Vodárenský byznys? Osm poslanců, které máme sledovat

Martina Machová Martina Machová
15. 4. 2013 10:30
Insider: Za politické kulisy plánu, aby občané platili opravy vodovodních přípojek
Voda - ilustrační foto
Voda - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Až bude sněmovna hlasovat, zda mají občané k čím dál dražší vodě platit ještě velmi nákladné opravy přípojek, osm zákonodárců bude dobré sledovat se zvláštní pozorností.

Pět občanských demokratů, dva sociální demokraté a jeden zákonodárce Věcí veřejných jsou totiž přinejmenším poslední dva roky vodárenským byznysem placeni.

Mají místa ve vedení, v dozorčích radách a v představenstvech a berou za to odměny, což uvedli v každoročních majetkových přiznáních.

Na návrh politiků upozornila před několika týdny odcházející zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová poté, co si Poslanecká sněmovna - včetně levicové opozice - v prvním čtení v březnu kontroverzní úpravy "nevšimla" a ta prošla dál.

Majitelům domů tak nyní hrozí, že by měli nově platit až desítky tisíc korun za opravy a údržbu svých vodovodních a kanalizačních přípojek pod veřejným prostranstvím.

Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS už prohlásil, že sporný bod z novely zákona vypustit nehodlá, protože údajně přinese "spravedlivější rozložení nákladů na opravy". A tato úleva podle něj následně otevře vodárenským společnostem prostor pro zlevnění vodného a stočného.

Sociální demokraté nyní hlasitě tvrdí, že návrh překazí. Faktem je, že mezi poslanci s "kontakty ve vodárenství" jsou i nejméně dva z řad ČSSD.

Čtěte o případu více v placeném deníku Insider:
Kteří z vašich poslanců sedí v orgánech vodárenských společností? Ve kterých konkrétně, kolik za to berou a jak chtějí o přípojkách hlasovat?

 

Právě se děje

Další zprávy