Volby by s velkým náskokem vyhrálo ANO, říká průzkum

ČTK ČTK
7. 6. 2015 13:28
TNS Aisa: Do dolní parlamentní komory by se dostalo celkem šest stran.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by podle květnového modelu agentury TNS Aisa vyhrálo hnutí ANO s 29 procenty hlasů před sociální demokracií, kterou by volilo 20,5 procenta lidí. Třetí by skončila KSČM. Do dolní parlamentní komory by se dostalo celkem šest stran. Výsledky průzkumu agentury TNS Aisa dnes zveřejnila Česká televize.

Proti dubnovému průzkumu si ANO pohoršilo o 2,5 procentního bodu a zmenšilo tak svůj náskok před ČSSD, jejíž výsledek je v porovnání s dubnem stejný. Aktuální průzkum společnost provedla v době od 25. do 31. května mezi 1200 respondenty.

KSČM by podle květnového průzkumu získala 12 procent hlasů a proti minulému průzkumu si polepšila o dva body. Čtvrtá TOP 09 by dostala 9,5 procenta hlasů, podpora jí tak stoupla o 1,5 procentního bodu. Občanské demokraty by volilo osm procent Čechů, což je o procentní bod méně než v dubnu. Lidovci by se do Sněmovny dostali s 6,5 procenta hlasů. Proti předchozímu průzkumu měli o půl bodu nižší podporu.

Agentura rovněž zjišťovala, zda lidé důvěřují koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Třiapadesát procent lidí vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nevěří, naopak 46 procent vyjádřilo kabinetu důvěru. Proti dubnu si tak vláda polepšila o tři procentní body. Pokud jde o důvěru, dosáhl kabinet podruhé v řadě nejvyššího čísla, uvedl ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

 

Právě se děje

Další zprávy