Volba prezidenta: Vítězí Eben a Dienstbier

Jakub Antoš
1. 6. 2007 12:00
Klaus zůstal až pátý. Průzkumy ho ale favorizují

Anketa - Už třetí měsíc jste mohli v anketě deníku Aktuálně.cz hlasovat pro své prezidentské favority. Nejvíce vašich hlasů získali v květnu herec a moderátor Marek Eben a bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier.

Eben získal absolutně nejvyšší počet preferenčních hlasů od spuštění ankety v březnu letošního roku. Hlas mu dalo 126 441 z vás.

Bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera by na Hradě rádo vidělo 111 754 čtenářů Aktuálně.cz. Na posledním stupni vítězů stanula lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová se ziskem 62 296 hlasů, následovaná nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou s 29 112 hlasy.

Václava Klause hlasující odsunuli až na páté místo. Nynějšího prezidenta by do druhého funkčního období poslalo 26 536 hlasujících. Zde se velmi liší preference hlasujících čtenářů od výsledků reprezentativních průzkumů veřejného mínění. V nich se Václav Klaus těší tradičně vysoké popularitě a důvěře respondentů.

Známý moderátor pořadu Na Plovárně a každoročních Festivalových vteřin z filmového festivalu v Karlových Varech.
Známý moderátor pořadu Na Plovárně a každoročních Festivalových vteřin z filmového festivalu v Karlových Varech. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvěra lidí k prezidentu Klausovi, jak ji monitoruje agentura CVVM, se od ledna 2004 drží okolo 70 procent. Nejméně lidí (63 procent) mu důvěřovalo v květnu 2005, naopak nejvíce (73 procent) letos v únoru. V minulém měsíci, kdy probíhala i anketa deníku Aktuálně.cz, mu vyjádřilo důvěru 68 procent dotázaných.

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší napřesrok začátkem března, sněmovna a Senát ho mají podle ústavy začít volit zhruba o měsíc dříve. Do té doby můžete na Aktuálně.cz hlasovat, koho byste si na Hradě představovali. Poslanci a senátoři vám takovou možnost nedají - ačkoli o přímé volbě prezidenta mluví už několik let, je jisté, že příští rok si nechají tuto volební výsadu jen pro sebe.

Aktuálně.cz dělá nyní v hlasování třetí pravidelný mezisoučet - tak to bude každý další měsíc. Ve čtvrtek 31. května jsme květnovou část ankety ukončili.

Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier poslouchá přednášku tvůrce letenského blobu Jana Kaplického.
Bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier poslouchá přednášku tvůrce letenského blobu Jana Kaplického. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Hlasování probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu deseti politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

V souladu s pravidly hlasování se od dubna přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

Do hlavní skupiny se tak dostanou vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek, který od vás v baráži dostal 18724 hlasů. Jako další postupuje do hlavní skupiny biskup Václav Malý. Tomu jste dali 9988 hlasů.

Střídají ombudsmana Otakara Motejla a bývalého prezidenta Václava Havla, kteří obdrželi nejméně. Motejl 913 a Havlovi svůj hlas dalo pouze 802 z vás. Václav Havel a Otakar Motejl se tedy přesunují do baráže.

Baráž naopak opouštějí bývalý premiér, předseda sociálních demokratů a důchodce z Vysočiny Miloš Zeman a 1. místopředseda Senátu Petr Pithart.

Na jejich místa jste pomocí e-mailů zaslaných na adresu [email protected] nominovali šéfa nejsilnější opoziční strany Jiřího Paroubka a ekonoma Jana Švejnara, kterého jako možného kandidáta nedávno zmínil i Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy