Vnitro si spletlo Miloše Zemany. Tím ale trable nekončí

Tereza Šídlová
21. 11. 2012 12:10
Ministerstvo zkoumá kandidátní listiny pro volby, Zeman měl vysvětlit adresu a finance
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Trable Miloše Zemana s jeho trvalým pobytem uvedeným na kandidátní listině pro prezidentskou volbu mají mít nečekaně banální rozuzlení.

Zemanův zmocněnec Vratislav Mynář tvrdí, že šlo o chybu úředníka z ministerstva vnitra, který si v registru obyvatel spletl expremiéra s jeho jmenovcem narozeným ve stejném roce.

Úřad ministra Jana Kubiceho, který registrace prezidentských kandidátů vyřizuje, se ale ke všem nejasnostem v kandidátních listinách a petičních arších vyjádří až v pátek. Nejasnost se Zemanovou adresou tedy v úterý odmítl komentovat.

"Šlo o lidskou chybu úředníka na ministerstvu vnitra. Vyjel si z registru jiného Miloše Zemana ročník 1944, ale už si nezkontroloval celé datum narození a rovnou nám poslal dopis," řekl Aktuálně.cz Mynář, který je zároveň předsedou Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ). Nedorozumění se už podle něj vysvětlilo.

Potíže s financemi u Zemana

Vnitro už minulý týden vyzvalo kandidáty, aby opravili nejasnosti v dokumentech, které jsou potřeba k registraci pro prezidentskou volbu.

Zemanovi vyčetli úředníci právě to, že jím uvedený trvalý pobyt neodpovídá úředním záznamům.

Ve veřejném dopise byla ale i vážnější výtka: podle vnitra Zeman také nedodal dostatečné informace ohledně financování kampaně, konkrétně měl chybět údaj o finančních prostředcích převedených na povinný volební účet. K tomu se ale Mynář nevyjádřil.

Ministerstvo vysvětlení Zemanovců ohledně trvalého pobytu v úterý nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo.

"Vzhledem k tomu, že proces kontroly není ještě ukončen, nemůžeme se bohužel k jeho průběhu v tuto chvíli vyjadřovat. Veškeré informace týkající se kandidátních listin zveřejníme v pátek 23. listopadu, kdy je termín pro rozhodnutí o registraci či odmítnutí kandidátní listiny a kdy Vám samozřejmě zodpovíme případné doplňující dotazy," uvedla Denisa Čermáková z tiskového odboru ministerstva.

Soudy kvůli volbě

Každý případný přešlap úředníků bude každopádně ostře sledovaný. Už teď finální registrace kandidátů vzbuzuje silné emoce, a to především kvůli podpisům na prezidentských peticích.

Například podnikatel a senátor Tomio Okamura už oznámil, že pokud mu vnitro registraci zamítne, nechá si podpisy přepočítat u Nejvyššího správního soudu. Přímou volbu a samotný sběr podpisů hodlá případně napadnout i u Ústavního soudu. Ten by volby naplánované na 11. a 12. ledna mohl oddálit, nebo dokonce zrušit.

Okamura patří k nejohroženějším kandidátům, podpisy sbíral narychlo a má jich dohromady jen něco málo přes 60 tisíc. Méně už mají jen Jana Bobošíková a Vladimír Dlouhý.

Naopak Zeman podobně jako Jan Fischer pro jistotu sesbírali dvojnásobek potřebného počtu podpisů, oba prý mají přes sto tisíc podporovatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy