Vojtěch Filip versus čtenáři Aktuálně

Redakce DOM
10. 4. 2006 10:15
Praha - Vojtěch Filip se činil. V čase duelu odpověděl na 12 ze 13 položených dotazů čtenářů. Po skončení Duelu se k počítači vrátil a odpověděl zbývající dotaz.

V Duelu podle pravidel Aktuálně.cz nemají politici čas na odpočinek. V čase, kdy položí protivníkovi otázku a čekají na odpověď, reagují na otázky, které jste jim v předstihu poslali Vy - čtenáři.

Vojtěch Filip tak popisoval, jak hodlá jeho partaj pomoci lidem postiženým povodněmi, v čem je jiný než bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček - anebo proč považuje lidi, kteří vyrábí trička s anti-komunistickými nápisy, za hlupáky.

Takto na Vaše otázky odpovídá Vojtěch Filip:

Odpovězeno: 10. 04. | 08:58Autor: Milan Sedlák

Otázka: Je vám něco známo o ostudné roli státní správy při vyřizování stížnosti, týkající se znečišťování ovzduší v Mirovicích, okres Písek? Co hodlá vaše strana udělat k tomu, aby se selhání České inspekce životního prostředí, Ministerstva životního prostředí (a pravděpodobně také Hygienické stanice České Budějovice) v budoucnu neopakovalo?

Vojtěch Filip: Ano jde o to, že nijak neřeší čistotu ovzduší z tepelného zdroje. Jsem přesvědčen, že je to na správní žalobu proti nečinnosti inspekce životního prostředí.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:01Autor: Karel Bernášek

Otázka: Hlásí se vaše strana k odkazu KSČ? Nestydíte se za období, kdy měla tato strana vedoucí úlohu v zemi?. Skutečně se vaše strana hlásí k myšlenkám marxismu-leninismu? Není to na počátku 21. století již přežitá ideologie? Opravdu schvalujete třídní boj? Každý majetný člověk je společensky nebezpečný?

Vojtěch Filip: Člověk ani politická strana své historii neuteče. Hlásíme se k tomu co bylo uděláno dobře a odsoudili jsem špatné včetně omluvy občanům.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:03Autor: J. Jareš

Otázka: Jakou koncepci má Vaše strana na pokrytí energetických potřeb a jakou roli v ní hraje jaderná energie?

Vojtěch Filip: Trváme na potřebě využívat jadernou energetiku a souhlasíme s jejím posílením. Ale chceme podpořit i další obnovitelné zdroje. Já osobně projednávám možnost výstavby sluneční elektrárny v Č. Budějovicích cca MW výkonu. Chceme proto využít prostor bývalé skládky komunálního odpadu.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:08Autor: Eva Ivanová

Otázka: V případě, že vyhrajete volby, jak chcete řešit důstojné dožití lidem na sklonku života? Myslíte že je optimální je odkládat do domova důchodců?

Vojtěch Filip: Víme, že domovy důchodců jsou svým způsobem nezbytností, ale v našem programu je chceme alespoň tam kde to jde nahradit i zvýšenou rodinnou péčí a to tak, že by péče o přestárlého člena rodiny byla zaměstnáním, které by bylo placeno a doba by se počítala do odpracované doby zaměstnání.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:16Autor: Bobinka

Otázka: Dobrý den. Zajímalo by mě, o kolik budete zvyšovat daně - tak, aby bylo na penze, na zdravotnictví bez spoluúčasti a na školství bez školného. Děkuji.

Vojtěch Filip: Naším cílem není zvýšit daně, ale provést větší daňovou diferenciaci tj. občanům s nízkými příjmy snížit daň až na 10 % totéž udělat se začínajícími a malými firmami s obratem do 250.000,- Kč a naopak vrátit se na daň 30 resp. 35 % u vysokopříjmových osob samostatně výdělečně činných a manažerů a velkých firem, které svým tlakem na malé firmy neustále tyto ohrožují svým dominantním nebo monopolním postavením na trhu.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:33Autor: Simcha

Otázka: Mohl byste mi napsat, jaký je hlavní rozdíl mezi KSČM pod vedením pana Grebeníčka a pod vedením vaším? Je nějaký? Děkuji.

Vojtěch Filip: Děkuji, určitě je mám jiný styl jednání. A navíc si myslím, že politickou stranu nemůžete řídit jako firmu o 2 lidech. Členská základna má více než 90.000 lidí s těmi je třeba mluvit radit se s nimi a navíc nejen já, ale i ostatní tedy všichni členové musí působit tak, aby se svými sousedy mluvili a také se stali aktivními propagátory práce strany. O to se snažím. Nejsem vysokoškolský učitel jako M. Grebeníček a mám tedy i jiný přístup k řešení věcí, takový více z prostředí továrny ve které jsem vyrůstal po škole.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:37Autor: Jiskřička

Otázka: Dobrý den. Co říkáte tomu, jak se rozkradl majetek bývalého SSM z Fondu dětí a mládeže?

