Vlček končí, vedení sněmovny převzala Němcová

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 4. 2010 11:18
Sociálnímu demokratovi zlomil vaz finanční skandál
Nová šéfka sněmovny
Nová šéfka sněmovny | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Miloslav Vlček dopoledne oficiálně podal demisi a odešel z postu předsedy Poslanecké sněmovny. Mandátu i kandidatury v nadcházejících volbách se vzdal kvůli podezřelé státní dotaci pro jeho poradce a kvůli probíhajícímu sporu o půjčku ve výši 2,5 milionu korun.

Ještě před odchodem z čela sněmovny dnes jako svůj poslední akt přijal slib z rukou Daniela Reisiegela (ODS), který zamířil do kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu. Reisiegel je už pátým poslancem, který se v tomto volebním období stal členem širšího vedení NKÚ.

Dohady, kdo nahradí Vlčka, skončily

První místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová teď převezme Vlčkovu agendu poté, co ČSSD nechala pořadí místopředsedů na končícím šéfovi.

Ještě začátkem týdne se přitom snažila partaj prosadit místo Vlčka do čela poslanců Lubomíra Zaorálka a odvolávala se na dohodu z roku 2006. ODS ale namítala, že je logické, aby po Vlčkovi nastoupila automaticky první místopředsedkyně.

Zaorálek posléze snahu ČSSD odmítl.

Sám Vlček už potom pořadí místopředsedů na poslední chvíli neměnil. "Tato otázka není na pořadu dne," potvrdila už včera jeho asistentka SMS zprávou.

Němcová na měsíc

Němcová teď ještě musí oficiálně dostat Vlčkovu demisi a předat ji předsedovi mandátového výboru. V čele sněmovny stane na měsíc, bude řídit jedno zasedání organizačního výboru a poslední květnovou schůzi sněmovny.

"Jsou tam ještě rutinní věci, jako oslavy státního svátku nebo jedno přijetí zahraniční delegace," řekla Aktuálně.cz Němcová.

Stěhovat se do kanceláře předsedy sněmovny na ten měsíc nebude, využije jen jeho sekretariát. Neplánuje ani stěhování do vily, kterou má předseda k dispozici jako byt.

"Jediné, co mi tak nějak udělalo radost, je, že budu mít na měsíc jeden z klíčů od korunovačních klenotů," řekla s trochou nadsázky Němcová.

 

Právě se děje

Další zprávy