Volba vedení Sněmovny se komplikuje, lidovcům vadí KSČM

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
26. 11. 2013 15:30
Strany se dohodly jen na dvou ze čtyř místopředsedů, šanci má i Okamurův Úsvit.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože vznikající vládní koalice - a tím pádem i většina ve Sněmovně - se nakonec dohodla na předsedovi a dvou místopředsedech dolní parlamentní komory, dvě zbývající místa místopředsedů visí ve vzduchu.

Rodící se sněmovní většina, tedy ČSSD, hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL, se na pondělním jednání shodla, že si vzájemně podpoří své kandidáty.

Předsedou Sněmovny má být Jan Hamáček z ČSSD (jehož nominaci vyměnili sociální demokraté za křeslo ministra financí pro ANO už o víkendu), místopředsedy pak Jaroslava Jermanová za ANO a Pavel Bělobrádek za lidovce.

Tím ale dohoda končí. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sice na otázku Aktuálně.cz v pondělí večer kýval, že zbylá dvě místopředsednická křesla by měla dostat - podle výsledků voleb - KSČM a TOP 09, nahlas to ale nikdo neřekl. Budoucí koaličníci se na tom totiž neshodli poté, co lidovci odmítli podpořit komunistického kandidáta.

Kováčik: "Poměrné zastoupení jim jde jen z huby"

"Je to divný postoj, zvláště od lidovců," komentuje to předseda poslanců za KSČM Pavel Kováčik, jehož strana do vedení Sněmovny nominovala svého předsedu Vojtěcha Filipa. "Poměrné zastoupení jim jde z huby, z rukou už ne," dodává s poukazem, že lidovci mají jeden ze dvou nejmenších sněmovních klubů.

"Prostě ve středu hrozí chaos, jestliže není jasné, že většina ve Sněmovně podpoří kandidáty do vedení podle výsledků voleb," říká i předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík.

Klub TOP 09 nominoval 1. místopředsedu strany Miroslava Kalouska. Jak už ale psal před časem deník Insider, některé kluby i přes vnější proklamaci, že "nebudou kádrovat" kandidáty jiných stran, nemají příliš chuti právě Kalouska volit.

Hrozí chaos

Podstatné přitom je, že volba předsedy a místopředsedů parlamentní komory je vždy tajná.

Jednotu rodící se koalice otestuje ve středu zvolení Jana Hamáčka do čela Sněmovny a poté obou místopředsedů za ANO a KDU-ČSL.

Naopak zvolení dvou dalších místopředsedů jisté není a do hry se může dostat především Úsvit přímé demokracie. Klub strany v úterý potvrdil, že na post místopředsedy navrhne šéfa strany Tomia Okamuru.

"Jasně, že to zítra může být chaos. Může se stát, že Sněmovna zvolí i Tomia Okamuru, když si najde dost hlasů," říká předseda komunistických poslanců Kováčik.

Strana Úsvit má sice stejný počet poslanců jako lidovci, protože ale není součástí rodící se koalice a KSČM i TOP 09 mají lepší volební výsledek, za normálních okolností by na místopředsedu nedosáhla. Komplikace se zvolením Filipa a Kalouska ale Okamurovi hrají do karet

"V tuto chvíli je těžké šance předsedy hodnotit, protože situace se hodně rychle mění," vzkazuje Okamura po mluvčím strany s tím, že svou nominaci považuje za formální. Podle informací Aktuálně.cz však strana napříč politickým spektrem jedná o případné Okamurově podpoře.

Pokud poslanci nezvolí místopředsedy ve středu, přišly by na řadu pravděpodobně nové nominace. Druhou možností je další vyjednávání KSČM a TOP 09 s ostatními frakcemi, aby nakonec většina poslanců podpořila právě jejich kandidáta.

 

Právě se děje

Další zprávy