Volby by teď vyhrála ČSSD. A lidovci mohli být ve vládě

Domácí Domácí
5. 11. 2010 12:05
Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio
Bohuslav Sobotka z ČSSD může být s výsledkem průzkumu spokojený
Bohuslav Sobotka z ČSSD může být s výsledkem průzkumu spokojený | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, současná vládní koalice by nezískala dostatek mandátů. K minimální většině by jí chyběla dvě křesla a musela by získat ke spolupráci KDU-ČSL, která by se do sněmovny dostala.

Vyplývá tak z průzkumu agentury Factum Invenio, kterého se koncem října zúčastnila necelá tisícovka voličů v ČR.

Nejvíce si polepšila ČSSD, kterou by podpořilo o téměř čtyři procenta více lidí, než v květnu. Sociální demokraté by tak pravděpodobně získali 66 mandátů, což je o deset více než nyní.

Úspěšný je výsledek průzkumu i pro KDU-ČSL, která dostala 5,6 procent hlasů a s největší pravděpodobností by se vrátila do sněmovny.

Největší ztráta volebních sympatií postihla Věci Veřejné, které přišly o více než čtyři procenta a ve sněmovně by obsadily stejný počet křesel jako lidovci a to devět. Strana má přitom v současnosti celkem 24 křesel.

V případě ODS, TOP 09 a KSČM jsou rozdíly mezi výsledky pod hranicí statistické výběrové chyby.

Z kandidujících stran, které by se do sněmovny nedostaly, vyzněl průzkum nejlépe pro Stranu zelených a Suverenitu. Celkem 13,4 % hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí by "propadlo".

Volební účast do Poslanecké sněmovny by se výrazně nezměnila. Zatímco v květnu 2010 přišlo k volebním urnám 62,6 procent oprávněných voličů. Nyní by volilo o 0,1 procenta více.

Podíl občanů, kteří se k žádné straně nepřiklánějí, oproti září mírně poklesl z 39,4 procent na 36,5 procent, načež 12,8 procent neví koho volit a 23,7 procent by podle vlastního vyjádření k volbám nešlo.

Foto: Factum Invenio

 

Právě se děje

Další zprávy