Vlivní socialisté u soudu líčí, jak úkolovali policistu

Martina Machová Martina Machová
9. 12. 2010 12:58
Tvrdí, že protekci nechtěli. Vedení ČSSD od kauzy dává ruce pryč
Martin Sepp (vlevo) na jednání zastupitelstva Libereckého kraje
Martin Sepp (vlevo) na jednání zastupitelstva Libereckého kraje | Foto: Jan Langer

Liberec/Praha - Soud začal vyslýchat vlivné sociální demokraty v Libereckém kraji, kteří podle žaloby měli úkolovat policejního ředitele Miroslava Dvořáka, aby jim zajistil protekci.

Bývalý šéf liberecké policie je obviněn z přijímání úplatku, zneužívání pravomoci veřejného činitele a z dalších trestných činů.

Za to mu hrozí až osm let vězení.

Dvořák se hájí, že se stal obětí spiknutí policejní inspekce a svých protivníků v řadách policie.

Případ nejen odkrývá poměry na liberecké policii, ale i vztah regionálních politiku k jejímu vedení.

Jako první vypovídal radní pro dopravu Libereckého kraje za ČSSD Martin Sepp, kterému měl Dvořák zajistit vymazání přestupku. Ten nakonec nezmizel a Sepp byl potrestán pokutou a zákazem řízení. Ale až po Dvořákově zadržení.

"Super, jsi zlato," děkoval zprvu radní libereckého hejtmanství policejnímu řediteli, když ten ho informoval, že vše bude v pořádku. "Nebavme se o tom po telefonu," upozorňuje ho ve stejném hovoru Dvořák. 

Sepp u soudu zopakoval, že žádné speciální služby u Dvořáka nežádal. Telefonický rozhovor zachycený policejní inspekcí, jež má jeho údajné ovlivňování police dokazovat, je prý vytržen z kontextu.

Robert Dušek na kampani před volbami do evropského parlamentu
Robert Dušek na kampani před volbami do evropského parlamentu | Foto: Martina Machová

Prý šlo o večírek

"Šlo o fotografie ze soukromé akce. Nechtěl jsem, aby byly někde publikované," tvrdil před soudem. Podle Seppa mělo jít o akci s policejním prezidentem Saska, kam byl pozván jako soukromá osoba, nikoli jako politik. Snímky novinářům popsal jako nezávadné.

A proč se o takových fotografií raději nechtěli bavit do telefonu? „To já nevím, protože jsme je nechtěli publikovat," reagoval Sepp na otázky Aktuálně.cz.

Podle informací Aktuálně.cz ve spisu dosud důkazy, které by jejich tvrzení podpořily, nejsou.

V případu Miroslava Dvořáka má ještě vypovídat hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, původně předvolaný na středu. Jeho výslech ovšem znemožnila stávka a byl odročen na neurčito. Pravděpodobně bude předvolán až v únoru.

Eichler figuruje v druhém případu, který může stát někdejšího řediteli policie pobyt ve vězení.

Příště europoslanec a hejtman 

Podle žalobce totiž věděl, že jeho stranický nadřízený, předseda ČSSD v ústeckém kraji a europoslanec Robert Dušek úkoloval Dvořáka před ustavujícím zastupitelstvem hejtmanství, aby zjistil, zda Sepp nemá nějaké potíže s policií.

"Tak to zjisti. Ale okamžitě!" zachytily odposlechy vlivného socialistu. Dvořák mu později potvrdil, že žádné nové trestní stíhání v případu Martina Seppa liberecká policie nevede.

Ačkoli bývalému policejnímu řediteli hrozí za protekci sociálně demokratických politiků trest, je samé celá kauza pravděpodobně příliš nezasáhne. A to ani na politické kariéře. 

Sobotka: Není to věc ČSSD

"Kauza pana Dvořáka se netýká sociální demokracie," řekl Aktuálně.cz úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Jestliže tam figurují někteří naši členové jako svědci, tak je to jejich individuální záležitost a sociální demokracie se tím nebude zabývat, pokud některý z našich členů nebude obviněn z nějakého trestného činu," odmítl dále rozebírat, zda je vhodné, aby vlivní regionální politici úkolovali policejního šéfa jako svého podřízeného.

 

Právě se děje

Další zprávy