Vojtěch Filip: Bylo to ostudné jako mnoho věcí v 9O letech. Naši zástupci v PS P ČR to v posledním období, kdy jsme alespoň mohli kontrolovat některé procesy, kritizovali a navrhovali jsme celkovou kontrolu a potrestání viníků. O odvolání pana Žáka jsme usilovali vždy a nikdy jsme ho do této funkce nevolili.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:47Autor: Jan K., Most

Otázka: V případě, že bude skutečně zvažováno zvýšení věku pro odchod do důchodu, budete podporovat znovu zavedení dúchodových kategorií (pro namáhavé profese), jak o tom uvažují v Rakousku, a v této souvislosti také podpořit zkrácení týdenní pracovní doby např. u zaměstnanců nepřetržitých provozů na 35 hodin?

Vojtěch Filip: Nechceme aby se prosadilo zvýšení odchodu věku do důchodu a stále se snažíme řešit i náročnost práce. Zavedením kategorií se nebráníme. Naopak je podporujeme.

Odpovězeno: 10. 04. | 09:55Autor: Lada Hessová

Otázka: Dobrý den. Zajímala by mě vaše taktika na pana Jandáka. Jaké "zbraně" jste si na něj nachystal?

Vojtěch Filip: To Vám prozradím. Uspořádám veřejnou interpelaci, kde se s ním utkám. Už mi přislíbil 22.4. v 17 hod. ve Spolí u Třeboně. Věřím že moje otázky a jeho odpovědi ukážou, kdo z nás zná lépe kraj a jeho potřeby.

Odpovězeno: 10. 04. | 10:01Autor: Filip Rošt

Otázka: Co si myslíte o návrhu, že by stát vykupoval pozemky v záplavových oblastech od občanů. Podpořil byste jej?

Vojtěch Filip: Ano podpořil, protože jestli pojišťovny splní svou hrozbu, tak by takové domy nešlo pojistit a nijak jinak než z daní ostatních obyvatel hradit. Dám příklad. Rybník Rožmberk je tady 500 let a lidé, kteří postaví dům v záplavovém pásmu, musí s rizikem počítat nikoli pak odpovědný stát, když nechce utrácet prostředky všech pro potřeby některých.

Odpovězeno: 10. 04. | 10:04Autor: Tak trochu katolík

Otázka: Dobrý den. Zajímalo by mě, jak se vaše partaj předtavuje řešení církevní otázky. To si jako myslíte, že tenhle stav, bez odluky, může pokračovat donekonečna? Neublížili jste již věřícím dost?

Vojtěch Filip: Děkuji, to je otázka. Ano chci odluku církve od státu a mám už prostudovaný daňový zákon z Rakouska.

Odpovězeno: 10. 04. | 10:07Autor: David S.

Otázka: Nevadí vám, že si z komunistů řada lidí dělá nepokrytě srandu? Jak se vám například líbí trička projektu Dekomunizace.cz? Jsou na nich hesla typu "Komanči do p**i"... jak dlouho by zůstala legální, kdyby se KSČM dostala k moci?

Vojtěch Filip: Vadí, ale za hlupáky považuji ty, kteří takové věci dělají, nikoli ty, kteří mají svůj názor a dokážou za něj bojovat.

Odpovězeno: 10. 04. | 10:46Autor: Jihočech

Otázka: Hezké ráno, pane Filipe. Mám na vás dva dotazy: Hodláte nějak pomoci lidem postiženým povodněmi - zvláště na jihu Čech, kde Lužnice řádila, a kde kandidujete jako lídr? A druhá otázka, taky jihočeská: Myslíte si, že můžete trumfnout v současnosti nejpopulárnějšího politika, baviče a estrádního umělece Jandáka?

Vojtěch Filip: V pátek jsme rozhodli o sbírce mezi členy strany a budeme ji distribuavat jako pomoc postiženým s využitím informací z místa postižení. Osobně jsem se byl podívat ve Staré Hlíně, ve Veselí nad Lužnicí. Podpoříme uvolnění peněz ze státního rozpočtu a navrhujeme ukončit nákup obrněných transportérů a 23 mld Kč věnovat na skutečná protipovodňová opatření. A porazit Jandáka se pokusím.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy