Volby na obzoru, ODS spíše ztrácí, ČSSD získává

Domácí Domácí
22. 9. 2010 15:20
Průzkum stranických preferencí však takřka kopíruje výsledky květnových voleb do sněmovny

Praha - Necelý měsíc před komunálními a senátními volbami jsou sympatie voličů rozděleny téměř stejně jako v letošním posledním květnovém víkendu, kdy se rozhodovalo o složení Poslanecké sněmovny.

Podle průzkumu agentury STEM, kterého se v první polovině září zúčastnilo 1228 respondentů, si ale přece jenom v počtu mandátů polepšila levice.

 KSČM by získala navíc tři a ČSSD sedm mandátů proti tomu, jaký je poměr vládních a opozičních stran podle skutečného volebního výsledku (vládní kolaice ODS,VV a TOP 09 má 118 poslanců).

Ze stran současné vládní koalice by podle průzkumu nejhůře dopadla ODS, která ztrácí šest psolanců. O dvě křesla méně by měly shodně Věci veřejné i TOP 09.

"Jak naznačuje dílčí pokles stranických preferencí od června, Věci veřejné a TOP 09 patrně nesou tíhu nepopulárních vládních opatření. V modelovaném výsledku voleb se však jedná o ztrátu drobnou," stojí ve zprávě agentury STEM.

Stranickým preferencím nadále vévodí ČSSD, kterou volilo nejvíce lidí v květnových volbách. Pořadí se nezměnilo ani na následujících čtyřech místech.

Foto: STEM

Průzkum také upozorňuje, že je současná situace mezi voliči značně nepřehledná. Volební odhodlání jsou nejistá, lidé často
váhají.

Rozhodnutí, koho volilt, velice závisí na schopnosti stran převést vlažné sympatie do volební účasti, popisuje základní zjištění průzkumu agentura.

Podle získaných výsledků by se voleb zúčastnilo 61 % občanů, 20 % svou účast jasně odmítá a nerozhodnutých je 19 % obyvatel České republiky.


 

Právě se děje

Další zprávy