Vnitro dostane 234 milionů na uprchlíky, očekává jich tisíce

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 7. 2015 20:50
Vnitro očekává, že v příštím roce do Česka přijde 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Peníze chce využít na posílení bezpečnosti a také na ubytování migrantů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda rozhodla, že ministerstvo vnitra dostane letos přes 230 milionů korun navíc na řešení dopadů uprchlické krize.

Vnitro očekává, že v příštím roce do Česka přijde 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Letos jich má být kolem 3500.

Resort požaduje na příští rok více než miliardu korun. Kabinet bude o penězích jednat v srpnu při debatě o státním rozpočtu. Finance by šly třeba na zvýšení počtu policistů a úředníků ministerstva asi o 800.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) šel na vládu s požadavkem na navýšení rozpočtu o 250 milionů korun pro letošek a o 1,1 miliardy korun na příští rok. V prvním případě došel kabinet ke kompromisu 234 milionů, druhý požadavek vzal zatím na vědomí.

"Ten kompromis je o tom, že o měsíc se zpozdí nástup policistů. Ono je to z logiky věci, protože je nestačíme takhle rychle nabrat," poznamenal k dohodě ministr vnitra. Celkem by nových policistů mělo být kolem 600.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci uvedl, že migrační krizi vidí jako největší problém Evropy. EU podle něj projevuje podobnou neschopnost jej řešit jako u finančních problémů Řecka.

Evropa podle Babiše pravděpodobně potřebuje uzavřít schengenský prostor a uplatnit systematická opatření.

Otevření 900 lůžek a 250 bytů pro migranty

Podle Chovance ministerstvo vnitra potřebuje peníze navíc na zvýšení počtu svých zaměstnanců a policistů a na otevření dodatečných 900 lůžek a 250 bytů pro integraci migrantů.

"Požadujeme nejen navýšení počtu lidí směrem k práci s uprchlíky, ale i počtu policistů, aby mohly vzniknout policejní služebny v blízkosti těch zařízení," řekl při příchodu na jednání vlády.

Ministerstvo vnitra má v současné době čtyři azylová zařízení s kapacitou zhruba 700 míst, a to přijímací a pobytová střediska v pražské Ruzyni, Zastávce u Brna, Kostelci nad Orlicí a Havířově.

Vláda také schválila otevření detenčních zařízení pro migranty v obcích Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji a Balková na Plzeňsku. Rozšíří také kapacity v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem.

Celkem jde podle Chovance asi o 550 lůžek. V prvních dvou obcích se ještě uskuteční jednání se starosty.

Navýšení současných detenčních kapacit pro nelegální migranty, které se pohybují kolem 120 lůžek, je podle ministra nezbytné.

"Naše kapacity detence se dramaticky naplňují, protože migrační proud prostě sílí," poznamenal. Nové kapacity jsou podle něho potřeba v řádu týdnů. Ty současné by se mohly zaplnit během dní.

Vláda minulý týden rozhodla, že Česko do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků. Z toho prvních 400 běženců ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy