Vnitro chce utratit za IT služby 130 milionů korun

ČTK ČTK
2. 12. 2013 14:58
Čtyři zakázky budou vypsány bez otevřené soutěže, Rusnokův kabinet je projedná ve středu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo vnitra chce vypsat čtyři IT zakázky za zhruba 130 milionů korun bez otevřené soutěže.

Návrh na oslovení konkrétních dodavatelů projedná na svém středečním zasedání kabinet premiéra Jiřího Rusnoka v demisi. Vyplývá to z vládních materiálů.

Přes 70 milionů korun hodlá utratit vnitro za systém pro podporu elektronické spisové služby, dalších 15 milionů pak za rozšíření funkcí systému spisové služby u pobytové agendy cizinců.

Podle názoru úředníků mohou být z důvodu ochrany práv zakázky přiděleny pouze jihlavské společnosti Gordic.

Díky třetí zakázce za téměř 25 milionů by se mělo Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV) připojit k ekonomickému systému, který využívá policie, hasiči nebo samo vnitro pro vedení účetnictví a evidenci v personální oblasti. V současné době ZSMV disponuje technologií od společnosti Microsoft.

"Z důvodu potřeby užívání jednotné ekonomické platformy v resortu ministerstva vnitra rozhodla náměstkyně ministra vnitra pro ekonomiku a provoz o implementaci ekonomického informačního systému ministerstva vnitra, založeného především na technologii SAP, jako náhrady za dosud používaný Microsoft Dynamics Navision," uvádí materiál pro vládu.

Podle něho by měla být oslovena pouze Česká pošta, tedy současný dodavatel služeb.

Poslední veřejná zakázka, jejíž hodnota přesahuje 16 milionů, se týká návrhů na změny v systému evidence obyvatel. Doznat změn by měly například formuláře pro matriky, krajské úřady či soudy v návaznosti na novelizace některých zákonů.

Ministerstvo vnitra už ve čtvrtek oznámilo, že prodloužilo strategické smlouvy s Microsoftem. Zajišťují všem úřadům veřejné správy možnost získání programů a licencí za snížené ceny. Úřady přitom nemusí nakupovat software jen od Microsoftu.

 

Právě se děje

Další zprávy