Volby budou v květnu, na datu se ale politici neshodují

Domácí Domácí
5. 1. 2010 17:28
Předsedům parlametních komor se nezdá termín 28. a 29. května, s nímž přišel prezident
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme informaci o termínu podzimních voleb

Praha - Poté, co byly loni na podzim nečekaně zrušeny plánované předčasné parlamentní volby do sněmovny, přišel před hlasováním o nové sněmovně další nesoulad.

Hned první dny nového roku ukázaly, že ústavní činitelé a politici největších politických stran nejsou ve shodě nad tím, kdy by se měly konat.

Z Ústavy vyplývá, že volit se musí během května, politici však mají různé názory na to, který z květnových víkendů zvolit.

Prezident v pondělí po schůzce s premiérem Janem Fischerem řekl, že by si představoval nejpozdější možný termín, čili pátek 28. a sobotu 29. května. Dnes však po schůzce s ním uvedli předsedové obou komor parlamentu Miloslav Vlček a Přemysl Sobotka, že by to mělo být dříve.

"Vláda, která z voleb vznikne, bude mít větší prostor na sestavení rozpočtu na rok 2011. Ten totiž bude složitější než na rok 2010 a i za čtrnáct dní se dá hodně stihnout," míní předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Sám preferuje termín 14. a 15. května.

Předsedové dvou nejsilnějších stran, ODS a ČSSD, dali už v neděli v televizní debatě najevo, že by jim také vyhovoval časnější termín, než který zamýšlí prezident - v debatě s moderátorem debaty hovořili o pátku 14. a sobotě 15. května.

"Je to snaha urychlit volby tak, aby co nejdříve mohla nastoupit politická vláda a mohla zasáhnout do přípravy rozpočtu," komentoval snahy politických stran předseda senátu Přemysl Sobotka.

Prezident má ještě před sebou schůzky právě s Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem a je jisté, že o datu voleb se na nich bude mluvit. Topolánek v neděli uvedl, že s tímto tématem debaty u prezidenta počítá.

O něco jasněji už údajně je, pokud jde o termín podzimních senátních a komunálních voleb. Server Euro s odvoláním na své zdroje z Hradu informoval, že se odehrají v pátek 15. října a sobotu 16. října 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy