Vnitro KSČM zakázat nechce, návrh senátorů neprojde

Michal Štůsek Michal Štůsek
4. 10. 2009 16:46
Ministerstvo vnitra dnes ve své zprávě vyvrátilo klíčové body senátorského návrhu na zrušení KSČM.
Předseda KSČM Vojtěch Filip může zústat klidný
Předseda KSČM Vojtěch Filip může zústat klidný | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh senátorů na zrušení komunistické strany neprošel. Ministerstvo vnitra ho nepodpořilo a Fischerova vláda tak návrh na její zrušení k soudu zřejmě nepodá, napsal server Týden.cz.

Dlouho připravovaný návrh několika senátorů na zrušení KSČM dnes dostal zásadní a zřejmě i konečnou ránu. Úředníci z ministerstva vnitra zveřejnili posudek, který právo strany na existenci zastává.

"Za stavu, kdy faktické počínání KSČM, a to zejména projevy jejich představitelů, spočívá v kritice stávajících poměrů, v proklamování snahy změnit poměry či ve vyjádření jiného politického názoru, nelze konstatovat bezprostřední ohrožení demokratické společnosti, kdy jediným prostředkem nápravy by bylo rozpuštění či pozastavení činnosti KSČM," stojí ve zprávě.

Úředníci vyvracejí i další argumenty senátorů. Poukazují na právní nenapadnutelnost projevů komunistických lídrů, které jsou senátorům proti srsti a považují je za hranicí zákona.

Pro pokračování strany nahrává i fakt, že KSČM nikdy nefigurovala na seznamu subjektů, ohrožujících demokracii. Jinými slovy není za posledních dvacet let označována za levicově extremistickou stranu. S čímž souvisí i další zásadní bod, který poukazuje na přizpůsobení se strany na politické scéně.

"Zakázat dvacet let po změně systému KSČM, která ve volbách pravidelně získává více než 13 procent hlasů, by bylo spíše dokladem slabosti demokracie u nás a neschopnosti politických elit řešit problémy," poukazují analytici na podstatu problému.

Hlavní navrhovatel a vůdce protikomunistického tažení senátor Jaroslav Štětina je zprávou ministerstva vnitra zklamán. "Pokud vláda náš návrh odmítne, schválí existenci poslední stalinistické komunistické strany v Evropě," dodal trpce serveru Týden.cz.

I přes vysoce pravděpodobný scénář, ze kterého vyjde KSČM jako vítěz, je v tuto chvíli jasné, že senátorský návrh má jeden jistý hlas. Jeho autorem je ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb, podle kterého měla být komunistická strana zakázána již po listopadu 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy