," řekla. Volební štáb se pomalu plní dalšími krajskými lídrymi strany. S kytarou přes rameno přišel Jiří Dědeček, lídr na Vysočině, či Věra Jakubková, lídryně na severní Moravě. Končí poslední úpravy volebního štábu - na stěnách visí stranické transparenty a ve vzduchu se pohupují zelené balónky. Asistenky rozdávají na stolečky volební program strany.

Foto: Aktuálně.cz

13:44 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Do štábu sociálních demokratů dorazil předseda strany Jiří Paroubek. Podívejte se, jak lídři nejsilnějších stran trávili dnešní den - Foto on-line: Den Topolánka a Paroubka - čtěte ZDE

Foto: Aktuálně.cz

13:43 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Do štábu KDU-ČSL dorazil předseda Miroslav Kalousek. V bílé košili, riflích a černém saku. Jak to bude s účastí například Ladislava Ambrozka a Tomáše Kvapila v Praze je nejisté. Regionální lídři zřejmě zůstanou v Brně a v Olomouci, kde na svých štábech budou vývoj výsledků sledovat. Deníku Aktuálně.cz to řekl mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

Předseda Miroslav Kalousek odmítá odhadovat volební výsledek lidovců. Nechtěl si ani žádné číslo tipnout. "Odhaduji, samozřejmě. Ale tohle není Fortuna, tohle je příliš vážná věc. Raději si počkám na reálné výsledky," řekl deníku Aktuálně.cz Kalousek. Podle mlvučího strany Ondřeje Jakoba ani ve straně žádné sázky na výsledek nepadaly. On osobně ale tipuje výsledek strany na 10,5 procenta.

Několik žen v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku přišlo 3. června k volbám v krojích
Několik žen v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku přišlo 3. června k volbám v krojích | Foto: čtk

13:40 - ČTK (Ženy přišly k volbám v krojích): Několik žen v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku přišlo 3. června k volbám v krojích, které si samy navrhly a ušily. Jindřichovický kroj vychází ze stávajících obecních symbolů - znaku a praporu. Tvoří ho zelené dlouhé šaty a šátek a žlutá zástěra zdobená zelenými smrkovými větvičkami a červeným parohem rodu Bibrštejnů, kteří byli zakladateli obce. Vyhláškou zařadila ves kroj mezi své symboly. Ženy si kroje oblékají při zvláštních příležitostech.

13:35 - ČTK (V Pasohlávkách hromadně volili majitelé trabantů): Milovníci trabantů dnes dopoledne hromadně volili v Pasohlávkách na Břeclavsku. V obci se totiž koná sraz majitelů a příznivců těchto pověstných vozů kdysi vyráběných Německou
demokratickou republikovou. "Do dnešního poledne u nás hlasovalo 400 lidí. Osminu tvoří trabantisté. Vyřídili si předem volební průkaz a s hlasováním tedy nebyl problém," řekl ČTK starosta Pasohlávek Jan Duda. Volící trabantisté si nechali své vozy zaparkované před obecním úřadem. Jejich stroje ale v žádném případě nepřipomínaly výpravu z komunistické NDR. Mnohé z nich jsou totiž zmodernizované tak, že se s těmi původními trabanty nedají ani srovnávat.

Foto: Aktuálně.cz

13:30 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Na místo už dorazil například ministr průmyslu Milan Urban nebo volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. Tiskové středisko dosud vládní strany, která prosadila zákon proti kouření, je plné štiplavého cigaretového kouře.

Foto: Aktuálně.cz

13:25 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Sídlo KSČM začíná ožívat. Fungování štábu zahájili místopředsedové Jana Bystřická a Karel Klimša. Všechny místnosti jsou stylově laděné do ruda. Prostoru nad stále neobsazeným předsednickým stolem vévodí třešňovice. O třešňovici budou soutěžit novináři. Získá ji ten, kdo nejpřesněji tipne výsledek komunistů ve volbách.

13:17 - ČTK (Anarchisté v Praze protestovali proti volbám): Na Hradčanském náměstí u Pražského hradu se dnes
před polednem sešlo 13 příznivců anarchistického hnutí, kteří uspořádali protestní happening proti parlamentním volbám. Na akci dohlíželo asi sedm uniformovaných policistů, další byli připraveni v blízkém parku. Jednoho účastníka, který nejdříve bránil novinářům v natáčení a poté před sochou T.G.Masaryka rozbil láhev, policisté předvedli na služebnu kvůli zjištění totožnosti. "Účastník se dopustil přestupku znečišťování veřejného prostranství," řekl ČTK jeden z policistů.

13:10 - ČTK (V Brně musela policie zasahovat ve volební místnosti): Hádku ve volební místnosti ve Vejrostově ulici v Brně-Bystrci museli dnes v poledne řešit strážníci. Do ostrého sporu s volební komisí se tam dostal nespokojený občan. Poté, co odvolil, upozornil komisi, že volební urna není řádně zajištěna. Spor záhy přerostl v hádku, kterou ukončila až přivolaná hlídka městské policie.

Muž si stěžoval na to, že na volební urně schází razítko městského úřadu, a nelíbilo se mu, že místo čtyř podpisů členů okrskové volební komise jsou na ní podpisy jen dva. Volič tvrdil, že je to v rozporu se zákonem, řekla ČTK mluvčí strážníků. Členové volební komise prý občana odbyli. Pak se ale muž rozhodl, že si pořídí fotografie volební urny, aby si mohl na průběh hlasování ve Vejrostově ulici stěžovat.

Foto: Aktuálně.cz

13:08 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Do volebního štábu KSČM v ulici Politických vězňů by měl zhruba za 25 minut dorazit místopředseda Jiří Dolejš a pražský lídr František Beneš. Předseda Vojtěch Filip až v 17 hodin. Nyní dorazil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Foto: Aktuálně.cz

13:06 - Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): V sále, kde budou politici poskytovat rozhovory, instalují lidé ze štábu českou vlajku a vlajku Evropské unie. Místopředseda strany Martin Starec přináší stále nové a nové prodlužovací kabely. Přibývá novinářů a začíná se projevovat nedostatek zásuvek pro zapojení počítačů.

Foto: Aktuálně.cz

13:01 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Lidovci budou očekávat výsledky voleb ve sklepních prostorách paláce Charitas na Karlově náměstí v Praze. Dorazit by měli všichni lídři z regionů, z jižní Moravy pak kandidáti až do pátého místa. Tzv. očekávání výsledků se podle Jana Váňi, vedoucího organizačně správního oddělení ústřední kanceláře KDU-ČSL, protáhne zcela jistě do půlnoci. "Budeme čekat na úplné výsledky voleb, ale budeme tady tak dlouho, dokud tady budou lidé a budou se bavit," řekl deníku Aktuálně.cz Váňa. Lidovci na volební maraton pozvali nejen politiky z čelných míst kandidátek, novináře, ale i zástupce firem, které je při kampani podporovaly. Připravuje se raut, pít se budou tři druhy vína a volební pivo KDU Platan. "Žádný speciální alkohol pro naše lídry jsme nechystali," dodal Váňa.

Foto: Aktuálně.cz

12:58 - Jakub Antoš (volební štáb KSČM): Volební štáb KSČM zatím zeje prázdnotou. Kromě mě jsou tu už jen lidé z ČT, občas zde proběhne mluvčí KSČM Monika Hoření. Komunisté podávali k obědu guláš.

Prezident Václav Klaus doprovodil 3. června svou maminku Marii do volební místnosti v Lánech na Rakovnicku, kde odevzdala hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny.
Prezident Václav Klaus doprovodil 3. června svou maminku Marii do volební místnosti v Lánech na Rakovnicku, kde odevzdala hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny. | Foto: čtk

12:55 - ČTK: Do uzavření volebních místností v celé České republice zbývá ještě jedna hodina. Prezident Václav Klaus dnes doprovodil k volbám svou maminku Marii. Svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny odevzdala ve volební místnosti v Lánech na Rakovnicku.

12:50 - ČTK (V Ústí nad Labem někdo ráno hodil půllitr do okna volební místnosti): V Ústeckém kraji k volebním urnám do 10:00 přišlo zhruba přes 40 procent zapsaných voličů. Někde se již účast přehoupla přes 50 procent. Policie zatím řešila jediný přestupek. Na ústeckém sídlišti Krásné Březno neznámý pachatel dnes po 06:00 vhodil skleněný půllitr do okna jedné volební místnosti v tamní škole. Policie zatím neví, zda si útočník vybral okno náhodou, či zda mířil právě na volební místnost.

12:46 - ČTK (Na Plzeňsku volila podle odhadů více než polovina voličů): V Plzeňském kraji volilo zatím kolem poloviny oprávněných voličů. Kraj  přijal dvě upozornění na plakáty politických stran umístěných v blízkosti volebních místností. Přímo v Plzni volila k 10:00 víc než polovina voličů, některé okrsky mají účast i 60 procent, řekl Roman Matoušek z plzeňského magistrátu. V plzeňské borské věznici bylo na volebních seznamech 911 voličů. Dosud volilo 392 lidí, řekla mluvčí věznice Jana Bartošová.

Foto: Aktuálně.cz

12:31 Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD, Lidový dům, restaurace Hybernia): Přibližně za půl hodiny dorazí do štábu mluvčí volební kampaně ČSSD Anna Veverková.

Foto: Aktuálně.cz

12:40 - Pavel Baroch (volební štáb Strany zelených): Ve volebním štábu Strany zelených je v tuto chvíli jen volební manažer Petr Hrdina. První místopředsedkyně Dana Kuchtová je právě ve vlaku z Českých Budějovic, do štábu v budově YMCA dorazí po jedné hodině. Zhruba je stejnou dobu přijde i místopředseda Petr Štěpánek. Předseda Martin Bursík je očekáván až po druhé hodině. Nejvíce práce mají v tuto chvíli technici České televize, který si zde připravují techniku k přímým přenosům po uzavření volebních místností.

Foto: Aktuálně.cz

12:35 - Martina Macková (volební štáb KDU-ČSL): Na štábu KDU-ČSL zatím není jediný z politických lídrů, ale přípravy jsou v plném proudu. Chystá se nejen nádobí a budoucí občerstvení na dnešní dlouhé odpoledne a večer, ale také kamery televizí. Sál je právě nyní zaplněn pouze organizátory a hrstkou techniků a novinářů. V čele sálu nechala strana umístit kromě známého loga také velkoplošné obrazovky, na kterých chtějí lídři sledovat vývoj výsledků voleb. Zatím na jednom z kanálů běží ČT24 a na druhé, je připravena jakási interaktivní grafika Česka, která čeká na první čísla.

Foto: Aktuálně.cz

12:25 Zdeněk Mihalco (volební štáb ČSSD): Ve volebním štábu jsou již nainstalované televizní kamery, vybavení si připravují také fotografové. Na zobrazení prvních výsledků je připravené velké projekční plátno a dvě obrazovky. Přes jednu stranu místnosti s klenutými stropy je umístěný oranžový paravan s nápisy Jistoty a prosperita.

12:32 - ČTK (V Hradci Králové problémy s adresou, účast kolem 50 procent): Také na východě Čech volební účast přesahuje podle odhadů pracovníků oslovených volebních komisí 50 procent. Volby v regionu provázejí i problémy. Například v Hradci Králové dostala tisícovka voličů z Moravského Předměstí obálky s chybně uvedeným místem voleb. Kontrola Krajského úřadu Pardubického kraje odhalila také pochybení u jedné z volebních komisí v Pardubicích, kde komise nevybrala od šesti voličů jejich voličské průkazy, takže tito voliči mohli teoreticky volit i na dalším místě.

12:29 - ČTK (V Olomouci dnes k volbám chodí méně lidí než včera): Členové volebních komisí v Olomouckém kraji dnes naopak hlásí nižší účast voličů než v pátek. "Dneska je to slabší, je to dohromady zhruba 40 procent," řekl dnes ČTK člen jedné z volebních komisí v Šumperku. Za pěnivý mok se rozhodly vyměnit desítky odpůrců komunismu z Olomouce své hlasovací lístky strany KSČM. Tuto možnost jim nabídl jeden z barů v centru města. V akci s názvem Hodíme je do sběru tímto způsobem tamní zaměstnanci vybrali do pátku přes sto volebních lístků.

12:27 - ČTK (Jih Moravy zatím odhaduje účast přes 50 procent): Na jihu Moravy odvolilo před polednem bezmála 58 procent voličů. Téměř k 60 procentům dosahovala volební účast také na Tišnovsku. Zdravotní problémy jednoho z členů řešila volební komise v Troubsku na Brněnsku, kde muže s epileptickým záchvatem odvezla sanitka. Jeho zdravotní stav je však už dobrý a samotné volby případ nijak neovlivnil.

12:25 - ČTK (Ve středních Čechách zatím účast odhadována na 40 až 50 procent): V největších středočeských městech se volební účast pohybuje mezi 40 až 50 procenty. V Mladé Boleslavi přišlo do 11:00 k volebním urnám v průměru 54,7 procenta voličů, v jednom z okrsků byla účast až 64 procent. Volební komisaři přišli znovu i do věznice ve Vinařicích na Kladensku, kde si přálo odvolit dalších 11 odsouzených. V pátek už svůj hlas odevzdalo 195 z 862 oprávněných voličů z řad obyvatel nápravného zařízení.

12:22 - Aktuálně.cz: Co pro vás redakce deníku Aktuálně.cz dnes chystá? Během dne budeme dále sledovat volební dění. Okamžitě po uzavření volebních místností se spojíme s Českým statistickým úřadem a jeho volebním centrem. Na našich grafech uvidíte nejen odhady výsledků, ale také to, jak s každou další minutou přibývají stranám hlasy a jak s nimi stoupá či padá možnost probojovat se do sněmovny. PROŽIJTE VOLEBNÍ FINÁLE S AKTUÁLNĚ.CZ - ČTĚTE ZDE

12:11 - ČTK (Ve volebních seznamech jsou chyby, volby to ale neovlivní): V Praze dosud přišlo k volbám podle odhadů oslovených komisařů kolem 50 až 55 procent voličů. Žena, která volila v Bronzové ulici na pražských Lužinách, ČTK upozornila na to, že ve volebním seznamu bylo i jméno muže, který zemřel před rokem a půl. Podle informačního střediska Státní volební komise jsou tyto případy ojedinělé. "Do procentuálního složení to nemůže zasáhnout," řekla pracovnice střediska.

12:02 - ČTK (Poslance si v ČR přišlo zatím vybírat asi 50 procent voličů): Podle odhadů volebních komisařů je zájem vyšší než při minulých volbách před čtyřmi lety. Pracovníci informačního střediska Státní volební komise ČTK řekli, že zatím nezaznamenali žádné závažné problémy.

11:30 - ČTK (Člen volební komise na jižní Moravě dostal epileptický záchvat): Člen volební komise v obci Troubsko na Brněnsku dostal epileptický záchvat. Muže, kterého delegovala strana Moravané, odvezla sanitka na neurologické oddělení brněnské Fakultní nemocnice. Podle lékařů rozhodně není ohrožen na životě. Volby v místě přerušeny nebyly, řekla ČTK Jana Kuchařová z jihomoravského krajského úřadu.

V době zdravotních problémů člena komise nebyl v místnosti přítomen žádný volič, dodala Kuchařová. Poté, co nemocného odevzdala záchranná služba, zůstalo v komisi ještě pět členů, což je minimální počet daný zákonem. "Na průběh voleb nebude mít událost žádný vliv," řekla Kuchařová. "Muž je v dobrém zdravotním stavu, zatím ani není jisté, zda bude vůbec hospitalizován," řekla ČTK mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová. 

10:30 Jakub Unger (Police nad Metují) Místní volební komise hlásí: účast překročila šedesát procent a stále přicházejí lidé. Je mezi nimi hodně těch, kteří mohou volit poprvé.

09:00 Fotoreportér Aktuálně.cz Ondřej Besperát, Praha 7 Mirek Topolánek se v chladném dopoledni vydal v šortkách a tričku s krátkým rukávem vyvenčit na Letenskou pláň v Praze svého psa.

08:00 - Aktuálně.cz V celé republice se znovu otevřely volební místnosti. Ve druhém dni voleb mají lidé možnost hlasovat od této chvíle až do 14:00 hodin.

Foto: Aktuálně.cz

07:00 - Zdeněk John (Praha Prosek) Lepič plakátů na okraji pražského proseckého sídliště přelepuje dvojportrét Martina Bursíka a Kateřiny Jacques obří fotografií luxusního vozu. Zelené na reklamním panelu střídá jeden z jejich terčů: automobil. O pár desítek metrů dál už místo "Jistoty a prosperity" visí upozornění na červencovou revoluci v dopravních předpisech. Přelepování volebních billboardů - alespoň v Praze - začalo.

06:00 - ČTK Na generálním konzulátu České republiky v australském Sydney pro české občany volby skončily dnes v 6:00 SELČ. Konzul Karel Šrol sdělil, že se tam k urnám dostavilo 56 voličů, z toho deset přišlo s voličským průkazem. Zaregistrováno bylo 84 lidí.

CO PŘINESL PRVNÍ DEN VOLEB:

ZPRAVODAJSTVÍ Z PRVNÍHO DNE VOLEB - NAJDETE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy